STORSPILLER: Hannes Halldorsson har gjort det bra i EM så langt og leder reddningsstatistikken med 23 redninger. Foto: AP Photo / Thanassis Stavrakis
STORSPILLER: Hannes Halldorsson har gjort det bra i EM så langt og leder reddningsstatistikken med 23 redninger. Foto: AP Photo / Thanassis StavrakisVis mer

Island-keeperens ukjente fortid: Regisserte øyas Eurovision-bidrag i 2012

I 2012 produserte Hannes Halldorsson musikkvideoen for Islands bidrag i Melodi Grand Prix. 

(FourFourTwo) Island-keeper Hannes Halldorsson er fullt fokusert på fotball EM, men for fire år siden var det en helt annen jobb som opptok tiden hans. Nemlig en annen europeisk konkurranse som fant sted i Aserbajdsjan.

Før siste-skansen var med på å sende «Strakarnir Okkar» (som betyr «guttene våre» på islandsk) til deres første mesterskap noensinne, jobbet Halldorsson som filmregissør. Han regisserte musikkvideoen for Islands bidrag til sangkonkurransen.

Videoen av Greta Salome & Jonsis «Never Forget» er satt til Islands snøfylte landskap, og filmskaperen har virkelig brukt omgivelsene for å lage et inntrykk.

Video skryt

- Sangen havnet på tjuendeplass, fortalte Halldorsson til FourFourTwo.

- Jeg så noen kommentarer på nettet som mente at Island hadde den beste musikkvideoen da, så det var gøy.

Sangen fikk kun 46 poeng. Dette var samme år som Tooji deltok for Norge med «Stay». Norge havnet på sisteplass med 7 poeng. Igjen var islendingene bedre enn oss. Det er ikke dårlig for et land som er mer kjent for sine uforutsigbare vulkaner enn sine filmskapende fotballspillere.

De neste fire årene var som et eventyr for Halldorssson, som forteller:

- Karrieren min utviklet seg ikke på samme måte som nesten alle andre fotballspillere rundt om i verden. I ni år var hovedjobben min å lage filmer, men det er litt av sjarmen til det islandske landslaget. Vi har alle forskjellige bakgrunner, vi er en god blanding av mennesketyper. Det er et ordtak som sier at det ikke finnes en heis til suksess – man må ta trappene. Alle i laget er veldig klar over dette.

Dobbeltrolle

Island venter nå Frankrike i kvartfinalen, men uansett hva som skjer i den kampen har ingen av motstanderne en like variert CV som Halldorsson. I fotballkarrieren har han blant annet vært innom Brann, Sandnes Ulf og er nå på lån fra NEC Nijmegen til Bodø Glimt.

- Jeg lagde flest reklamefilmer, de tok kun en dag å lage og det var eneste måten jeg kunne kombinere film med fotballkarrieren. Jeg lagde mange musikkvideoer da jeg var ung. Det er slik navnet mitt kom opp i forbindelse med MGP-muligheten i 2012.

Alt ledet da til et siste spørsmål:

Så Halldorsson på årets Melodi Grand Prix-finale i Sverige?

- Man kan vel egentlig ikke innrømme at man er fan av MGP, eller hva? Det er jo ikke det kuleste som finnes, men jeg likte det da jeg var liten. Det er min «guilty pleasure». Det var et av målene mine, så jeg måtte jo gripe sjansen da muligheten bød seg.

I et intervju med Dagbladet i mai snakket siste-skansen om tiden på landslaget og keeperen hadde store ambisjoner før EM.

- Foruten Portugal møter vi Ungarn og Østerrike. Én seier og én uavgjort vil ta oss til 16-delsfinale. Og der kan alt skje. Jeg blir ekstremt skuffet om vi ikke klarer 16-delsfinale. Vi kommer til å få mye sympati. Alle liker en underdog, og Island er tidenes underdog.

Hannes Halldorsson har vært førstekeeper på Island i fire år og fikk sin debut mot Kypros i 2011. Mange år på landslaget har gitt ham flere gode kompiser

- Eidur Gudjohnsen og jeg har delt hotellrom i alle disse åra, og er gode kompiser også utenom. Han er en legende. Tidenes største islandske fotballspiller. Han får en perfekt avslutning på karrieren i EM, sier Halldorsson.