I GANG FOR ALVOR: Lars Lagerbäck er på plass i London med fotballandslaget. Her fra mandagens pressekonferanse. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet 
I GANG FOR ALVOR: Lars Lagerbäck er på plass i London med fotballandslaget. Her fra mandagens pressekonferanse. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Fotballandslaget

Island-kommentaren som fikk salen til å le med Lagerbäck

- Han framstår selvsikker. 

LONDON (Dagbladet): I går møtte Lars Lagerbäck spillerne på fotballandslaget for første gang. Ekspertene liker det de hører fra den 68 år gamle treneren.

- Han framstår selvsikker og tydelig. Det har det norske folk savnet. Og det har spillerne savnet, sier Jesper Mathisen, fotballekspert på TV 2.

Scenen var Pestana Hotel på Londons vestkant mandag. Lagerbäck har samlet spillerne her denne uka. Norge skal trene på feltet til Fulham. Søndag fortsetter det løpet Per-Mathias Høgmo måtte gi opp: Kvalifiseringen til VM i 2018.

Nord-Irland er motstander i Belfast. Lagerbäck kan foreløpig ikke si hva som blir laget, eller hvem som blir kaptein. Dagene i England handler først og fremst om å bli kjent med den nye gjengen. Og den norske pressen.

- Jeg så ikke fem mikrofoner på Island, sa han da han kikket på bordet foran seg på pressekonferansen mandag. Og antydet med det den store interessen rundt laget.

Ambisiøs

Bemerkningen førte til latter i salen. Island og fotballen var bemerkelsesverdig på alle måter under Lagerbäck. Små forhold, men en gigantisk prestasjon da laget kom helt til kvartfinalen under fotball-EM i sommer.

STOR INTERESSE: Lars Lagerbäck og fotballandslaget følges av et stort pressekorps i London. Foto : Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
STOR INTERESSE: Lars Lagerbäck og fotballandslaget følges av et stort pressekorps i London. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Nå er håpet at magien skal overføres til Norge. Om jobben han har foran seg med spillerne denne uka sier han:

- Den største utfordringen blir å ikke gjøre for mye. Du skal være ambisiøs. Men du skal ikke være overambisiøs. Når du ser på programmet, kommer det til å bli en tøff uke.

Han la seg på en avslappende og humoristisk tone da han møtte pressen klokka 15.45 mandag. Svensken ankom pressekonferansen 15 minutter før tida og håndhilste på journalistene i lokalet. Så satte han seg ned og ventet – til diverse sendinger skulle starte på TV, radio og nett.

Dette til forskjell fra forgjengeren Høgmo. Som oftest kom han feiende inn i lokalet som en virvelvind – på tida. Og han gikk akkurat når han skulle.

Sluttspill

- Jeg ser en mann med selvtillit. Lagerbäck har ingenting han trenger å bevise. Han har ledet tre nasjoner i sluttspill (Sverige, Nigeria og Island). Han vet hvordan han vil angripe. Og han vet nøyaktig hvordan vi skal forsvare oss, påpeker Mathisen.

Og det kan Norge trenge. Ser du på tabellen, er det fortsatt «hope in hanging snore», slik Nils Arne Eggen sa. Tre poeng på Windsor Park i Belfast – og gruppa kan ta full fyr igjen.

Selv mener Lagerbäck at Norge må vinne fem av de seks siste kampene for å ha VM-muligheter.

PÅ JOBB: Lars Lagerbäck  og assistent Per Joar Hansen hadde sin første trening med Norge mandag kveld. Foto : Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
PÅ JOBB: Lars Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen hadde sin første trening med Norge mandag kveld. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi kommer til å ha flere lagmøter enn vi normalt ville hatt denne uka. Jeg kommer til å fortelle om måten jeg vil at vi skal være sammen på. Jeg vil gi dem det totale bildet, både på og utenfor banen, sier Lagerbäck.

Kvartfinale

De fleste antok at han var ferdig som trener på heltid etter EM-eventyret med Island i sommer. Den lille fotballnasjonen ble slått ut av vertslandet Frankrike i kvartfinalen. Men da toppfotballsjef Nils Johan Semb begynte å trekke i trådene, ble fristelsen for stor.

- Lagerbäck har en fin og lun humor. Det er noe jordnært og godt over det. Men det hjelper lite hvis vi ikke ser forbedringer, understreker Mathisen.