UTE AV EM: Islands europamesterskap tok slutt i kvartfinalen mot Frankrike. Foto: Scanpix
UTE AV EM: Islands europamesterskap tok slutt i kvartfinalen mot Frankrike. Foto: ScanpixVis mer

Island overkjørt av Frankrike, men vil bli hyllet som helter: - Alle er stolte av dem

Tapte 5-2.

  • Frankrike - Island 5-2 (4-0)

(Dagbladet): Etter en fantastisk prestasjon av Frankrike, var Islands EM-eventyr i praksis over etter de første 45 minuttene av kveldens kvartfinale i Paris. En ekstremt effektiv vertsnasjon banket (Olivier Giroud), headet (Paul Pogba), plasserte (Dimitri Payet) og lobbet (Antoine Griezmann) inn hele fire scoringer foran et euforisk hjemmepublikum på Stade de France i første omgang.

For Island går turen nå hjem til Reykjavik, hvor de nok kan vente seg en massiv hyllest av folket allerede i morgen etter å ha skrevet seg inn i landets historiebøker for evig tid.

- Hva handler egentlig fotball om? For meg handler det om å inspirere. Der har Island vært fremst i klassen, skryter NRK-ekspert Lise Klaveness.

- De er helter likevel

Tidligere storspiller Runar Kristinsson er kritisk til landsmennenes forsvarsspill, men skryter av den helhetlige innsatsen de har lagt ned gjennom mesterskapet.

DAGBLADETS DOM:

Paul Pogba: Etter en variende turnering viste unggutten seg fram på glimrende vis - både med scoring og en heltemodig, defensiv innsats.

Olivier Giroud: Scoret to mål og var med på å avgjøre kampen for Frankrike.

Islands første omgang: Det er umulig å laste islendingene for innsatsen, men den kollektive prestasjonen de første 45 minuttene var for dårlig.

Seieren over England i 8-delsfinalen beskrives ikke bare som EM-historiens kanskje aller største sensasjon, men også som Islands heftigste idrettsprestasjon.

- Disse guttene blir helter likevel. De har gjort en strålende turnering. Alle er stolte av dem. Dette kommer til å gå greit, sier Kristinsson i NRKs EM-studio.

Etter 56 minutter reduserte Kolbeinn Sigthorsson etter et nydelig innlegg av Gylfi Sigurdsson, men bare to minutter seinere økte Giroud til hele 5-1 med et kraftfullt hodestøt i duell med Sverrir Ingason og Island-keeper Hannes Halldorsson. Birkir Bjarnason tente et nytt, ørlite håp med nok en islandsk scoring sju minutter før full tid, men Frankrikes ledelse var aldri ordentlig truet.

REDUSERTE: Kolbeinn Sigthorsson styrte inn 1-4 for Island i starten av andre omgang. Foto: Scanpix
REDUSERTE: Kolbeinn Sigthorsson styrte inn 1-4 for Island i starten av andre omgang. Foto: Scanpix Vis mer

Frankrike viser storform

5-1: Olivier Giroud stanger inn sitt andre mål for kvelden. Foto: Scanpix
5-1: Olivier Giroud stanger inn sitt andre mål for kvelden. Foto: Scanpix Vis mer

For Frankrikes del er håpet om å løfte EM-troféet på eget gress søndag om en uke blitt ytterligere styrket. I kveld opptrådte Didier Deschamps menn tålmodig defensivt, hvor de lå lavt i en stram ramme for så å utnytte islandske feil.

I tillegg var blåtrøyene nådeløse foran mål, etter flere glitrende angrep.

Med seieren mot Island venter nå Tyskland i semifinalen på torsdag. Wales og Portugal skal kjempe om retten til å møte vinneren av det oppgjøret dagen før.