Argentina - Island:

Island sjokkerte verden igjen: Sikret uavgjort etter straffedrama

Keeper Halldorsson den store helten.

SUPERKAMP: Island leverte nok en fotball-bombe med 1-1 mot Argentina i sin første VM-kamp. Tidligere Bodø/Glimt-keeper Hannes Halldorsson reddet straffespark fra Lionel Messi og den islandske forsvarsmuren holdt stand. Arne Scheie og Jonatan Tollås Nation oppsummerer kampen med programleder Øyvind Godø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Argentina - Island 1-1 (1-1)

MOSKVA/OSLO (Dagbladet): Lille Island mot mektige Argentina. En kompakt enhet mot et individuelt stjernegalleri. Kontrastene var store før dagens duell, og det store spørsmålet var om Island ville bite fra seg like godt som i EM for to år siden.

Argentina har slitt under oppkjøringen til VM, og karret seg såvidt videre fra kvalifiseringen etter én seier på de fem siste kampene. I tillegg gikk laget på store nederlag som 2-4 mot Nigeria og 1-6 mot Spania i vennskapskamper. Likevel var Jorge Sampaolis menn store favoritter mot Island.

Men favoritter har falt tidligere. Lørdag klarte de bare 1-1 mot lille Island. Hannes Halldorsson ble den store helten da han reddet et straffespark fra selveste Lionel Messi.

- Det er en stor dag. Den største. Det er galskap. Det er første kamp i VM, det er en drøm som går i oppfyllelse. Selv om vi ikke vant denne kampen. Men når du snakker med keepeere, så bir det ikke så mye bedre, sier Halldorsson til Dagbladet.

- Det føles litt uvirkelig. Når du går inn i en kamp mot Argentina vet du ikke hva du skal tenke. Du tenker kanskje det verste, at de skal knuse deg og vinne 5-0 eller noe slik. Vi går inn i ukjent område. Vi har aldri vært her tidligere, og vi møter den beste spilleren i verden. Kanskje den beste gjennom alle tider, så det er en lettelse for oss. Vi ønsker å gå videre fra gruppa, og dette er et massivt poeng i den retningen, sier Haldorsson.

Studerte Messi

- Studerte du Messi?

- Ja, jeg så på noen straffespark (på film journ.anm.), jeg gjør alltid det. Jeg så mange straffer. Han er vanskelig å lese for han skyter overalt, men jeg hadde en god følelse av at jeg skulle redde i kveld. Dette kunne ikke gått bedre. Når du vet du skal møte den beste spilleren i verden. Du kjenner det i magen og føler deg nervøs før kampen, så at det skal ende slik er utrolig.

- Hva tenkte du rett etter du reddet straffen?

- «Jeg kan ikke tro dette.»

- Det var en god kamp, en veldig god kamp defensivt. Med tanke på hvilke spillere Argentina har, så syns jeg vi klarte oss bra, sier Birkir Bjarnason til Dagbladet.

- Vi er veldig fornøyd med ett poeng. Spesielt mot et lag som Argentina. Vi er veldig gode defensivt. Vi møtte noen av de beste i verden i dag, så det er vanskelig å bryte oss ned, sier Bjarnason.

Klar for fotball-VM? Vi har samlet noen av VM-historiens største øyeblikk! ⚽

Et innlegg delt av Dagbladet (@dagbladet)

- Jeg tror alle liker laget vårt, bortsett fra lagene vi spiller mot. For vi er underdogs, vi kjemper, vi kjemper for hverandre, vi kjemper for kjærligheten til fotball og for landet vårt. Vi er ærlige gutter og fansen er her for å støtte oss. Jeg syns det er rent. Og jeg mener vi kan oppnå store ting selv om vi er små. VI kan drømme stort, sier Haldorsson.

Sjokkerte

Og etter ti minutter så det særdeles skummelt ut for Argentina, da Island fikk to gigantiske sjanser. Først da Finnbogason klinka til inne i boksen, så da Bjarnason prøvde å utnytte en gedigen tabbe av keeper Caballero.

Bjarnason burde nok ha satt sin sjanse i mål, men plasserte ballen like utenfor.

Tempoet ble så skrudd opp av Argentina, som presset høyt og satset alt. Da skal det ikke så mye til før det endelig løsner.

Marcos Rojo fyrte avgårde et svakt langdistanseskudd etter 19 minutter, som ble fanget opp av Sergio Agüero. Manchester City-spilleren vendte seg om, før han banket ballen opp i nettaket. Utagbart for den islandske keeperen Hannes Halldorsson, og 1-0 og Agüeros aller første VM-mål var et faktum.

Like etter forsøkte superstjerna Lionel Messi seg fra distanse, men denne gangen stoppet Halldorsson skuddet.

FRUSTRERT: Lionel Messi fikk det ikke til mot Island i dag. Foto: REUTERS/Carl Recine
FRUSTRERT: Lionel Messi fikk det ikke til mot Island i dag. Foto: REUTERS/Carl Recine Vis mer

Men som vi har sett før, slo «underdogen» tilbake. Caballero kastet seg ned mot et innlegg fra Sigurdsson, men sendte ballen rett i bena på Finnbogason.

Islendingen benyttet muligheten, og bredsidet ballen rett i åpent mål. Dermed var lagene like langt, med bare fire minutter mellom scoringene.

Stoppet Messi ga Agüero-muligheter

Før hvilen var det ikke overraskende Argentina som fikk styre kampen, men Island forsvarte seg godt og lå solid rundt eget felt. Likevel var det faktisk lilleputten som var nærmest scoring nummer to før pause.

Argentina fortsatte å male på i andreomgangen, men manglet det siste lille for å få ballen inn bak Halldorsson. Mens islendingene pakket seg rundt Messi for å stoppe ham, fikk Agüero vist seg fram på banen.

Argentineren forsøkte seg med både skudd og innlegg, men det stoppet opp da det gjaldt som mest. Agüero og hans lagkamerater så frustrerte ut til tider, men etter 63 minutter så det ut til å kunne løsne.

Keeperhelt

Magnusson felte Meza inne i boksen, og dommeren pekte på krittmerket. Superstjerna Messi tok med seg ballen til straffemerket, i håp om å senke Island, men dengang ei.

Halldorsson kastet seg i sitt høyre hjørne, og i klassisk keeperhøyde kom den knallharde ballen fra Messi. Ballen var fortsatt i spill etter redningen, men Argentina fikk den ikke inn i mål.

DEN STORE HELTEN: Hannes Halldorsson reddet straffeforsøket fra Messi. Foto: REUTERS/Carl Recine
DEN STORE HELTEN: Hannes Halldorsson reddet straffeforsøket fra Messi. Foto: REUTERS/Carl Recine Vis mer

Argentina ga seg ikke, og fire minutter før slutt fikk de nok en stor mulighet da Pavon sendte et innlegg mot lengste stolpe. Det så ikke ut til at noen kunne stoppe skuddet, men plutselig var Halldorsson der med det som kunne se ut som verdens lengste armer.

Island forsvarte seg med nebb og klør, og supporterne på stadion gjorde alt de kunne for å støtte sine menn. Blant den argentinske fansen var det mer nervøsitet å spore, selv om det var deres menn som hadde grep om kampen de siste minuttene.

Messi og Argentina fikk et frispark på tampen av kampen, men innleggsforsøket gikk rett i blokka. Dermed ble det poengdeling mellom de to lagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer