YDMYKET: Sveits leverte festfotball og banket Island hele 6-0 i Nations League i kveld. Foto: Bildbyrån
YDMYKET: Sveits leverte festfotball og banket Island hele 6-0 i Nations League i kveld. Foto: BildbyrånVis mer

Mareritt for Erik Hamrén: Sveits slo Island 6-0

Islands eventyrlag i full oppløsning. Hamrén beklager til hele Island

Omvendt proporsjonalt med Lars Lagerbäcks seiersrekke med Norge, sliter Island enormt med åtte kamper uten seirer. I kveld kom det absolutte bunnpunktet: Sveits banket Island hele 6-0. Erik Hamrén beklager til det islandske folk.

  • Sveits - Island 6-0

I 2018 har Lars Lagerbäck og Norge vunnet fem av fem landskamper mot motstandere som ifølge FIFA-rankingen er rundt Norges nivå.

Hos Lagerbäcks tidligere arbeidsgiver Island går det ikke lenger like mye på skinner som da den svenske suksesstreneren ledet sagaøya til en sensasjonell EM-kvartfinale i Frankrike i 2016 og sjarmerte en hel fotballverden.

Island klarte å gjenskape prestasjonen med en ny knallsterk kvalifisering som tok dem til sommerens fotball-VM i 2018, men resultatene har gradvis begynt å utebli mer og mer dette året.

Dette skjer omvendt proporsjonalt med suksessen til Lagerbäck i hans nye jobb i Norge.

Island - som i rettferdighetens navn har møtt tøffere motstand enn Norge har gjort i år - har ikke vunnet én eneste av sine åtte siste kamper. Bare kampene mot Indonesia i januar har gitt islandsk seier i 2018.

Ydmyket på det sterkeste

I kveld tapte Island hele 0-6 borte mot Sveits i første kamp i Nations League liga A i Erik Hamréns første viktige kamp som Islands langssjef. Hamrén ble en stor suksess som Rosenborg-trener da han gjorde trønderne til Norges beste klubblag igjen, men på Island har han fått en marerittstart.

- Det her var pinlig. Jeg beklager til det islandske folk. Vi går fullstendig i oppløsning etter 3-0. Det er mitt ansvar, sier Hamrén til C More.

MARERITT: Erik Hamrén måtte oppgitt se Sveits score hele seks ganger på Island i Nations League i kveld. Foto: Bildbyrån
MARERITT: Erik Hamrén måtte oppgitt se Sveits score hele seks ganger på Island i Nations League i kveld. Foto: Bildbyrån Vis mer

Sveits' seks mål i kveld ble scoret av Steven Zuber, Denis Zakaria, Xherdan Shaqiri, Haris Seferovic, Albian Ajeti og Admir Mehmedi i en maktdemonstrasjon av den sjeldne sorten. Spesielt Liverpools nysignering Shaqiri var strålende.

Å vinne 6-0 i internasjonal fotball er sjeldent. Å gjøre det på et toppseedet lag som Island, er oppsiktsvekkende sterkt.

Samtidig forlenger det islandske tapet rekken av svakere resultater i 2018:

I VM spilte tok de ett poeng på tre kamper. Før mesterskapet tapte Island mot både Norge, Peru og Mexico, samt spilte uavgjort mot Ghana.

HERJET: Liverpools Xherdan Shaqiri gjorde som han ville mot Island. Foto: Bildbyrån
HERJET: Liverpools Xherdan Shaqiri gjorde som han ville mot Island. Foto: Bildbyrån Vis mer

Norges fem seirer på rappen i 2018 er for øvrig 4-1 mot Australia, 1-0 mot Albania, 3-2 mot Island, 1-0 over Panama og 2-0 over Kypros. Australia, Island og Panama kvalifiserte seg for sommerens fotball-VM, mens Albania var i EM i 2016 sammen med Island.

Grafene nærmer seg

Seedingen som en toppnasjon ordnet Island seg før denne vondere perioden startet i 2018, slik at de kom seg med i A-ligaen i Nations League, der Sverige og Danmark havnet i B-ligaen og Norge i C-ligaen.

Det meste tyder på at Island kommer til å rykke ned, mens Norge fort kan ta steget opp i den samme B-ligaen som Island trolig havner i ved neste korsvei.

Og det er heller ikke lenge før Norge og Island kan være naboer på FIFA-rankingen igjen, etter at Norge var helt nede på 86. plass da Island var oppe som nr. 21.

Nå møtes grafene til Island og Norge bare mer og mer, både på FIFA-rankingen og UEFA-rankingen, som er den viktigste og mest relevante den kommende tiden.

Norge er nr. 53 på rankingen før et nytt løft trolig venter ved neste oppdatering - i hvert fall om Bulgaria beseires i morgen - mens Island vil falle ytterligere fra sin 32. plass etter kveldens ydmykelse.

Så kan man spørre seg: Går Islands makeløse fotballventyr mot slutten? Eller klarer Erik Hamrén å mane fram vikingånden igjen gjennom fokuset på «attityde», som ble hans varemerke som RBK-trener på Lerkendal.

Den samme «attityden» var en nøkkelfaktor i Lagerbäcks suksess som Islands landslagstrener og er i ferd med å bli det også nå som norsk landslagssjef.