HØYT OPPE: Islands landslag var høyt oppe etter seieren over England i åttedelsfinalen i EM. Nå mener tidligere landslagsstjerna Runar Kristinsson at laget må lande før kampen mot Ukraina mandag kveld. Foto: NTB / Scanpix
HØYT OPPE: Islands landslag var høyt oppe etter seieren over England i åttedelsfinalen i EM. Nå mener tidligere landslagsstjerna Runar Kristinsson at laget må lande før kampen mot Ukraina mandag kveld. Foto: NTB / ScanpixVis mer

Foran VM-kvalifiseringskampen mot Ukraina

Islandsk fotballhelt: - De må komme seg ned på jorda

Mannen med flest landskamper tror det blir tøft med nytt sluttspill.

- Tre poeng i kveld vil være fantastisk. Ett poeng er veldig bra. Ingen kan forlange et nytt islandsk mirakel, sier Runar Kristinsson.

Mannen med 104 landskamper, som er flest gjennom tidene på sagaøya mener at det blir hardt for det lille landet å ta seg til et nytt sluttspill.

Press

- Nå er det press på laget. Det er en ny situasjon. Så spørs det hvordan de greier å håndtere det. Men jeg synes det er urettferdig at vi skal begynne å forlange noe etter det som skjedde i EM, mener Kristinsson.

Island sjokkerte først med å vinne sin kvalifiseringsgruppe ved blant annet å vinne over og slå ut Nederland. I sluttspillet sjokkerte det vesle landet med å sende England hjem i skam i åttedelsfinalen. Før Frankrike ble for sterke i kvartfinalen.

Uansett var dette en enorm suksess for det vesle øyriket.

Han sier:

- Nå må laget komme seg ned på jorda.

FEIL Å FORLANGE NOE: Liiestrøm-trener og tidligere landslagsstjerne for Island, Runar Kristinsson mener det er feil å forlange noe av Islands landslag etter det vellykkede sluttspillet i EM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FEIL Å FORLANGE NOE: Liiestrøm-trener og tidligere landslagsstjerne for Island, Runar Kristinsson mener det er feil å forlange noe av Islands landslag etter det vellykkede sluttspillet i EM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

47-åringen spilte for Lillestrøm fra 1997 til 2000 og vendte tilbake til klubben som trener i 2014. Han er spent foran kveldens VM-kvalifiseringskamp mot Ukraina.

- Omstilling for alle

Han er også spent på hvordan det vil bli uten suksesstreneren Lars Lagerbäck.

- Han har æren for det meste av framgangen til landslaget. Han forandret alt. Det er klart det blir spesielt uten ham nå. Det blir en omstilling for alle,, sier Kristinsson.

Man han har tro på den nye treneren:

- Heimir Halgrimsson har jobbbet flere år sammen med Lagerbäck. Jeg tror ikke det blir de store forandringene i spillestil eller spillere. Men han får også tilført laget noe av sine egne ideer, sier Kristinsson.

Tomme tribuner og ny landslagssjef

Kristinsson mener også at å spille for tomme tribuner vil bli spesielt. Ukraina er ilagt straff for tribunebråk og må spille uten publikum.

- De fikk det heller ikke til i EM og er temmelig sikkert revansjesugne med sin nye landslagssjef Sjevtsjenko, sier Kristinsson.

Andrij Sjevtsjenko er tidenes største fotballstjerne i Ukraina. Han spilte 111 landskamper og scoret 48 mål. Han har også en imponerende klubbkarriere bak seg. 49-åringen har spilt for Dynamo Kiev i to epoker. Mellom de to epokene spilte han for AC Milan og Chelsea.

Dette er den første kampen for Sjevtsjenko som trener.

Jevn gruppe

Islendingen mener landslaget har havnet i en jevn gruppe.

Han sier:

- Jeg håper vi får endel stang inn i stedet for stang ut. Det må til, tror jeg.

Om gruppa mener han følgende:

- Kroatia blir selvfølgelig en lei nøtt. Det laget har det med å komme seg til sluttspill omtrent hver gang. Bak Kroatia synes jeg det er jevnt med flere gode lag. Allerede i kveld blir det tøft. Tyrkia er bra, og Finland er også bra. Jeg tror som i Norges gruppe at de fleste landene vil ta poeng fra hverandre, bortsett fra Tyskland som virket temmelig suverene mot Norge i går, mener Kristinsson.

Kampen overføres på MAX kl. 20.45.