ISLANDSK HELT: Aron Gunnarsson har vært viktig for Islands suksess de siste årene. Her jubler islendingene etter at de har slått ut England av EM. Foto: NTB Scanpix
ISLANDSK HELT: Aron Gunnarsson har vært viktig for Islands suksess de siste årene. Her jubler islendingene etter at de har slått ut England av EM. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ole Gunnar Solskjærs debut som United-manager mot Cardiff

Islendingen som kan ødelegge Solskjærs drømmedebut

Aron Gunnarsson (29) er én av tre Cardiff-spillere som er igjen fra Solskjærs tid i Cardiff. Nå kan islendingen stå i veien for nordmannens comeback i engelsk fotball - og på Cardiff City Stadium.

De aller fleste spillerne som var i Cardiff under Ole Gunnar Solskjærs ledelse er i andre klubber i dag. Aron Gunnarsson er én av tre som fortsatt er igjen, og i morgen kveld klokka 18.30 møter de to hverandre når Cardiff tar imot Manchester United til Ole Gunnar Solskjærs debut som trener for United.

Aron Gunnarsson står med 267 kamper for Cardiff etter at han kom til klubben i 2011. Islendingen bidro sterkt da Cardiff vant Championship og rykket opp i 2013. Året etter var han litt inn og ut av laget med Solskjær som trener. Cardiff-fansen reagerte negativt på at Solskjær blant annet prøvde midtbanesliteren Gunnarsson i en tierrolle, en rolle han ikke passet helt inn i.

På Cardiff-laget som rykket ned fra Premier League i 2014 spilte også blant andre Fabio da Silva, Craig Bellamy og Steven Caulker sammen med Gunnarsson. Også nordmennene Mats Møller Dæhli, Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget var en del av troppen.

I starten av denne sesongen slet islandske Gunnarsson med en skade, men nå er han med for fullt igjen. Han har startet de ni siste kampene på Cardiffs midtbane.

Hjemlengsel

Gunnarsson begynte karrieren sin i hjemlandet før han dro til nederlandske AZ som 17-åring. Han slet med hjemlengsel underveis i sitt Nederland-opphold, noe han skrev om i et innlegg på The Players Tribune i sommer:

- De to første månedene bodde jeg på et hotell. Jeg ringte hjem til moren min og gråt, mens jeg sa at jeg egentlig ikke hadde lyst til dette.

Etter to år på AZ sitt akademi, der han også fikk med seg én A-lagskamp, gikk turen videre til England og Championship-laget Coventry.

Med nummer 17 på ryggen, akkurat som broren og håndballspilleren Arnor Gunnarsson, ble han tre år i Coventry før han signerte for sin nåværende klubb.

For den gjennomsnittlige fotballsupporteren har han vært mest kjent for å være en markant skikkelse som kaptein på Islands midtbane. Først i EM for to år siden, deretter under sommerens VM i Russland.

«Vikingrop»

Med et skjegg som gir assosiasjoner til vikingtida og en voldsom styrke i duellspillet har Gunnarsson vært en hærfører på Islands lag. Han har også blitt kjent for ekstremt lange innkast, noe som har blitt et fint angrepsvåpen for islendingene.

I etterkant av Islands mange seire er det Gunnarsson som har stått fremst og ledet an «vikingropene».

Han har stadig vært linket bort fra Cardiff, men har blitt værende hos waliserne. I sommer signerte han en ny ettårskontrakt. I morgen vil han gjøre sitt beste for å gjøre gamletreneres debut til et mareritt.