MARERITT: Aleksander Legkov har trent for seg selv i en uke i Davos og kommer til å være der også de neste to ukene. Håpet er å få gå i verdenscupen i Davos 10. desember. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MARERITT: Aleksander Legkov har trent for seg selv i en uke i Davos og kommer til å være der også de neste to ukene. Håpet er å få gå i verdenscupen i Davos 10. desember. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Aleksander Legkov påmeldt til verdenscupen i Davos

Isolert i Sveits bryter Legkov ut i gråt etter nye bevis: - Grusomt

Til Dagbladet sier Aleksander Legkovs trener Marcus Kramer at han ikke mener IOC-bevisene er gode nok. Legkov, som for tiden trener alene i Davos, synes situasjonen er så grusom at han sliter med å fungere i hverdagen.

(Dagbladet): De nye IOC-bevisene mot Russland gjør vondt verre for langrennsstjerna Aleksander Legkov i kampen om frikjennelse.

I rapporten er konklusjonen nedslående: Legkovs dopingprøver fra Sotsji-OL er ifølge IOCs disiplinærpanel erstattet med Legkovs rene urin fra sommeren 2013, noe som i så fall er ensbetydende med juks.

Langrennsløperne som står på «hertuginne-lista» er ifølge IOC sjanseløse til å nå fram med sin anke. Det betyr at Legkovs OL-drøm bare blir mindre og mindre, selv om CAS ennå ikke har behandlet anken.

Foreløpig får de russiske langrennsløperne som er utestengt av IOC på livstid tillatelse til å delta i verdenscupen av FIS. Derfor er Legkov nå i Davos for å forberede seg til favorittdistansen 15 kilometer fristil den 10. desember.

Han er rystet over det IOCs disiplinærkomité omtaler som «et av tidenes verste overgrep mot de olympiske lekers rykte og integritet» og bedyrer fortsatt sin uskyld.

Kritisk til bevismaterialet

KJEMPER: Aleksander Legkov og trener Markus Cramer (t.h.) vil kjempe for at Legkov skal få fortsette langrennskarrieren sin. Håpet er tynnere enn noen gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KJEMPER: Aleksander Legkov og trener Markus Cramer (t.h.) vil kjempe for at Legkov skal få fortsette langrennskarrieren sin. Håpet er tynnere enn noen gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Verken Legkov eller hans tyske trener Markus Cramer synes de nedslående IOC-bevisene er gode nok.

- Jeg synes ikke IOC' bevis viser noe nytt. Det er det samme som før når det gjelder opplegget til Rodchenkov. Vi vet ikke hva som skjedde bak kulissene og er rystet over avgjørelsen. Aleksander har det helt forferdelig og synes det er vanskelig å leve et normalt liv nå, sier Markus Cramer til Dagbladet.

Legkov er inne i sitt livs største mareritt og sliter med å bevare fokuset på treningen. Det er i det hele tatt vanskelig å fungere i hverdagen og finne den energien Legkov tidligere har vært kjent for.

Legkovs nye plan

Likevel er han nå i Davos i Sveits, hvor russeren har vært i over en uke og skal trene fram til verdenscuphelga der 9. og 10. desember. Tårene trillet da de nye IOC-bevisene ble lagt fram, forteller Cramer, men Legkov vil ikke gi opp likevel. Tårene skal tørkes vekk.

- Akkurat nå er Aleksander i Davos, hvor han har vært i åtte dager allerede og lader opp til å gå 15 kilometer fristil der. Han forsøker å trene som normalt, men det er vanskelig når situasjonen er som den er. Det er grusomt både for Aleksander og for langrennssporten. Hva skal han gjøre nå? Det er en umenneskelig situasjon å være i, sier Cramer til Dagbladet.

LANGT NEDE: Det er vanskelig for Aleksandr Legkov å holde tårene unna.. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet
LANGT NEDE: Det er vanskelig for Aleksandr Legkov å holde tårene unna.. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi håper at anken når fram og at CAS og FIS kommer til en bedre avgjørelse enn IOC, fortsetter han.

Tyskeren er rystet.

- Det er galskap. Aleksander er 100 prosent ren. Han har vunnet Tour de Ski og verdenscuprenn, men aldri testet positivt på doping. Disse testene har vært i Mellom-Europa og i Skandinavia, ikke Russland. Aleksander er helt knust og sjokkert, men advokaten hans kjemper for frifinnelse.

Forklaringen på suksessen

Cramer bedyrer at Legkovs suksess er et resultat av beinhard trening.

- Aleksander spurte meg etter OL i Vancouver om hva han måtte gjøre for å ta gull i Sotsji. Satsingen var finansiert av russiske myndigheter og jeg ble spurt om å bli trener. Vi dro på treningsleirer verden rundt for å bli best i verden. Vi hyret blant annet inn sveitseren Reto Burgermeister som trener, forteller Kramer.

- Det var bare hard trening og nøye forberedelser. Vi trente mer enn konkurrentene og hadde et veldig bra og systematisk opplegg fram mot OL. Legkov var 100 prosent ren i Sotsji, og også før og etter mesterskapet. Det gode OL-et handlet om hardt arbeid helt siden OL i Vancouver, hevder han.

Testregimet

Han forteller videre at Legkov foretok 20 dopingtester i OL-sesongen 2013/14. Bare fire av dem var i Russland. De 16 øvrige var i Vest-Europa.

- Det viser at Legkov ble kontrollert av de riktige instansene, mener Cramer.

Legkov hevder at han ikke aner noe om dopingprøvene som ble byttet ut.

- Jeg vet ikke hva som ble gjort med testene mine etter at jeg leverte dem. Jeg kjenner ikke systemet og vet ikke hva som skjer etter at jeg har gjort dopingtesten, sa Legkov til Dagbladet forrige sommer.

- Jeg synes det er urettferdig å bli behandlet på den måten. Jeg har trent godt for å vinne og bli best.