- Isometsä må si unnskyld

Den finske skipresidenten Paavo Petäjä kommer til å kreve en offentlig unnskyldning fra alle de finske skiløperne som dopet seg i Lahti, før de gjør comeback.

RUKA, KUUSAMO (Dagbladet): - Jeg støtter nordmennene som har krevd at Jari Isometsä og de andre dopingtatte løperne sier unnskyld når de kommer tilbake til skisporten. Mika Myllylä har allerede gjort det på TV og gjennom et åpent brev i avisene. Vi har drøftet saken i forbundet, og vi er enige om at de andre bør gjøre det samme, sier Petäjä til Dagbladet.

Av de seks løperne som ble tatt, er det fire som trolig kommer tilbake til langrennssporten når dopingdommen er sonet i slutten av februar. I tillegg til Mika Myllylä og Jari Isometsä, vil de kvinnelige stjernene Milla Saari, og Virpi Kuitunen gjøre comeback. Sistnevnte er tittelforsvarer på jaktstarten i Val di Fiemme. I Finland ble det tatt svært ille opp da de norske langrennslederne krevde en offentlig unnskyldning fra løperne før de gjorde comeback.

- Har lyktes

Men nå tar altså den finske skipresidenten til orde for det samme. Han er lei av den mediekrigen som hersker mellom Norge og Finland.

- Fortsetter det slik, vil det ødelegge skisporten, sier han.

- I helga har jeg snakket med den norske skipresidenten Sverre Seeberg. Han er blitt en god venn, og vi er enige om dette.

Petäjä går av som president i det finske skiforbundet etter nyttår. I to år har han prøvd å bygge opp igjen troverdigheten finnene mistet da hele langrennslandslaget ble tatt for juks i Lahti-VM i 2001.

- Vi er i ferd med å lykkes. Vi er oppe og går igjen nå, og mener helgas verdenscup i Kuusamo er et godt bevis på det.

I går tok Finland dobbeltseier på mixed-stafetten i langrenn. Noe som skapte vill polvått-applaus og jubel blant de drøyt tusen forfrosne tilskuerne som hadde trosset 18 minus for å få det med seg. Petäjä håper også nordmennene kan tilgi finnene, og ta imot Myllylä & Co med åpne armer når de gjør comeback i verdenscupen.

- Uten hemohes

- Jeg er en veldig nær venn av Mika Myllylä, og jeg kan fortelle alle at han trener veldig mye og er i veldig bra form. Vi snakker sammen nesten hver dag siden vi bor i samme by, og jeg er overbevist om at han kommer tilbake og tar OL-gull i neste OL i Torino, sier Petäjä.

- Og du kan garantere oss at han har sluttet å dope seg?

- Ja, han skal ta gull. Uten hemohes i blodet, he, he. Garantert.

Mika Myllylä går sitt første skirenn etter dopingutestengelsen 22. februar. Da starter han i det 60 kilometer lange Finlandia-rennet.

- Jeg er sikker på at han vinner det løpet også, smiler Petäjä.

Men det var ikke bare finnene som gledet seg i går. Også den norske herretreneren, Carl Henning Gran, var fornøyd med at finnene tok dobbeltseieren i stafetten.

Ingen isfront

- Jeg må si at jeg virkelig unner dem det. Det betyr enormt mye for langrenn internasjonalt at finnene kommer tilbake. Vi trenger dem der, sier Gran til Dagbladet.

Han liker signalene fra Paavo Petäjä om at Isometsä og de andre dopingsynderne blir bedt om å be om unnskyldning. Gran har sjøl uttalt at det er finnenes jobb å bygge opp den tilliten de mistet da de jukset. Det står han på fortsatt.

- Men jeg vil ikke kommentere den saken ytterligere.

For Gran er lei av skittkastingen i mediene mellom landene.

- Ja, og fortsetter du og dine kollegaer med å fokusere på det, så er det meget uheldig. For det er definitivt feil at det er noen isfront mellom oss og finnene i miljøet. Vi har et meget godt forhold.

SNART KLAR: Jari Isometsä har fremdeles ikke kommet med noen offentlig unnskyldning etter at han ble dopingtatt i Lahti.