BEST: Therese Johaugs oksygenopptak forbløffer finnene. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix
BEST: Therese Johaugs oksygenopptak forbløffer finnene. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpixVis mer

Isometsä om Johaugs oksygenopptak: - Galskap. Helt vanvittig

For 15 år siden endte VM i Lahti i skam og tragedie for Finland. Nå kan Norge hindre den finske gjenreisningen.

(Dagbladet): Det var en gang da de finske langrennsherrene herjet omtrent like mye som de russiske langrennskvinnene. Norge ble slått ned i støvlene, men det hele var basert på en stor løgn.

Mens de russiske langrennskvinnene har slitt enormt etter dopingskandalen i OL i Salt Lake City i 2002, har de finske langrennsherrene gjort det samme etter dopingskandalen i VM i Lahti i 2001.

Russerne slo tilbake og sørget for et suksessfullt OL på hjemmebane i Sotsji i 2014, mye takket være Aleksandr Legkov og co. Neste år må finnene forsøke å reise kjerringa når VM igjen finner sted i Lahti, hvor det er prøve-VM denne helga.

Men det ser ikke så lovende ut for finske medaljer. De finske langrennsherrene er ikke i nærheten av toppresultater, mens det jevne finske damelaget som regel havner rett utenfor pallen.

De omstride oksygenmaskene har heller ikke hjulpet for det finske ryktet. Neste år drømmer Finland om gjenreisning i mesterskapet på hjemmebane.

Bekymret eks-doper Sist gang det var VM i Lahti, var Jari Isometsä en av de største heltene, helt frem til han ble en av de store skurkene. Isometsä og de finske løperne testet positivt på stoffet HES, som øker blodplasmavolumet, bidrar til å presse hemoglobinverdier og kamuflerer EPO-bruk.

Nå er den finske eks-doperen bekymret før mesterskapet på hjemmebane.

- På herresiden er vi for øyeblikket langt unna. På kvinnesiden er vi nærmere. Dessverre er de finske jentene nesten aldri på pallen. Therese Johaug er helt suveren på lengre distanser, mens Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla og Astrid Jacobsen sørger for at det stort sett bare er nordmenn på pallen i alle renn, sier Isometsä til den finske avisen Ilta-Sanomat.

- I tillegg kommer Marit Bjørgen tilbake neste år. Det er bare å grue seg. Jeg sier ikke at det er umulig med finske medaljer i de individuelle rennene i Lahti, men akkurat nå ser det vanskelig ut. Men på stafetten skal vi ta medalje, mener 37-åringen.

NRK-kommentator Jann Post synes Isometsä er i overkant defensiv i sin analyse.

- Der synes jeg Isometsä er litt defensiv. Jeg har spesielt tro på Kerttu Niskanen. I tillegg tror jeg en av herrene kan levere ett toppløp som kan gi medalje. Deres største sjanser er likevel på kvinnestafetten, sier NRK-kommentator Jann Post til Dagbladet.

Hyller Johaug Matti Heikkinen tror samtidig at han kan slå Martin Johnsrud Sundby og ta gull.

IMPONERT: Jari Isometsä er imponert over de norske langrennsløperne og tror finnene er sjanseløse mot de norske i neste års VM i Lahti. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
IMPONERT: Jari Isometsä er imponert over de norske langrennsløperne og tror finnene er sjanseløse mot de norske i neste års VM i Lahti. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- På gode dager kan jeg slå alle. Jeg har gjort det før. Jeg ble verdensmester i Holmenkollen. Jeg har tro på at jeg kan ta gull i Lahti, sa Heikkinen til Dagbladet etter femmila i Holmenkollen.

Men Isometsä er likevel pessimistisk. Han mener de finske løperne er sjanseløse mot Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby, fordi den norske duoen rett og slett er bedre trent.

- Deres største styrke er oksygenopptaket. Spesielt Johaug har et helt overlegent bra oksygenopptak. Det er helt vanvittig. Det er galskap. Hun er fantastisk bra trent og suveren i motbakker, roser Isometsä.

- Heldigvis møter vi ikke de samme løypene i Lahti som eksempelvis i Falun og Holmenkollen. Det betyr muligens at sjansen for å slå Johaug øker noe, men jeg tror ikke det, konkluderer han.

Det store problemet Sami Jauhojärvi er mer optimistisk og fortalte følgende til Dagbladet etter femmila i Holmenkollen:

- De norske er imponerende gode. De er store favoritter i alle renn, men jeg hadde ikke fortsatt med langrenn om jeg ikke hadde trodd det var mulig å slå dem.

Jann Post tror imidlertid det kan bli svært vanskelig.

- Finland har en stor jobb å gjøre. Kvinnene er riktig nok gode. De har det nest beste langrennslaget i verden, men de blir stort sett nr. 5, 6, 7 og 8 på resultatlista. De er svært sjelden på pallen og må løfte seg for å ta gull på hjemmebane, sier han til Dagbladet.

- Herrene har en langt større jobb å gjøre. De henger langt etter. Matti Heikkinen og Ivo Niskanen har noen toppløp i blant, men det er altfor sjelden. De er ekstremt ustabile. Der må det skje noe revolusjonerende, konkluderer langrennskommentatoren.

Hjemmebanefordelen Samtidig vil finnene få fordelen av å gå på hjemmebane, både i generalprøven i Lahti i helga og på mesterskapet samme sted neste vinter.

- På hjemmebane får de økt støtte og sikkert mer midler, men ikke minst gjør det noe med motivasjonen i sesongoppkjøringen. De vet hva som venter og vil nok være ekstra gira på å trene så bra som mulig, spår Post, som savner utvikling hos de finske langrennsjentene.

- De har vært nærmest Norge lenge, men aldri klart å ta det neste steget. Blant annet har Krista Pärmäkoski skuffet litt. Hun var et like stort talent som Charlotte Kalle og de norske, men har ikke helt hatt den utviklingen jeg forventet at hun skulle ha.

Oksygenmaskene og Finlands omdømme Denne sesongen har vært preget av et negativt søkelys mot den finske langrennsleiren, mye takket være de kontroversielle oksygenmaskene.

Profiler som Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Charlotte Kalla og Ole Einar Bjørndalen er blant de mange som tidlig uttrykte seg svært kritiske til de finske maskene.

Det hele har skapt en økende negativitet som ikke er bra for finsk skisport, bare ett år før ski-VM på hjemmebane i Lahti og 15 år etter den finske dopingskandalen i tilsvarende mesterskap på samme sted.

- Det er bra det skapes debatt, men kritikken er ikke bra for finsk langrenn. Men vi forholder oss bare til regelverket og forsøker å bli så gode langrennsløpere som mulig innenfor det gjeldende lovverket, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Finsk langrenn trenger en opptur i Lahti neste år, spesielt etter det som skjedde i 2001. Jeg håper det kan bli fokus på det sportslige fremover, sier han.