Israel har én utenlandsproff, og han har ikke fått sjansen for Fulham

- De mangler den norske mentaliteten, mener lokal ekspert.

SAMMENSVEISET: Israels kaptein Nir Biton på pressekonferansen på Netanya stadion i Israel i går. Han er en av få som har prøvd seg utenlands, i Manchester City, men de fleste spillerne på laget holder til i hjemlig liga.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SAMMENSVEISET: Israels kaptein Nir Biton på pressekonferansen på Netanya stadion i Israel i går. Han er en av få som har prøvd seg utenlands, i Manchester City, men de fleste spillerne på laget holder til i hjemlig liga. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

• U21-start kl. 18: Følg Norges kamp i Fotballstudio

TEL AVIV (Dagbladet): Mens over halvparten av de norske spillerne har tilhold i utlandet, er bare én spiller i den israelske troppen utenlandsproff for tiden.

Omri Altman er i ungdomsrekkene i Fulham, men har til gode å spille en eneste førstelagskamp for klubben. Ellers holder alle til i den hjemlige ligaen.

- Det er et problem sammenliknet med andre lag, de mangler erfaring. De har ingen spillere i utlandet. Det er et problem i hvert fall sammenliknet med Norge, der mange spillere har erfaring fra den europeiske arenaen, sier journalist Michael Yokhin til Dagbladet.

Han følger fotball tett for medier som lokale Walla og internasjonale ESPN, og har den siste tiden publisert flere saker om Norge som forberedelse på EM.

- Israelske spillere mangler den norske mentaliteten når det gjelder å komme seg ut, mener Yokhin.

Kjenner hverandre godt
Militærtjenesten spiller en rolle, israelske menn over 18 forventes å avtjene tre års verneplikt. Likevel er det mulig å få dispensasjon for ting som det å bli utenlandsproff, men et fåtall har virkelig tatt steget.

- Det er også en del som reiser ut, men som reiser hjem igjen ikke lenge etterpå. Det skorter litt på den mentale biten, mener han.

Landslagstrener Guy Luzon har jobbet med kjernen i det israelske laget helt siden landet ble tildelt mesterskapet. At de fleste spiller i Israel har gjort at spillerne kjenner hverandre godt.

- Den israelske ligaen er ikke veldig sterk, men holder kanskje hakket høyere nivå enn Tippeligaen. Utlendingene i den israelske ligaen holder høyt nivå, sier Michael Yokhin.

Støy rundt treneren
Luzon mener laget har forberedt seg godt til EM, men har selv måttet tåle kritikk fra deler av hjemlig presse i ukene før mesterskapet.

37-åringen undertegnet trenerkontrakt med Standard Liege sent i mai, og holdt pressekonferanse med sin egen agent bare dager før det braker løs på hjemmebane. Det var ikke populært overalt.

- Likevel burde det ikke spille noen rolle. Det er ikke som om han skal reise til Belgia mellom kampene her nede, det er fullt fokus på EM. Spillerne bryr seg neppe om dette, påpeker Yokhin.

PS! Brede Hangeland forteller at unntaket fra regelen, Omri Altman, er en slepen, teknisk nummer 10-type, med en liten vei å gå helt til toppen.

- Han er en offensiv midtbanespiller, som har gjort det veldig godt i Fulham. Han har ikke spilt på A-laget ennå - det er vel et stykke igjen før han er førstelagsspiller - men han er god når han er med på trening. Men vi har et godt lag vi også. Så jeg tror ikke Norge skal være redde for ham, sier Fulham-stopperen til Dagbladet.

Ifølge lokale kilder starter ikke Altman kampen i kveld.

• Oddsvurderingen: - Dette er kampen begge lag forventer å ha størst mulighet til å vinne