Istider skal komme

Det er tanken på det maksimale løpet som driver Annette Bjelkevik (25) ut på nye runder med toppidrett.

Ikke har hun hatt internasjonal suksess. Ikke er hun kjent blant det norske idrettspublikum. Men hun har trua.

Annette har trent knallhardt i 12 år. Kanskje like seriøst som Bjørn Dæhlie, Bente Skari, Ole Einar Bjørndalen og Liv Grete Skjelbreid Poirée. Men Bjelkevik mangler det de andre har oppnådd: Internasjonal suksess.

Sjuendeplassen i fjorårets EM er hennes beste internasjonale notering.

- Plutselig er du der oppe, og da får du igjen for strevet. Alle kan ikke lykkes, men man må tro at man kan det. Og det tror jeg, sier Annette.

Tror på maksløpet

Og nettopp tro er noe hun har mye av. Troen på det maksimale løpet, på det løpet hvor hun får tatt ut absolutt alt, er en viktig årsak til at hun fortsetter.

- I år har jeg fått framskritt hele tida. Sakte, men sikkert har det gått fortere og fortere, særlig på de lengre distansene. Du føler at du har mye du vil ha ut. Tanken på å få ut alt i ett løp og gå et maks løp, hvor du får tappa deg helt, driver meg, sier Annette Bjelkevik.

Hun plasserer seg i mellomsjiktet mellom gruppe A, den beste, og gruppe B. Målet er å etablere seg i gruppe A - sammen med de tjue beste i verden.

- En må være tålmodig skal en nå opp. Noen har skikkelig talent og når målet fortere enn andre. Men skøyter er sånn at plutselig får du til ting. En må ha troen på at det kan løsne.

Angriper

- Men så klart, noen ganger lurer du på om du egentlig får nok igjen for det du legger ned. Da kan du velge en negativ vei ut av det, eller så kan du tenke positivt på det. Du kan angripe det, og det føler jeg at jeg gjør. Så må du prøve å gjøre det enda bedre enn det du gjør, sier Annette Bjelkevik.

Vi har funnet oss til rette i spisesalen på Rica Helsfyr Hotel.

Annette ble nummer to sammenlagt i årets NM, slått av lillesøster Hedvig (22), som også er hennes argeste konkurrent her hjemme. Det er også bare Bjelkevik-søstrene som kniver om den eneste billetten til allround-VM i Vikingskipet.

- Vi må prøve å ikke fokusere så mye på at vi er søstre. På isen er vi konkurrenter som alle andre, sier Annette. Mens søster Hedvig er den største konkurrenten her hjemme, domineres internasjonal skøytesport av nederlendere og tyskere. Kampen om topplasseringen har i en lang periode nå stått mellom nederlendere og tyskere.

- En må ikke tenke at de blir umulige å slå, for da blir de det. Du må tenke at det er mulig å knuse dem, sier Annette.

- Har du tro på at du skal greie å matche nederlenderne?

- Ja, det tror jeg. Jeg føler ikke det er så langt opp til dem. Kommer du ett steg videre, så er du plutselig med, sier Annette. Norske skøytejenter er sårbare i forhold til de store skøytnasjonene.

- I Nederland har de veldig mange å ta av, og der må man kvalifisere seg selv for nasjonale mesterskap. Her hjemme er de bare glad for at vi stiller opp.

Anleggsgartner

Annette har sørget for å skaffe seg en utdannelse samtidig som hun har skaffet seg status som toppidrettsutøver. I tillegg til utdannelsen som anleggsgartner har hun fire år med studier innen hagebruk og økonomi.

- Jeg er veldig glad i naturen. Jeg liker veldig godt å stelle i hagen, fiske og tenne bål. Jeg synes det er deilig å bare stikke avgårde til skogs når jeg har tid, sier Annette.

Det er ikke for å komme bort fra maset, akkurat.

- Med en gang du får bra resultater, så blir det noe helt annet, da blir du automatisk mer synlig i media også, sier 25-åringen. Og de gode resultatene kommer - hvis eldstesøster Bjelkevik får rett.

- Jeg mener det er realistisk for meg å tro på en plass blant de fem beste i neste OL. Men hvem har sagt at det ikke kan bli sølv eller gull, for den saks skyld?

HAR IS I MAGEN: Skøyteløperen Annette Bjelkevik synes ikke avstanden til tyskere og nederlendere er avskrekkende.
GIR JERNET: Annette Bjelkevik har ingen planer om å gi opp, selv om både hun og skøytesporten sliter internasjonalt.