<b>1-0:</b> Giorgio Chiellini setter inn 1-0 i den første omgangen. Foto: David Klein/Sportimage/PA/NTB Scanpix
<b>1-0:</b> Giorgio Chiellini setter inn 1-0 i den første omgangen. Foto: David Klein/Sportimage/PA/NTB ScanpixVis mer

Italia gjorde som Conte drømte om. Fikk Spania-revansj

Møter Tyskland i kvartfinalen.

• Italia - Spania 2-0 (1-0)

(Dagbladet): EM tok i kveld farvel med en fotballgigant.

Regjerende mester Spania får ikke muligheten til å gjenta bragden fra de to foregående europamesterskapene.

Italia-sjef Antonio Conte uttalte før kampen at det var opp til Spania å vise at de var bedre enn Italia. Han håpet de blåkledde ville klare å sjokkere motstanderen.

Det klarte mannskapet hans til de grader.

Hadde det ikke vært for en David de Gea som var i det umulige hjørnet ville ledelsen til pause vært mye større. Men Georgio Chiellini og Graziano Pellè sørget likevel for italiensk jubel i Paris.

Spania kom mer med i kampen mot slutten, og fikk blant annet en gigantmulighet ved Pique, uten å få tellende resultat i målprotokollen. Det betyr at de hvitkledde må reise hjem før kvartfinalene starter, mens Italia skal bryne seg på Tyskland.

- Vi møter to av de beste lagene i verden i løpet av noen få dager, sier målscorer Chiellini ifølge UEFA.com.

Seieren var en taktisk triumf for Antonio Conte.

- Vi hadde forberedt oss ned til minste detalj. Conte forteller oss alt. Det var en veldig fortjent seier, sier Emanuele Giaccherini etter kampen.

- Jeg visste det, jeg visste at guttene mine hadde noe stort inni seg, noe ekstraordinært. I dag viste vi at Italia er mer enn bare «Catenaccio» (lag som fokuserer på å forsvare seg mer enn å angripe journ.anm.), sier Conte.

Spania-spillerne var naturligvis langt nede.

- Jeg har ikke ord. Vi må takle skuffelsen. De var mer effektive i de avgjørende øyeblikkene, de var overlegne, mener Andres Iniesta.

Italia best i gang


Det var ventet at Spania ville diktere spillet mot et veldig defensivt organisert Italia. Det var ikke tilfelle. I stedet styrte de blå det meste som skjedde på gressmatta i Paris.

David de Gea måtte i aksjon to ganger før det hadde gått ti minutter, og en god redning på headingen til Graziano Pellè gjorde at Spania ikke havnet under tidlig.

Samme mann var ikke like heldig da snaue halvtimen var spilt, da Italia tok en fortjent ledelse. De Gea ga retur på et hardt frispark fra Eder, og forsøkte febrilsk å takle ballen ut av farlig område etterpå. Men i stedet falt returballen til midtstopper Giorgio Chiellini, som enkelt kunne plassere ballen i nettet.

Det var Spanias første baklengs i knockout-fasen av mesterskapet siden EM i 2000.

Og det kunne blitt mer.

For like før pause traff Emanuele Giaccherini klokkereint på ballen, som suste mot høyre hjørne. Der lå imidlertid de Gea, som med en utrolig redning slo ballen ut til corner.

Spania har i nyere tid vært Italias nemesis i EM-sammenheng. Lagene møttes i finalen i 2012 hvor Spania knuste Azzurri hele 4-0. Italia hadde lenge et godt overtak på Spania, men det snudde i 2008 da spanjolene for første gang slo de blå i en stor turnering. Det skjedde i en straffesparkkonkurranse.

Det var også starten på en spansk gullæra. Den regjerende EM-mesteren gikk også til topps i 2008, og vant også VM i 2010. Sist Italia slo Spania var i 1994-VM, hvor Antonio Conte var på banen.

Den statistikken så ikke ut til å ligge i bakhodet til de italienske spillerne i kveld.

Mer med i kampen

Kontinuitet har vært stikkordet for Spania i dette EM. Spania-trener Vicente del Bosque har mønstret samme ellever i alle tre kampene, noe han også har fått kritikk for. Den kritikken preller av ham som vann på gåsa, for den merriterte treneren stilte med akkurat den samme elleveren i dagens åttedelsfinale.

Allerede i hvilen tok del Bosque grep da han byttet innpå Aritz Aduriz for Nolito og la om til to spisser.

Spania fikk en gedigen sjanse til å utlikne like etter hvilen. Alvaro Morata har allerede tre nettkjenninger i EM, og fikk muligheten til å heade fra kloss hold. Han fikk ikke noe kraft bake headingen, som Buffon reddet med en hånd.

Like etterpå måtte de Gea i aksjon igjen. En gjennombruddshissig Eder stormet forbi sin oppasser og kom alene med United-keeperen som rykket tidlig ut. Avslutningen gikk rett i kroppen til sisteskansen.

Spania kom etter hvert bedre med i kampen. Sergio Ramos fikk heade nærmest uforstyrret etter en dødball, men forsøket traff ikke mellom stengene.

Sakte, men sikkert ble italia og Buffon testet skikkelig. To ganger måtte den levende keeperlegenden stoppe forsøk fra Andrés Iniesta og Gerard Piqué (to ganger).

Men er det noe Italia kan er det å ri på en ledelse.

Kompromissløse


Den italienske storavisa Gazzetta dello Sport hadde en treffende forside tidligere i mesterskapet, hvor de lekte seg med et bilde fra Quentin Tarantinos storfilm «Inglorius Basterds». Her ble det italienske forsvaret beskrevet som en fryktet og kompromissløs enhet, akkurat som heltene i den amerikanske krigsfilmen.

DAGBLADETS DOM:

David de Gea: Står en praktkamp. Er litt uheldig på scoringen, men leverte den ene fantastiske redningen etter den andre. Holdt Spania inne i kampen lenge.

Giorgio Chiellini: Setter inn den avgjørende scoringen og er sammen med Bonucci en leder i backrekka som holder nullen. Du kan ikke be om mer.

Álvaro Morata: Får en gedigen mulighet til å utlikne, men header rett på Buffon. Sliter ellers med å komme til sjanser, og blir byttet ut etter 70 minutter.

Det er ikke alltid pent å se på Italia, men Italia-trener Conte kunne nok ikke brydd seg mindre. Det handler om resultater, og så lenge du vinner kamper er det vanskelig å argumentere mot suksess.

I dag var det på ingen måte den kyniske biten av Italia publikum i Paris fikk se. Det var spillere som jobbet sokkene av seg og kjempet Spania ut av rytmen.

På overtid pungterte Graziano Pellè kampen med sin andre scoring i mesterskapet. Akkurat som han gjorde mot Belgia i gruppa.

Belønningen er en kvartfinalebillett mot Tyskland førstkommende lørdag. Også det en godbit av en fotballkamp.

Forhåpentligvis.

&lt;b&gt;AVGJØR KAMPEN:&lt;/b&gt; Graziano Pellè overlsiter David De Gea. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix
<b>AVGJØR KAMPEN:</b> Graziano Pellè overlsiter David De Gea. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix Vis mer