Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Italia lider ikke lenger

Vant VM-finalen mot Frankrike på straffer. Zinedine Zidane hjem i skam etter rødt kort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italia - Frankrike 1-1, 6-4 på straffer.

(Dagbladet.no): Fotballnasjonen Italia lider ikke lenger. Da Fabio Grosso dundret Italias femte straffespark i mål bak Fabien Barthez, sørget han for å gi Italias hardt prøvede mannskap evig heltestatus i støvellandet.

Italia er verdensmester for fjerde gang - slik de også ble i 1934, 1938 og 1982.

Og ingen kan påstå at det var et kynisk og destruktivt italiensk lag som gikk til topps - dette laget har sjarmert verden med angrepsvilje, mot og en forbløffende evne til å snu tragedie til triumf.

- Vi spilte med stort hjerte. Det var kanskje ikke pent, men vi var vanskelige å slå, sier Gennaru Gattuso.

- Det er utrolig følelsesladd, det kan ikke beskrives med ord. Jeg tror ikke det har gått opp for oss ennå, sier Fabio Grosso.

Gleden kan bli snudd til fortvilelse når dommen faller i den hjemlige fotballskandalen i morgen - men det hører morgendagen til.

For i kveld skal det bare feires.

I EKSTASE: Italia hadde aldri vunnet en straffesparkkonkurranse i VM før i kveld. Men italienerne var iskalde, satte alle fem straffene og feiret vilt da Fabio Grosso satte inn det avgjørende målet. Her løfter kaptein Fabio Cannavaro VM-trofeet. Foto: AP
I EKSTASE: Italia hadde aldri vunnet en straffesparkkonkurranse i VM før i kveld. Men italienerne var iskalde, satte alle fem straffene og feiret vilt da Fabio Grosso satte inn det avgjørende målet. Her løfter kaptein Fabio Cannavaro VM-trofeet. Foto: AP Vis mer

Tre ganger hadde Italia vært i straffesparkkonkurranse i VM-historien - og alle tre gangene hadde det endt med fortvilte italienske tårer.

I kveld ble forbannelsen brutt.

Iskalde

Pirlo, Materazzi, De Rossi, Del Piero og Grosso var beundringverdig iskalde fra straffemerket. David Trezeguet var det ikke.

Skuddet fra innbytteren traff undersida av tverliggeren før den spratt ut.

Den centimeteren utgjorde forskjellen på de to lagene etter en sjelden severdig og minnerik VM-finale.

Men det var osgå VM-finalen hvor et av fotballens vakreste eventyr - Zinedine Zidane - skulle få en verdig slutt.

Zidane ut i skam

image: Italia lider ikke lenger

I stedet svertet Zizou sitt eget ettermæle da han fikk marsjordre fem minutter inn i andre ekstraomgang.

- Vi savnet ham allerede de siste 20 minuttene. Utvisningen veide tungt. Det er synd, konstaterer landslagssjef Raymond Domenech.

Materazzi holdt Frankrike-kapteinen litt i Italias straffefelt, og de to havnet i munnhuggeri.

Zidane løp vekk fra situasjonen, før han plutselig bråsnudde og kjørte hodet inn i brystet på Italia-forsvareren med stor kraft.

Dommer Horacio Elizondo gikk glipp av situasjonen, og en stund så det ut til å at Zidane skulle ustraffet fra situasjonen.

Det ville imidlertid vært mer enn han hadde fortjent. Om det var fjerdedommeren eller noen andre som grep inn er uvisst, men etter ville italienske protester fikk de til slutt medhold.

Det var bare meningsløst. Det var uforståelig og fryktelig trist. Men det fantes intet forsvar - selv om ordene fra Materazzi neppe var pene.  

Symbolikken har vel sjelden vært sterkere der Zidane ruslet i garderoben, og passerte VM-trofeet på veien dit.

Minneverdig finale

Pessimistene blant oss så kanskje for seg en innholdsløs og kjedelig 0-0-kamp.

Det tok bare seks minutter før de dystre spådommene var skylt ned i toalettet.

Florent Malouda sprang inn i luka mellom Fabio Cannavaro og Marco Materazzi, gikk i bakken og fikk maksimalt ut av situasjonen da dommer Horacio Elizondo pekte på straffemerket.

Zinedine Zidane - som avgjorde semifinalen mot Portugal på straffe - kippet på praktfullt arrogant vis ballen i mål fra 11-meteren.

Det var imidlertid såvidt arrogansen ikke slo tilbake på Zidane, ettersom ballen tok i tverliggeren før den spratt de nødvendige centimeterne på innsida av streken.

Italia ristet raskt av seg åpningssjokket.

Og hvilken herlig ironi at det var synderen fra straffesituasjonen - Marco Materazzi - som fikk æren av å skalle inn utlikningen.

Patrick Vieira er ingen smågutt i luftrommet, men slik så det ut da Materazzi steg til værs på Pirlos corner og hamret inn sitt andre mål i mesterskapet.

Et fyrverkeri av en 1. omgang - som gledelig nok fortsatte etter pause.

Og som varte helt til Fabio Grosso sendte Italia til himmels.

<B>MENINGSLØST:</B> Zinedine Zidane svertet sitt ettermæle da han mistet hodet og skallet Marco Materazzi i brystet. Symbolikken da han ruslet forbi VM-trofeet på vei inn i garderoben var påfallende.
<B>MARSJORDRE:</B> Dommer Horacio Elizondo så ikke situasjonen, men ble etter hvert oppmerksom på Zidanes uforståelige skalling av Materazzi. Da var det ingen nåde.