BLINKSKUDD: Italias skiskytterherrer overrasket med seier på stafetten i Oberhof.Foto: SCANPIX/AFP/ ROBERT MICHAEL
BLINKSKUDD: Italias skiskytterherrer overrasket med seier på stafetten i Oberhof.Foto: SCANPIX/AFP/ ROBERT MICHAELVis mer

Italia overrasket alle på skiskytterstafetten

Norge på femteplass i snøværet.

Uten flere av sine sterkeste løpere endte Norge på 5.-plass på herrenes skiskytterstafett torsdag. Italia vant overraskende foran Russland og Sverige.

Emil Hegle Svendsen ble det norske lyspunktet under vanskelige og varierende forhold i tyske Oberhof. Tarjei Bø (syk), Ole Einar Bjørndalen og Lars Berger var ikke med torsdag.

Norge stilte med debutantene Martin Eng og Henrik L'abeé-Lund under sesongens annen verdenscupstafett. I tillegg gikk Rune Brattsveen den første etappen, mens Emil Hegle Svendsen var norsk ankermann.

Brattsveen gikk en grei etappe og vekslet som tredjemann bak Russland og Tyskland. Men for debutantene gikk det tyngre. Eng sendte ut L'abeé-Lund på 3.-etappen som 10. mann, 2.53,8 minutter bak ledende Russland.

- Jeg er selvfølgelig litt skuffet. Det var et tøft sted å debutere i verdenscupstafett. Jeg tror nok at forholdene og jeg må dele litt på skylden, sa Eng som særlig slet med vinden under liggende skyting.

25-årige L'abeé-Lund fikk en strafferunde på sin etappe og tapte ytterligere ett minutt til russerne. Det betydde at Emil Hegle Svendsen måtte gå uhyre fort for å nærme seg en plassering på seierspallen.

- God kontroll
Det gjorde Svendsen, men avstanden opp til teten ble for stor. Trønderen passerte flere konkurrenter i sporet og vant også spurtduellen med østerrikske Christoph Sumann om 5.-plassen.

- Jeg gjorde et bra løp, men jeg var nok litt heldigere med forholdene enn de andre norske. Det var et litt tungt utgangspunkt, men det ble en fin gjennomkjøring før sprinten (lørdag). Det var veldig bra for selvtilliten. Jeg hadde god kontroll i dag, så formen er god, sa Svendsen til NTB.

- Jeg var mektig imponert over Emil og Rune. Jeg hadde kontroll på nervene, men ble litt usikker på grunn av forholdene. Det var moro å gå, men formen kunne gjerne vært hakket bedre, mente Henrik L'abeé-Lund.

Italiensk overraskelse
Italia leverte glimrende skyting og brukte bare fem ekstraskudd i løpet av de åtte skytingene. Det gjorde at Lukas Hofer kunne passere Russlands Alexej Volkov på sisteetappen og innkassere en høyst overraskende seier.

Sverige og ankermann Carl Johan Bergman tok 3.-plassen, også de etter god skyting under vanskelige forhold.

(NTB)