Italia utsetter sesongstarten

Manglende TV-avtale for italiensk fotball førte til at klubbene i dag ble enige om å utsette sesongstarten for serie A med to uker.

Sesongstart for serie A blir 15. september, ikke 1. september som planlagt. Grunnen er at åtte av klubbene står uten avtale om direkteoverføring av kamper på betal-TV. Dessuten er det ikke enighet om en avtale for overføring av høydepunkter på statlige RAI.

- Dette er en god dag for italiensk fotball, for klubbene tok avgjørelsen enstemmig. Vi viste at vi står sammen i denne saken, sa ligaens president Adriano Galliani etter tirsdagens møte.

- Vi starter 15. september, sannsynligvis med den 2. serierunden som allerede er berammet til den dagen, sa Torino-president Attilio Romero.

På grunn av EM-kvalifisering var det ikke berammet kamper 8. september, så det er bare en runde som må omberammes.

Store problemer

Krakket i TV-rettighetsmarkedet har gått hardt ut over økonomien til mange italienske klubber. Atalanta, Brescia, Chievo, Como, Empoli, Modena, Perugia og Piacenza har ikke godtatt tilbud om 4,5 millioner euro (33 millioner kroner) hver for rettighetene til direktesendinger på betal-TV. Klubbene krever 10 millioner euro (74 millioner kroner) hver.

I Italia skriver klubbene individuelle avtaler om TV-rettigheter, og mange klubber vil få store økonomiske problemer på grunn av minskende inntekter fra TV-rettighetsavtaler.

Galliani sa at de åtte klubbene vurderer å opprette sitt eget selskap som skal stå for betal-TV-overføringer fra deres kamper.

Under halvparten

RAI tilbyr denne sesongen mindre enn halvparten av det selskapet i fjor betalte for sin rettighetspakke. Da betalte RAI 88,8 millioner euro (655 millioner kroner) for rettigheter til høydepunkter fra serie A og B, samt til direktesendinger fra cupen. I år vil ikke RAI ha cupen, og tilbyr 44 millioner euro (325 millioner kroner) for høydepunkter fra serien.

Det tilbudet er avslått, men det er uvisst om ligaen vil klare å presse flere penger ut av RAI.

(NTB-Reuters)