Italias hevn

Sør-Koreas Ahn Jung-hwan ble folkehelt da han nikket Italia ut av VM. Men støvellandets hevn er nådeløs: I går fikk han sparken i sin italienske klubb Perugia.

- Den herremannen setter aldri mer sine føtter i Perugia, sier klubbens styreformann Luciano Gaucci, ifølge Gazzetta dello Sport.

Italia er i harnisk etter 1- 2-tapet mot vertsnasjonen Sør-Korea i åttedelsfinalen tirsdag. Ikke siden VM i 1986 har italienerne røket ut før kvartfinalen. Både dommeren og FIFA blir beskyldt for å ha «fikset» kampen til sørkoreanernes fordel. Matchvinner Ahn Jung-hwan misbrukte et straffespark tidlig i kampen, men sikret seg evig heltestatus i hjemlandet da han sendte Italia hjem i skam med sitt golden goal bare tre minutter før slutt i andre ekstraomgang. Men fra sin italienske arbeidsgiver får han et solid rævtupp framfor et klapp på skulderen.

- Ødelagt italiensk fotball

- Ahn Jung-hwan var fenomenal bare da han spilte mot Italia. For Perugia har han aldri overbevist. Jeg er nasjonalist og betrakter slik oppførsel ikke bare som en fornærmelse mot italiensk stolthet, men også mot det land som for to år siden åpnet sine porter for ham, sier Gaucci, og understreker:

- Jeg akter ikke å betale lønn til noen som har ødelagt italiensk fotball.

Også trener Serse Cosmi synes det er greit å gi unge Ahn fyken.

- Han gjorde bare sin plikt, men jeg statuerer gjerne et eksempel til beste for italiensk fotball, sier han til avisa La Repubblica.

Ahn Jung-hwan ble utleid til Perugia fra sørkoreanske Pusan I. cons for to år siden. I Italia har han sittet mye på benken. På 29 kamper for Perugia har han scoret fem mål. Ifølge en talsmann for klubben var det nærmest klart allerede før VM at Ahn ikke kunne vente seg noen ny kontrakt hos sin italienske arbeidsgiver. Men i Sør-Korea herjer Ahn-feberen. 26-åringens heltestatus i hjemlandet kan best sammenliknes med David Beckhams i England. Han er gift med en tidligere Miss Korea og tjener mer penger på reklame for herrekosmetikk og sportsutstyr enn han gjør på fotball.

- La ham dra tilbake til Korea og tjene 100 lire i måneden, sier Perugias styreformann Luciano Gaucci til Roma-avisa Il Messaggero.

- Må være fascist

Forfatter og avtroppende Klassekampen-redaktør Jon Michelet har skrevet bøker fra en rekke verdensmesterskap i fotball. Italienernes oppførsel mot matchvinner Ahn strider mot alt Michelet kjenner av «italiensk ridderlighet og æreskodekser».

- Styreformannen i Perugia må være fascist, dersom han gjør alvor av å gi Ahn sparken. Hadde jeg vært spiller i Perugia, ville jeg ha krevd styreformannens avgang umiddelbart. Supporterne burde kreve Ahn tilbake og på banen, sier Michelet, som virkelig lar seg opprøre over Luciano Gauccis framferd.

- Hadde jeg vært kona hans, ville jeg tatt ut skilsmisse. Hadde jeg vært elskerinnen hans, ville jeg stekt en av testiklene hans til frokost, sier Jon Michelet til Dagbladet.

VM-forfatteren mener at det sjelden er fotballen i seg selv som setter negative følelser i sving.

- Noe bunner selvfølgelig i primitiv hooliganisme, men som regel ligger andre forhold bak. I land med ekstrem fattigdom, for eksempel, kan fotballarenaen fungere som en sikkerhetsventil hvor følelsene får utløp, sier Michelet.

FOTBALLBOSS: Perugias styreformann Luciano Gaucci likte ikke at hans egen Ahn Jung-hwan senket Italia. - La ham dra tilbake til Korea og tjene 100 lire i måneden, sier Gaucci.
ELSKET: I Sør-Koreas landslagsdrakt er Ahn Jung-hwan en helt for millioner av koreanere. Han er gift med en tidligere Miss Korea og tjener seg søkkrik på reklame for herrekosmetikk og sportsutstyr.