Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Italias skrekkscenario

Blir det straffekonk i kveld, vinner Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg Tyskland - Italia i kveld kl. 21!

(Dagbladet.no): Statistikken sier Italia, hevder mange i forkant av kveldens semifinale mot Tyskland. Og det er vanskelig å argumentere mot en slik påstand, ettersom Italia aldri har tapt for Tyskland i et VM-sluttspill.

Men må det avgjøres på straffesparkkonkurranse i kveld - som slett ikke er utenkelig - har italienerne langt større grunn til å skjelve i buksene.

Se bare på denne oversikten over Tysklands straffekonker gjennom VM-historien:

• I 1982 mot Frankrike: Vest-Tyskland vant 5-4 på straffer.

• I 1986 mot Mexico: Vest-Tyskland vant 4-1 på straffer.

• I 1990 mot England: Vest-Tyskland vant 4-3 på straffer.

• I 2006 mot Argentina: Tyskland vant 4-2 på straffer.

VANT IGJEN: Det var ingen overraskelse at Tyskland gikk seirende ut av straffesparkkonkurransen mot Argentina. Tyskerne har aldri tapt på straffer i et VM. Foto: AP
VANT IGJEN: Det var ingen overraskelse at Tyskland gikk seirende ut av straffesparkkonkurransen mot Argentina. Tyskerne har aldri tapt på straffer i et VM. Foto: AP Vis mer

Fasit: Fire seire, ingen tap. Tyskerne har forbløffende nok scoret på 17 av totalt 18 straffer - og ikke bommet på 24 år.

Italiensk mareritt

For Italia, derimot, er situasjonen stikk motsatt. Verdens kanskje tynneste bok handler om Italias suksess i straffesparkkonkurranser.

Italierne har vært i tre straffedramaer. Det gikk slik:

• I 1990 mot Argentina: Italia tapte 4-3 på straffer.

• I 1994 mot Brasil: Italia tapte 3-2 på straffer.

• I 1998 mot Frankrike: Italia tapte 4-3 på straffer.

Fasit: Tre tap, ingen seiere - og bare åtte mål på 15 straffer.

image: Italias skrekkscenario

Fotballeksikonet Arne Scheie blir nesten fornærmet da Dagbladet.no ringer noen timer før kampstart og spør om statistikk egentlig betyr så mye.

- Ja! Selvsagt betyr det mye. Og den underbygger at det kommer til å bli jevnt i kveld. Tyskland har spilt 15 kamper i Dortmund gjennom historien, og aldri tapt. Samtidig har Tyskland aldri slått Italia i EM eller VM, til sammen fire ganger. Det er mye statistikk som kan ryke i kveld, sier Scheie ivrig.

Håper på severdig kamp

Han tror på en jevn og tett kamp i kveld, men krysser fingrene for at Italia ikke får et tidlig mål.

- Det har bare skjedd fem ganger at Italia har tapt en VM- eller EM-kamp etter at de har tatt ledelsen. Og de har vel spilt 76-77 kamper.

- Hvem holder du med?

- Jeg håper bare det blir en god kamp for TV-seerne, sier Scheie til Dagbladet.no.

Må følge rutinen

Idrettspsykolog Frank Beck har følgende resept for hvordan man lykkes i en straffesparkkonkurranse:

- Jeg tror de som lykkes oftest, er de som holder seg til sine faste rutiner, uansett hvem som står i mål. Jeg husker en situasjon med Zidane, hvor han spydde før han tok straffe. Så var det rett inn igjen i rutinen, før han satte ballen i mål. De som tør å stole på det de er gode på, lykkes.

- Men var det ikke nettopp fordi Argentina holdt seg til rutinen at Jens Lehmann reddet to av straffene?

- Det var også to av straffene Lehmann ikke reddet, fordi argentinerne gjorde rutinen sin ordentlig. De som bommer, tenker gjerne at «nå må jeg passe på at jeg ikke...», eller «det kan jo hende at han går til den andre sida». Det er det verste som kan skje. De må stole på det de kan, og følge rutinen uansett. De som gjør det, vinner nesten alltid, sier Beck til Dagbladet.no.

- Har du noen psykologisk forklaring på hvorfor Tyskland historisk sett er best på straffer?

- Grundighet er det første som slår meg. De gjør det de er gode på. Jeg tror andre nasjoner har en større tendens til å være litt småkunstneriske, eller mer villig til å bytte side, sier han.

PS! Italia har spilt 23 kamper på rad uten å tape før kveldens semifinale, og de slå også Tyskland 4-1 i en privatkamp i mars.

• Din mening: Hva er grunnen til at Tyskland er så gode på straffer?

<B>STRAFFESLÅTT:</B> VM-finalen mot Brasil i 1994 er en av gangene Italia har tapt på straffer i et VM. Her feirer Brasil-keeper Taffarel, mens Gianluca Pagliuca fortviler.