Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i Italia

Italias «smittegryte»

45 000 tilskuere var samlet til Champions League-fest. Noen få dager seinere ble Italias første virustilfelle påvist. Så ble landet verst rammet i hele verden.

KAMP NULL: I italienske medier omtales oppgjøret mellom Atalanta og Valencia som kamp null. Foto: AP Photo/Antonio Calanni
KAMP NULL: I italienske medier omtales oppgjøret mellom Atalanta og Valencia som kamp null. Foto: AP Photo/Antonio Calanni Vis mer

19. februar 2020: At coronaviruset herjer i Kina, har for lengst blitt en verdensnyhet. Viruset har nå spredd seg til flere europeiske land. Men europeerne vet lite om at viruset skal ramme dem med full og brutal kraft bare noen få dager seinere.

På den majestetiske fotballstadionet San Siro i Milano i Italia, er det duket for folkefest. Atalanta er i Champions Leagues åttendedelsfinale, og skal møte det spanske storlaget Valencia.

En drøy måned seinere er Italia det landet i verden som er hardest rammet av coronaviruset. 26. mars er nærmere 75 000 smittetilfeller oppdaget, og 7500 personer har dødd, ifølge Johns Hopkins University.

San Siro, den kvelden med i underkant av 45 000 tilskuere, kalles en måned seinere ei rein smittegryte. I Italia har kampen fått navnet «Game Zero» - kamp null (referanse til begrepet «pasient null» - den første smittede).

ITALIA: Lokalpolitikere i Italia har tatt til gatene - og sosiale medier, for å kjefte på innbyggerne. Vis mer

- Biologisk bombe

Byen Bergamo nord i Italia er den byen i landet som er aller verst rammet. Bildene av utslitt helsepersonell, kister med døde som fraktes vekk og en øde by, går verden rundt.

Byens borgermester, Giorgio Gori, sier nå at folkefesten på San Siro må bære en del av skylda for at situasjonen har blitt så alvorlig. Han kaller kampen en «biologisk bombe».

- Vi ante ikke hva som skjedde, på det tidspunktet. Den første coronarammede pasienten ble registrert i Italia 23. februar. Hvis viruset allerede var der ute, så er 40 000 fans på San Siro smittet, sier Gori i et Facebook-intervju, blant annet sitert av sportsavisa Marca.

- Viruset gikk fra person til person, tror han.

Utbredt smitte

Dagbladet har også omtalt at en rekke Valencia-spillere har fått påvist coronaviruset etter nevnte oppgjør. Flere Atalanta-spillere har også fått påvist viruset.

I en offisiell uttalelse fra Valencia i forrige uke, heter det at 35 prosent av spillerne og staben er smittet av coronaviruset. Klubben går ikke ut med nøyaktig antall. Atalanta har også fått påvist coronasmitte blant spillere.

Atalanta vant for øvrig 8-4 sammenlagt over to kamper. Men bragden vil nå for alltid være innhyllet i et mørkt slør.

Die Welt skriver imidlertid at leger og forskere ikke ser det som bevist at akkurat denne fotballkampen var grobunn for viruset i Italia. Men det skal være grunn til å tro at den har akselerert en smittebølge.

- Tusenvis av mennesker samlet, bare centimeter unna hverandre, og i eufori, kan ha tatt med seg viruset og spredd det, sier forsker Francesco Le Foche til Corriere dello Sport.

Hardt rammet

Bare et par dager etter kampen blir altså de første smittetilfellene påvist hos italienere gjennom smitte i hjemlandet.

Ytterligere to dager seinere blir det første tilfellet påvist i Bergamo. Dagen etter kommer det første dødsfallet som følge av coronaviruset.

Nå, mot slutten av mars, jobber viruset seg gjennom Italia som en tornado.

Torsdag er altså nærmere 75 000 smittetilfeller oppdaget, og 7500 personer er døde etter å ha pådratt seg coronaviruset.

Eldre og syke

Statistikk fra helsemyndighetene viser at gjennomsnittsalderen for dem som smittes i Italia, er på 63 år, mens gjennomsnittsalderen for dem som dør, er langt høyere.

Rundt halvparten av dem som dør, var over 80 år gamle, mens 85 prosent var over 70 år, ifølge epicentro.

En stor andel av dem som dør eller blir kritisk syke, har også underliggende, kroniske sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer, høyt blodtrykk og diabetes.

Da Italias nasjonale helseinstitutt (ISS) undersøkte legejournalene til de 350 første som døde av viruset, fant de at hele 99 prosent av dem led av en eller flere underliggende sykdommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!