Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Italiener sjokkerte på dramatisk etappe i Paris-Nice

Sonny Colbrelli vant massespurten på den andre etappen.

FOTO: TDW Sport
FOTO: TDW Sport Vis mer

(procycling.no): Sonny Colbrelli vant etappe to av Paris-Nice. Han kjempet ned Arnaud Démare, Alexander Kristoff og de andre spurtkanonene på oppløpet i Amilly etter 195 kilometers sykling.

Etter en hard etappe preget av vind og ufyselig vær, hadde italieneren nok krutt i beina til å forsøke seg på en langspurt. Til tross for at Démare og John Degenkolb kom dampende bak ham på de siste meterne, holdt Bahrain-Merida-rytteren unna og sikret seg sin første seier for sesongen.

Kristoff klarte ikke å følge de raskeste spurterne, og endte på til slutt på niendeplass.

Slik gikk det til:

Etappe to av Paris-Nice var på papiret en 195 kilometer lang affære som ville munne ut i massespurt.

De rådende værforholdene rundt startbyen Rochefort-Yvelines bar bud om at ting ville bli annerledes. Her var det nemlig stiv kuling, og vinden fra vest/sør-vest var ikke ventet å avta vesentling utover dagen.

De respektive PR-avdelingene til lagene la ut bilder av pøsende regnvær og tilløp til snøfall i lufta. Vind inn fra siden åpner gjerne opp for viftekjøring.

Foran Côte des Granges-le-Roi angrep en gruppe som til slutt talte ni mann. Denne gjengen, med blant andre Olivier Naesen (Ag2r), Natnahel Berhane (Dimension Data) og Sam Oomen (Sunweb) fikk ikke sitte lenge i brudd, da sidevinden slo innover felt og delte det opp i mange fraksjoner.

Kristoff i frontgruppa

Ved 28 kilometer, fikk de ni i brudd selskap av den første gruppa i hovedfeltet. Her satt Arnaud Démare (i den gule ledertrøya), Alexander Kristoff, John Degenkolb, Marcel Kittel, André Greipel, Warren Barguil og Julian Alaphilippe.

Den første gruppa talte nå 22 mann.

Interessant var det også hvem som ikke satt her. Gigantnavn i sammendraget som Richie Porte og Alberto Contador.

De skulle få en slitsom reise mot Amilly.

Porte havnet bak

På tross av manglende TV-bilder, fikk man via Twitter et slags innsyn i maktbalansen og maktskiftene underveis.

Gjennomgående satt FDJ (Démare), Katusha (Kristoff) og Etixx-Quick Step (Kittel/Alaphilippe) med de beste kortene.

Da frontgruppa ble redusert til 13 mann, hang alle de ovennevnte med. Nå to av gruppene samlet seg igjen, fikk Katusha også med seg Ilnur Zakarin og Sven Erik Bystrøm. De betød at feltet to nordmenn satt i første gruppe, og at Zakarin, Barguil og Alaphilippe satt med overtak på de andre sammenlagtfavorittene.

Samtidig fikk både Cofidis (3 mann) og FDJ (4 mann) opp flere hjelperyttere.

Contador lå i gruppa bak her igjen, mens spesielt Richie Porte havnet enda lenger bak i leksa, og trolig ikke ville klare å finne veien til hovedfeltet igjen.

Bystrøm i brudd

Derimot ble det klart at de to første gruppene igjen ville samles på vei inn mot mål. I gruppe to satt blant annet Contador, Dan Martin, Simon Yates, Jakob Fuglsang og Michael Matthews. Den talte om lag 60 navn, og var tre ganger så stor som første gruppe.

Etter 138 kilometer var det igjen tid for samling.

Men rett i forkant slang Bystrøm seg med på en ny manøver, som også inkluderte Gallopin (Lotto-Soudal), Wynants (LottoNL-Jumbo), Sarreau (FDJ), Soupé (Cofidis) og Siskevicius (Delko Marseille).

Disse seks fikk selskap av Philippe Gilbert (Quick Step-Floors) som angrep fra hovedfeltet, mens Sarreau satte seg tilbake for å jobbe for Démare i gruppe to.

Angrep fra Gilbert

Med 38 kilometer til mål var det rundt minuttet mellom gruppa til Bystrøm og hovedfeltet. Med tallmessig overlegenhet i gruppa bak, tydet det på at hovedfeltet hadde kontroll.

Hovedfeltet ble ledet an av Team Sky og FDJ. Franskmennene ville ha bruddet under kontroll og samtidig forsvare Démares trøye, i tillegg til en mulig etappeseier.

Sky hadde Sergio Henao med i gruppa, som blant annet tok verdifull til på Richie Porte i sammendraget. Borut Bozic (Bahrain-Merida) og Haimar Zubeldia (Trek-Sefafredo) hjalp også til for sine respektive arbeidsgivere.

18 kilometer unna mål var forspranget halvert til om lag halvminuttet. Da valgte Gilbert å støte på bruddkameratene sine.

Gallopin, Bystrøm, Wynants og Siskevicius ble hentet inn av hovedfeltet kort tid senere.

Mange gode spurtere i hovedfeltet

Da Gilbert lå ensom i tet, begynte feltet å forberede seg på massespurten. Her satt nemlig Démare, Kristoff, Degenkolb, Kittel, Matthews, Bennett, Swift og Groenwegen.

Tidlig på etappen satt André Greipel med på første vifte, men en punktering sendte ham tilbake til hovedfeltet.

FDJ hadde godt med opptrekkere, mens Cofidis opplevde å miste sin spurter, Nacer Bouhanni, underveis på etappen.

Åtte kilometer fra mål begynte Gilbert å forstå at dette ikke gikk. Da var forspranget hans nede i 20 sekunder.

Colbrelli overrasket

På vei inn mot Amilly tok FDJ og Lotto-Jumbo mer ansvar. Nederlenderne hadde Dylan Gronewegen på plass, og den nederlandske mesteren hadde hele seks mann rundt seg.

Alexander Kristoff hadde igjen fem mann rundt seg.

Angrepsvillige Aleksei Lutsenko forsøkte et spakt angrep, men ble hentet kjapt inn.

2,8 kilometer unna mål forsøkte Kristjan Koren (Cannondale) en lignende manøver. Han ble hentet halvannen kilometer før mål.

Da tok også Katusha teten anført av Sven Erik Bystrøm.

Démare fikk et flott opptrekk, mens Kristoff forsøkte å kjempe seg til bakhjulet til Groenewegen.

Overraskende nok klarte Sonny Colbrelli å holde unna for Formel 1-spurterne. Italieneren gikk tidlig og holdt unna hele veien inn til mål.

Resultater:

1. Sonny Colbrelli (Team Bahrain Merida) 4.20,59
2. John Degenkolb (Trek Segafredo) st
3. Arnaud Démare (FDJ) st
4. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) st
5. Christophe Laporte (Cofidis) st
6. Matti Breschel (Astana) st
7. Olivier Naesen (Ag2r) st
8. André Greipel (Lotto-Soudal) st
9. Alexander Kristoff (Katusha) st
10. Edvald Siskevicius (Delco Marseille)

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media