Italienere nektet blodtesting

De italienske skiskytterne Rene Catarinussi og Patrick Favre nektet å delta i det frivillige blodtestings-prosjektet under VM. Nå sier IBU at man har funnet interessante resultater.

- 99 prosent av alle utøverne har deltatt i det IOC-startede prosjektet mot blod-doping. To italienske utøvere har ikke avgitt prøve, men det ligger ingen dramatikk i det. Vi hadde forventet at flere ikke ville delta siden utøverne gjennomfører svært mange andre tester, sier Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet IBU.

Etter det Dagbladet :på nettet erfarer er det Rene Catarinussi og Patrick Favre som ikke har deltatt i prosjektet. Catarinussi har allerede bekreftet sin nekt og forklart den med at han allerede deltar i mange test-prosjekter.

- Hematocrit-testene som har blitt tatt viser at alle utøverne er under de godkjente verdiene på 48 prosent for kvinner og 52 prosent for menn. Det forteller oss at utøverne vil ha en frisk og fair idrett, sier Besseberg.

Uten å komme med utfyllende detaljer, sa Besseberg på en pressekonferanse søndag formiddag at IBU har oppdaget noen interessante resultater i løpet av test-prosjektet.

- Dette er resultater som krever nærmere studier, og som vi vil sjekke flere ganger. Det kan være helt naturlige forklaringer, som f.eks. at en kvinnelig utøver er gravid, sier Besseberg.

- Vi har absolutt ingen indikasjoner på at noen har bedrevet noe ulovlig, men noen resultater er på kanten av det tillatte. Når jeg sier at resultatene er interessante, er det i første rekke for gruppen som gjennomfører testene, ikke for IBU akkurat nå, sier Besseberg.

Resultatene fra skiskytternes tester skal nå sammenlignes med tester fra både langrennsløpere og skøyteløpere. Testene fra verdenscupen og VM skal også sammenlignes med tester tatt under høydeopphold før sesongen.

borje.kleboe.eidissen@dagbladet.no