Italiensk avis tegnet Balotelli som King Kong

- Absurd, sier Gazzetta dello Sport om rasisme-anklager.

KING KONG: Karikaturen av Mario Balotelli som King Kong i toppen av Big Ben vakte sterke reaksjoner.  Foto: Eddie Keogh / Reuters / Scanpix. Faksimile (innfelt): Gazzetta dello Sport
KING KONG: Karikaturen av Mario Balotelli som King Kong i toppen av Big Ben vakte sterke reaksjoner. Foto: Eddie Keogh / Reuters / Scanpix. Faksimile (innfelt): Gazzetta dello SportVis mer


(Dagbladet): Den italienske sportsavisa Gazzetta dello Sport ble møtt med sterke reaksjoner da de trykket en karikaturtegning av Mario Balotelli på dagen for kvartfinalen mot England.

På tegningen var Balotellis hode plassert på en King Kong-figur som hadde klatret til topps i Londons berømte landemerke Big Ben, der han holdt seg fast mens han ble bombardert med fotballer som tilsynelatende prellet av.

King Kong er en fiktiv figur kjent fra filmlerretet, og forestiller en forvokst gorilla. De mange episodene der rasister på fotballtribuner lager apelyder mot mørkhudede spillere er trolig grunnen til at tegningen ble oppfattet som rasistisk.

Før EM viste en BBC-dokumentar fram problemene med fotballrasisme i vertsnasjonene. Balotelli er en av alt for mange spillere som flere ganger tidligere har merket rasismen fra tribunene, og ga klar beskjed før dette mesterskapet startet: Om det gjentok seg under EM ville han gå av banen og reise hjem.

I gårsdagens avis ba Gazzetta om en slags unnskyldning, oversatt blant annet av svenske Eurosport:

- I disse dager og med de arenaene vi har, er det nødvendig å utvise ekstra forsiktighet og god smak fordi alt, virkelig alt, kan mistforstås. Avisa tilhører leserne, og om noen fant tegningen opprørende ber vi om unnskyldning for det, uten å gjemme oss bak den hellige retten til å drive satire, skriver den rosa avisa.

Men Gazzetta går også til angrep på beskyldningene om at avisa er rasistisk:

- Denne avisa har alltid bekjempet rasismen på tribunene og har omtalt ropene mot Balotelli som en uakseptabel form for barbari. Å tenke seg at en syk hjerne har villet insinuere at King Kong i avisa vår skulle være det samme som en svart ape, er ikke så mye fornærmende som det er direkte absurd.