Italiensk fotballstjerne med sjokkuttalelser etter tribunerasisme

- Han gjorde en feil og fansen gjorde en feil, sier Leonardo Bonucci.

SCORET: Leonardo Bonucci headet Juventus i føringen i oppgjøret mot Cagliari. Etter kampen fikk han mer oppmerksomhet for kommentarene han kom med om de rasistiske tilropene til sin lagkamerat Moise Kean. Foto: Fabio Murru / ANSA via AP / NTB scanpix
SCORET: Leonardo Bonucci headet Juventus i føringen i oppgjøret mot Cagliari. Etter kampen fikk han mer oppmerksomhet for kommentarene han kom med om de rasistiske tilropene til sin lagkamerat Moise Kean. Foto: Fabio Murru / ANSA via AP / NTB scanpixVis mer

Italias suverent beste lag, Juventus, cruiser inn mot et nytt seriegull, og vant tirsdag 2-0 borte mot Cagliari. Men det var ikke det som skjedde på banen som fikk mest oppmerksomhet.

Apelyder

For det oppsto svært utrivelig stemning på tribunen da det 19 år gamle supertalentet Moise Kean satte inn kampens andre mål i det 85. minutt, skriver Sports Illustrated.

Kean fikk allerede tidlig i kampen hjemmelagets tilskuere mot seg, da han fikk gult kort for filming. Dette førte til at han måtte tåle tilrop hele kampen, men ekstra ille ble det da han stilte seg opp foran hjemmesupporterne for å feire 2-0-målet.

Cagliari-fansen svarte med å komme med rasistiske tilrop, apelyder, til den svarte angrepsspilleren. Det ble så ille at hjemmelagets kaptein, Luca Cepitelli, løp til for å beskytte tenåringen. Han ba også publikum om å stoppe, og det ble også annonsert over høyttaleranlegget på stadion at kampen ville avbrytes dersom ikke Cagliari-fansen ga seg.

Skylden er 50-50

Men Keans lagkamerat, den meritterte forsvarsspilleren Leonardo Bonucci, mener Kean må ta noe av skylden for de rasistiske tilropene selv.

- Kean vet at når han scorer et mål så må han fokusere på å feire sammen med lagkameratene. Han vet at han også kunne handlet på en annen måte. Det var rasistiske tilrop, Blaise (Matuidi, Juventus-spiller, journ.anm.), hørte det og ble sint. Jeg mener skylden er 50-50, fordi Moise skulle ikke ha gjort det og fansen skulle ikke ha reagert på den måten, sier Bonucci etter kampen, ifølge Football Italia.

- Vi er profesjonelle. Vi må gå foran med et eksempel og ikke provosere noen.

Bonucci dro også Kean raskt bort fra situasjonen i etterkant av 2-0-målet.

Blaise Matuidi, som Bonucci nevnte var rasende, luftet sin frustrasjon på Facebook like etter kampen.

«I dag opplevde jeg rasisme under en kamp. Svake folk prøver å skremme med hat. Jeg er ingen hater og kan bare synes synd på dem som setter dårlige eksempel. Fotball kan brukes til å spre likhet, engasjement og inspirasjon og det er det jeg vil gjøre», skriver den franske midtbanespillere på Facebook.

Kean selv har lagt ut et bilde av seg selv mens han feirer scoringen på Instagram, der han skriver: «Den beste måten å svare på rasisme på».

Juventus-trener: - Straff dem hardt

Heller ikke Cagliaris president er villig til å frikjenne Kean og Matuidi. Han mener at også hvite spillere ville fått «den samme behandlingen» om de hadde feiret som Kean.

- Jeg vile ikke at folk skal være selvgode, fordi jeg har allerede hørt det, men Juventus-spillere kom til meg etterpå og tilsto at Kean gjorde noe galt da han feiret på den måten, sier Tommaso Giulini.

- Vi kan ikke gå rundt og kalle hele alle Cagliari-supporterne stygge ting. Dersom det var rasistiske tilrop, så gjorde våre fans noe galt, men det skjedde på grunn av målfeiringen og det ville ha skjedd selv om målscoreren hadde en annen hudfarge.

Juventus-trener Massimilliano Allegri mener tilskuere som kommer med rasistiske tilrop må straffes hardt. Han mener det ikke hjelper å snakke om problemet eller å stoppe spillet.

- Vi må bruke kameraene og finne dem som gjør dette og straffe dem. Det er veldig enkelt: Identifiser dem og gi dem utestengelse, ikke i ett år eller to år, men på livstid. Vi har teknologien, så det dette kan fikses hvis myndighetene ønsker det. Problemet er at de egentlig ikke vil det, sier Allegri.

Selve kampen endte altså 2-0 etter mål av Kean og hans forsvarskollega Bonucci. Med åtte kamper igjen å spille leder Juventus serien med 18 poeng på Napoli, som har en kamp til gode på serielederen.