Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Italiensk klubb har 226(!) fotballspillere i stallen

- Det er galskap.

LISTE SOM GIR HODEBRY: Parma-manager Roberto Donadoni har 226 spillere som er tilknyttet klubben. Klubben har mildt sagt vært opptatt på overgangsmarkedet i sommer. Foto: AFP PHOTO / FILES / GIUSEPPE CACACE / NTB Scanpix
LISTE SOM GIR HODEBRY: Parma-manager Roberto Donadoni har 226 spillere som er tilknyttet klubben. Klubben har mildt sagt vært opptatt på overgangsmarkedet i sommer. Foto: AFP PHOTO / FILES / GIUSEPPE CACACE / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Noen fotballklubber var litt mer aktive enn andre i sommeren overgangsvindu. Manchester United nøyet seg for eksempel med å hente inn Guillermo Varela og Marouan Fellaini, mens Ian Holloway valgte å forsterke sitt Crystal Palace med 13 spillere. Det er likevel ingenting i forhold til hva den italienske toppklubben Parma har gjort i sommer.

Et raskt søk på Wikipedia viser at Parma har tilknytning til hele 226 spillere(!). Men kan dette tallet stemme? Wikipedia er ikke alltid den mest troverdige kilden. Derfor har Daily Mail gått litt i dybden, og tallene er like skremmende som de fremstår. Den italienske avisa La Repubblica skal ha kalkulert med at mer enn 300 overganger har blitt gjort i Parma det siste året.

Hovedtroppen til Parma består av 30 spillere, noe som er et vanlig tall i moderne fotball, men så følger rekken med spillere som er sendt ut til andre klubber. Og den er lang:

109 spillere er leid ut til andre klubber. Det dreier seg hovedsaklig om italienske klubber, men også klubber i Hellas, Romania, Tyrkia, Danmark, Spania, Tyskland og Malta har Parma-spillere i stallen sin.

Parma har også to farmerlag som klubben samarbeider med. Gubbio, som tilhører italienske Lega Pro 1, har 16 Parma-spillere i stallen. Gorica, en slovensk farmerklubb, har 22 spillere fra den italienske klubben i sin stall.

I tillegg har du fem spillere som står oppført med kontrakt, men hvor klubben ikke er oppgitt. Legg også til 44 spillere som er eid av andre klubber i tillegg til Parma, så har du totalt 226 spillere, og da er ikke ungdomsakademiet tatt med i regnestykket.

Overrasket - Det er galskap. Det kan jo ikke lønne seg i lengden. Jeg visste ikke at det var så vilt. Jeg trodde Genoa var verstingen i Italia, de deleier jo alt. Dette kom faktisk litt overraskende på meg, sier ekspert på italiensk fotball og fotballkommentator i C More, Espen Ween, til Dagbladet.

Til sammenlikning har Genoa «bare» 71 spillere med tilknytning til klubben. Ifølge legaseriea.it har 123 av spillerne blitt hentet til Parma i løpet av sommeren. Espen Ween kaller det høye tallet «høl i huet».

- Parma håper vel at de soper inn så mye spillere over et stort nett at de vil lykkes med noen av dem. Sånn sett er det på kanten til fornuftig, men jeg vil ikke tro at det er kjempesmart. Men hvis du ser på hovedproduktet Parma, som gjør det bra i Serie A, så bruker de lite penger totalt, og bruker nesten ikke penger på spillerkjøp. De burde nesten få en klapp på skuldra, sier Ween.

Parma har nesten ikke noe penger å rutte med, men slipper å betale lønn til spillerne som er på utlån. Om de lykkes med noen av spillerne vil det være positivt og penger i klubbkassa for klubben, og om de mislykkes vil spillerne bare være et navn å stryke fra lista.

- Du skal lete lenge etter klubber som ikke utnytter smutthull. Men så har du de personlige betingelse, om spillerne blir ivaretatt oppi det hele. Det virker som dette er mindre gjennomtenkt enn for eksempel Udinese, som har mange samarbeidsklubber,
sier Ween.

Nettopp Udinese førte til at Watford utnyttet et smutthull da de hentet hele ti spillere fra den italienske samarbeidsklubben forrige sesong. Begge klubbene eies av samme familie. Det fikk organisasjonen Footbal League og Premier League til å reagere, og det ble innført en ny regel som sa at klubber i England kunne hente maks fem spillere på lån fra utenlandske klubber (maks fire fra samme klubb), skriver The Guardian.

Og hva gjorde Udinese da? De solgte bare spillere til samarbeidsklubben i stedet.

Ingen planer Men UEFA har foreløpig ingen planer om å innføre en liknende regel for europeisk fotball, og dermed får vi slike skrekkeksempler som med Parma. Chelsea har også fått kritikk for å leie ut seks spillere til den nederlandske klubben Vitesse. Noe som hindrer lokale talenter i å få sjansen på førstelaget. Vitesse hadde tre Chelsea-spillere i stallen i fjor, og ble nummer fire i hjemlig serie.

Mange av spillerne i Parma er på utlån til Serie A-rivaler, hvor de får utvikle seg. Det er ikke uvanlig i Italia.

- Når det kommer til Italia så spiller samme spiller gjerne for to rivaler. Det er nesten bare Roma og Lazio som ikke handler spillere av hverandre. Det har nok litt med innstillingen til den italienske fansen. Det tilgis mye fortere i Italia. Det blir ikke sett på som hårreisende om en spiller går til en rival, sier Ween.

Den italienske ligaen har også en annen kultur når et gjelder eierskap av fotballspillere. Parma er også her et godt eksempel, hvor som nevnt 44 spillere også er eid av andre.

- Du vet aldri hvem som eier spilleren. Jeg skulle selv gå gjennom eierskapet til 16 spillere i U21-EM, og det var vanskelig å finne ut av. Du har eksempler på spillere som aldri har spilt for klubben de er eid av i en alder av 25 år, sier Ween.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media