VANT: Finn Hågen Krogh ble norgesmester på sprinten i Meråker fredag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VANT: Finn Hågen Krogh ble norgesmester på sprinten i Meråker fredag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Finn Hågen Krogh roses av utenlandske rivaler

Italiensk og kanadisk stjerne jubler for Krogh

Finn Hågen Kroghs framgang gleder flere enn bare nordmenn. Alex Harvey og Federico Pellegrino forteller til Dagbladet at de har savnet mennesket og utøveren Krogh i verdenstoppen.

Finn Hågen Krogh kunne endelig juble igjen etter et halvannet år med motgang siden han gikk seg inn i det norske folks hjerter i VM i Lahti i 2017.

I fjor gikk alt galt. Heller ikke denne sesongen har finnmarkingen vært til å kjenne igjen. Men fredag så Krogh endelig ut som den beste utgaven av seg selv igjen da han spurtet inn til NM-gull på sprinten i Meråker.

Formstigningen og toppresultatet kom i grevens tid. Krogh hadde kniven på strupen og måtte virkelig prestere om han skulle ha en sjanse til å bli tatt ut i Norges tropp til ski-VM i Seefeld.

På NM-sprinten grep han muligheten med begge hender og ligger nå best an til å ta den fjerde sprintplassen på det norske VM-laget sammen med Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar, før det siste uttaksrennet finner sted i Lahti-sprinten neste helg.

SLET: Det ble en tøff NM-finale for Maiken Caspersen Falla, som blant annet måtte ut i klassisksporet i et forsøk på å ta teten. Video: NRK Vis mer

At Krogh begynner å likne på sitt gamle jeg igjen og kan komme seg inn i den norske VM-troppen likevel, gleder flere av de utenlandske rivalene, deriblant stjernene Federico Pellegrino og Alex Harvey.

Pellegrino: - Veldig gledelig

Alta-gutten er nemlig svært godt likt i langrennsmiljøet, også blant konkurrentene.

- Jeg synes det er veldig gledelig at Finn er tilbake. Jeg vet at han har slitt veldig det siste året. Han trente for mye og følte seg ikke bra i sommer. Han har vært langt unna der han ønsker, sier Pellegrino til Dagbladet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Jeg hørte til og med at han vurderte å få seg en alternativ jobb i sommer, sier den italienske sprintstjerna og sikter til Dagbladets sak i høst.

- Finn spiller jo mye fotball om sommeren og har ikke trent så mye som han ønsker det siste året. Det er ikke lett å holde seg på topp fysisk og ikke minst mentalt. Jeg skjønner at en del utøvere sliter deler av året. Da varmer det hjertet når de klarer å slå tilbake, sier Pellegrino.

LIKER KROGH: Alex Harvey, Federico Pellegrino og Emil Iversen er alle glad for å ha Finn Hågen Krogh tilbake i slag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
LIKER KROGH: Alex Harvey, Federico Pellegrino og Emil Iversen er alle glad for å ha Finn Hågen Krogh tilbake i slag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Harvey: - Finn er smart

Også Alex Harvey unner Krogh etterlengtet suksess.

- Finn er smart gutt og går flott på skiene. Krogh er en fin type som jeg virkelig unner suksess, etter en tung fjorårssesong, sier Harvey til Dagbladet.

Kanadieren tror Krogh er en av de som kan vinne VM-gull i Seefeld.

- Sprinten i Seefeld passer meg veldig bra med stor hastighet inn på oppløpet. Det er mulig for meg å vinne gull på VM-sprinten, men det er seks andre enn meg som er større favoritter, mener Harvey.

- Hvilke seks da?

- Da tenker jeg på Klæbo, Bolsjunov, Pellegrino, Chavanat og Iversen, og jeg liker Krogh også veldig godt. Han kan dette, når han er i form.

Tung sesong

Krogh har vært langt nede. Til Dagbladet i høst snakket han om hvordan han måtte restarte alt.

28-åringen gikk inn i OL-sesongen som Norges ankermann på stafetten og den sannsynlige OL-kongen, ifølge landslagstrener Tor Arne Hetland.

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

I sesongen som ble avsluttet med en 57. og 58. plass i de to siste verdenscuprennene i Drammen og i Holmenkollen og en 188. plass på 10 kilometer i NM i Alta, gikk ingenting som ønsket.

I OL ble det bare ett renn på 28-åringen, som endte med en skuffende 18. plass på drømmedistansen 10 kilometer fristil. Noen uker seinere ble bunnen nådd for folkekjære Finn Hågen Krogh.

- Jeg følte meg ubrukelig

Aldri har finnmarkingen vært lenger nede i sin idrettskarriere. De tidligere smellene han har gått på, har ikke vært i nærheten av samme format.

- Jeg har nesten alltid hatt framgang hver sesong, men forrige sesong var bare et stort tilbakefall. Jeg var for tung og seig i kroppen. Derfor måtte jeg restarte helt for å være sikker på at jeg ikke begynner på for tidlig og blir trukket ned i søla på nytt. Da har man ikke lært av feilen, sa Krogh til Dagbladet før sesognen.

- Du har hatt noen tyngre sesonger i overgangen fra sprint- til allround også tidligere. Men grepene du nå har gjort er mye mer drastiske enn tidligere?

- Ja, jeg har gjort betydelig mer dramatiske grep nå enn tidligere sesonger. Jeg gikk og telte dager i vår og i sommer. Jeg kunne knapt nok trene og hadde ikke så mye annet å gjøre. Jeg følte meg ubrukelig på den tiden, siden jeg ikke hadde noe å bidra med.

- Jeg gjorde egentlig ikke noe som helst, men det var det jeg måtte for å komme meg fysisk og psykisk.

Vurderte å søke jobb på G-Sport

- Hva legger du i det når du sier at du følte deg ubrukelig?

- Når man bruker å fylle dagene med stort sett trening og det blir borte, blir det tungt. Det var faktisk sånn at jeg vurderte å søke jobb eller starte på noen studier i den perioden. Samtidig var det ikke den lengste perioden, rundt seks uker. Heldigvis kom jeg gjennom det, sa Krogh til Dagbladet.

- Hvilken jobb vurderte du å søke på?

- Jeg aner egentlig ikke hva. Jeg har hatt én jobb i mitt liv, og det er på G-Sport. Det måtte vil i så fall ha blitt et lite comeback der. Det kunne vært greit å få gjort noe for å få tankene på noe annet, røper Alta-gutten.

Nå handler imidlertid alt om langrenn og ski-VM for Finn Hågen Krogh.