SÅ NÆRE: Peter Sagan utfordret Matteo Trentin på de siste meterne, men italieneren holdt akkurat unna for lederen av den grønne poengtrøya. Foto: AFP PHOTO / ASO
SÅ NÆRE: Peter Sagan utfordret Matteo Trentin på de siste meterne, men italieneren holdt akkurat unna for lederen av den grønne poengtrøya. Foto: AFP PHOTO / ASOVis mer

Italiensk overraskelse etter målfoto i Tour de France

Kristoff måtte slippe.

NANCY (procycling.no): Den sjuende etappen i årets Tour de France var en kraftprøve hvor to klatringer de siste 20 kilometerne så flere av spurterne forsvinne.

Peter Sagan i den grønne poengtrøya var den store favoritten, og lagkameratene hans satt i front på hele etappen for å sikre slovaken triumf i Nancy.

Men det ville seg ikke for slovaken.

Den siste klatringens toppunkt var bare fem kilometer fra målstreken. Det sørget for en frenetisk finale hvor også Alexander Kristoff kjempet om triumfen.

Nordmannen satt fantastisk posisjonert over toppen av den første bakken 17 kilometer fra målstreken.

Men nær toppen av den siste bakken ble det for tøft for nordmannen. Kristoff måtte slippe og var sjanseløs på seieren.

- Det ble for hardt for meg. Jeg hadde ikke muligheten til å følge de beste klatrerne. Jeg satt med greit halvveis opp bakken, men da så jeg at det var langt igjen, og jeg måtte slippe, forteller Kristoff til procycling.no og det norske pressekorpset i målområdet.

Greg Van Avermaet og Sagan angrep over toppen med fem kilometer igjen. De startet raskt å samarbeide for å holde unna.

- Det var veldig hektisk i finalen. Jeg forsøkte å angripe i bakken, og etter hvert ga vi full gass. Men jeg skjønte at vi kom til å bli hentet, forteller Van Avermaet til Eurosport like etter målgang.

Men Orica GreenEdge gjorde en kjempejobb og var nær å hente duoen med 1,6 kilometer igjen. Van Avermaet ga det et siste forsøk og angrep igjen. Sagan fulgte.

Med 800 meter igjen var det samlet. Kristoff var ikke å se i teten. TV-kameraene viste at nordmannen jobbet i første gruppe bak feltet for å komme opp igjen.

- Jeg hadde et lite håp om å komme tilbake, men det var så kort til mål etter bakketoppen. Jeg visste egentlig at jeg måtte ha kontakt over bakketoppen, og det klarte jeg ikke.

Michal Kwiatkowski kjørte opptrekk for Matteo Trentin. Sagan utfordret italieneren, men Trentin holdt akkurat unna.

Det måtte målfoto til for å skille kombattantene, og Trentin våget ikke å juble før han fikk beskjed fra sportsdirektøren på radio om at han hadde vunnet.

Tony Gallopin fulgte på tredjeplass.

Kristoff trillet over målstreken på 28.-plass 14 sekunder bak den italienske vinneren.

- Normalt sett skal jeg ikke sitte med når det er så få som kjemper om seieren. Jeg følte meg bra og syntes jeg var nær på å henge med, forklarer 27-åringen i Nancy.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Kort oppsummert
Den sjuende etappen var årets nest lengste med sine 234 kilometer.

Martin Elmiger (IAM Cycling), Alexandre Pichot (Europcar), Bartosz Huzarski (NetApp-Endura), Matthew Busche (Trek), Nicolas Edet (Cofidis) og Anthony Delaplace (Bretagne-Séché) var de seks som forsøkte lykken med å gå i brudd.

Cannondale virket desperate etter etappeseieren da de kjørte hardt i feltet med mer enn 100 kilometer igjen. Sagans lag holdt bruddet ett til to minutter foran seg.

Elmiger vant mellomspurten. Bryan Coquard trillet først over av rytterne i feltet og tok ni poeng. Sagan sikret sju og virtuelt ledet han med 78 poeng på Coquard.

Måten Cannondale kjørte på for å kontrollere bruddet var smått sensasjonell. 65 kilometer fra målstreken var avstanden 58 sekunder.

Med drøyt fire mil igjen angrep Huzarski og Elmiger bruddkameratene. De kjempet videre, de fire andre ga opp og ble hentet av feltet.

30 kilometer fra målstreken var duoens forsprang 46 sekunder. Det var ikke et spørsmål om de ville bli hentet, men når de skulle bli slukt av det jagende Cannondale-laget.

Med 23 kilometer igjen var det kun tre kilometer til foten av første bakke, og Team Sky satte fart på feltet som lå på en lang strek.

Elmiger og Huzarski var 13 sekunder foran feltet da de startet klatringen. Flere ryttere måtte umiddelbart slippe da Orica GreenEdge satte et voldsomt tempo i bunn av bakken. Marcel Kittel var én av flere som sa takk for seg.

Thomas Voeckler startet angrepene med 19 kilometer igjen. Ingen fulgte franskmannen, og Orica GreenEdge fortsatte det jevne, men tøffe, tempoet.

Over toppen var Voeckler hentet, og Kristoff var flott posisjonert nær fronten. BMCs sammenlagthåp Tejay Van Garderen veltet da de var ferdige med klatringen og hindret Ag2rs sammenlagtrytter Romain Bardet. Begge fikk en tøff kamp for å komme tilbake.

Med ti kilometer igjen var det et samlet felt som dundret ned til bunnen av den siste stigningen. Den var 1,3 kilometer lang med en gjennomsnittlig stigning på 7,9 prosent.

Med seks kilometer igjen begynte sammenlagtfavorittene å angripe hverandre. Nicolas Roche og Alberto Contador var to av dem som forsøkte seg.

Sagan og Greg Van Avermaet angrep nær toppen av bakken med fem kilometer igjen. De fikk umiddelbart en luke og begynte å samarbeide for å holde unna.

Med 2,5 kilometer igjen var duoen fortsatt i tet. Orica GreenEdge jaget desperat for å hente dem.

Inn på den siste kilometeren var alt samlet, og Michal Kwiatkowski satte fart for Matteo Trentin. Italieneren fikk kamp fra Peter Sagan, men holdt unna og sikret stjernelaget deres første seier i årets Tour de France.