Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Italiensk seriedoper: - Jeg angrer intet

Danilo Di Luca skriver bok om eget juks.

BOKAKTUELL JUKSER: Danilo Di Luca legger ikke skjul på egen kynisme i boka "Vinnerbeistet". - Jeg angrer intet, skriver han. - Jeg måtte dope meg for å vinne. (AP Photo/Riccardo De Luca)
BOKAKTUELL JUKSER: Danilo Di Luca legger ikke skjul på egen kynisme i boka "Vinnerbeistet". - Jeg angrer intet, skriver han. - Jeg måtte dope meg for å vinne. (AP Photo/Riccardo De Luca) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): I dag er 40 år gamle Danilo Di Luca heldigvis «persona non grata» i sykkelsporten.

Det skjedde for så vidt alt i desember 2013, da han ble utestengt på livstid.

Det var etter hans tredje dopingdom i karrerieren. Den første fikk han i 2007 for å ha samarbeidet med dopinglegen Carlo Santuccione. Den andre to år senere for misbruk av CERA (tredje generasjons EPO).

Da Di Luca ble tatt for EPO-bruk også under 2013-utgaven av Giro d´Italia, var spillet over for hans del.

- Hadde ikke vunnet uten dop I selvbiografien «Bestie di Vittoria» (Vinnerbeistet) legger han kortene på bordet. Uten anger.

- Dersom jeg ikke hadde dopet meg, hadde jeg aldri vunnet, hevder han i boka.

- Doping forbedrer yteevnen din med mellom fem til syv prosent, og kanskje så mye som ti-tolv prosent når man er i toppform, forklarer han i et utdrag fra boka som er omtalt av Tuttobiciweb og cyclingnews.com.

Forlot giroen i skam Di Luca har aldri vært mors beste barn, og tirret blant annet på seg RCS Sport da han to ganger testet positivt for CERA under 2009-utgaven av Giro d´Italia.

Men det finnes selvsagt tilgivelse. Og kanskje spesielt innenfor sykkelsporten.

Det gjorde at veteranen gjorde comeback i Giro d´Italia for Vini Fantini i 2013.

Igjen ble han (og lagkompis Mauro Santambrogio) han felt at dopingjegerne. Denne gangen offentliggjorde UCI at Di Luca hadde testet positivt for EPO i en prøve tatt utenfor konkurranse i oppbyggingen til rittet.

RCS Sport sto nok en gang igjen som idioter, da Di Luca ble sparket fra laget og kastet ut av rittet tre etapper før slutt:

- For to dager siden skulle jeg kjøre de siste tre giroetappene, da jeg ble fortalt om min positive test. Jeg trenger ikke å vente på den offisielle dommen; jeg vet at min karriere er over, skriver han i boka.

Kyniske Di Luca «Vinnerbeistet» tegner et bilde av en kynisk, selvopptatt rytter. Han bryr seg ikke om sykkelsporten, han bryr seg bare om å vinne.

- Jeg angrer intet. Jeg har skjøttet levebrødet mitt slik som alle andre aggressive ryttere gjør. Sykkelsporten er ikke lenger den idretten jeg en gang elsket, skriver han.

Etter rytterens eget utsagn - som er svært vanskelig å ta for god fisk, begynte ikke misbruket før i 2001.

Da skal han ha blitt slått av en rytter «han pleide å slå som amatør».

Misbruket skal ha dreid seg om testosteron, EPO og kortison.

- Dersom legen ikke kan få tak i resepten, finner du ut av det på egenhånd. Enten på det lokale treningssenteret eller via nettet.
  Skylder på «dårlig timing» Som andre ryttere har hevdet før ham, mener han det bare er snakk om slurv som gjorde at han ble tatt for dopingmisbruket sitt.

- Jeg angrer ikke på noe. Jeg løy, jeg jukset: Jeg gjorde det jeg måtte for å vinne. Men det er ikke poenget. Poenget er at jeg ikke fortynnet systemet mitt i tide.

Og utdyper:

- Det er en del av jobben. Dersom du blir tatt, har du timet det feil fordi alle vet hvor mange timer det må til før du ikke ender opp med en positiv prøve.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Hele Norges coronakart