VANT: Gianluca Brambilla vant både etappen og tok over sammenlagtledelsen etter å ha kommet seg i bruddet på den åttende etappen i giroen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
VANT: Gianluca Brambilla vant både etappen og tok over sammenlagtledelsen etter å ha kommet seg i bruddet på den åttende etappen i giroen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Italiensk storeslem i Giro d'Italia

Tok både etappen og sammenlagtledelsen.

(procycling.no): Det var knyttet stor spenning til den åttende etappen av årets Giro d'Italia.

Grunnen var grusveiene som ventet mot slutten av andrekategorien Alpe di Poti. Fra toppen var det 20 kilometer igjen til mål, flere av dem med teknisk utforkjøring.

Alejandro Valverde var den første av favorittene til å sette fart i motbakken. Sammenlagtleder Tom Dumoulin fikk umiddelbart trøbbel. Det samme gjorde en annen sammenlagtfavoritt, Mikel Landa, men Sky-rytteren kom seg tilbake til de øvrige favorittene.

Valverde fortsatte å sette et drepende tempo, men spanjolen klarte aldri å riste av seg noen andre enn Dumoulin oppover og en uheldig Jakob Fuglsang.

- Laget gjorde en bra jobb i dag. Det var en litt for stor luke frem, men vi ga alt i nedoverbakken, sier Valverde til Eurosport.

- Det var mange sterke i gruppen. Dumoulin slet, så det var bare å gasse på. Totalt sett har det vært en veldig bra dag for oss.

Ny mann i rosa
Flere minutter foran favorittene hadde Gianluca Brambilla sneket seg med i bruddet. Italieneren distanserte sine konkurrenter i Alpe de Poti.

Etixx-rytteren kjørte solo inn til mål i Arezzo, og vant sin første etappe i Giro d'Italia.

28-åringen var bare 1.56 bak Dumoulin i sammendraget før etappen, og det var nok til å overta den rosa ledertrøyen etter lørdagens etappe.

- Det er vanskelig å forstå. Jeg vet ikke hvor lenge det kommer til å vare, men jeg skal nyte hvert sekund med trøyen, sier Brambilla til Eurosport.

Rask start
Det var hard kamp for å komme seg i brudd på den 186 kilometer lange etappen.

Så fort gikk det at feltet ble splittet i flere deler før 13 ryttere kom seg av gårde rundt 40 kilometer ut på etappen. Det var snakk om at Tom Dumoulin satt i feil gruppe, men det samlet seg kort tid senere.

Blel Kadri, Matteo Montaguti (begge Ag2r), Alessandro De Marchi (BMC), Moreno Moser (Cannondale), Jaco Venter (Dimension Data), Gianluca Brambilla, Matteo Trentin (begge Etixx-Quick Step), Sean De Bie (Lotto Soudal), Jose Joaquin Rojas, Jasha Sütterlin (begge Movistar), Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini), Nikias Arndt (Giant-Alpecin) og Alexey Tcatevitch (Katusha) utgjorde bruddet.

I feltet var det utelukkende Giant-Alpecin som var interessert i å holde bruddet på bønnhørlig avstand.

Det gjorde at de 13 rytterne fikk en fin avstand. Med 40 kilometer igjen, hadde de nesten fem minutter ned til feltet.

Etter hvert fikk Tom Dumoulins lagkamerat litt etterlengtet hjelp. De øvrige lagene ønsket å plassere sine kapteiner før Alpe di Poti.

Offensiv Valverde
Matteo Montaguti angrep nesten umiddelbart i stigningen. Ag2r-rytteren fikk med seg landsmann Berlato, men Nippo-rytteren måtte raskt gi tapt. Samtidig måtte flere slippe de øvrige i bruddet.

De Marchi og Brambilla, mannen som var størst trussel for Dumoulins rosa trøye, kjørte seg raskt opp til Montaguti. Brambilla var imidlertid ikke fornøyd med det, og parkerte sine bruddkompanjonger.

På toppen var han 24 sekunder foran Matteo Montaguri.

Den første til å øke tempoet i hovedfeltet, var Alejandro Valverde. Spanjolen gikk til nesten med en gang rytterne kom inn på grusen. Han fikk ikke særlig luke, men tempoøkningen sørget for at sammenlagtleder Tom Dumoulin måtte slippe. Heller ikke Mikel Landa klarte å følge, men baskeren kom seg etter hvert opp.

Valverde fortsatte å sette et bra tempo, og etter hvert ble det også et halvgodt samarbeid i favorittgruppa. Det gjorde at Dumoulin tapte mer og mer tid. Valverde var dog ikke fornøyd med tempoet. Veteranen fortsatte å angripe, men kom seg aldri løs. Han sørget imidlertid for at en uheldig Jakob Fuglsang akkurat ikke kom seg tilbake etter et teknisk uhell.

Annet enn Dumoulin klarte han heller ikke å distansere sine største konkurrenter i sammendraget.

Favorittene var 2.15 bak Brambilla over toppen, mens Dumoulin kom over toppen et drøyt minutt senere.

Johan Esteban Chaves satte fart på de siste hundre meterne av bakken og fikk noen meter ned til de øvrige favorittene. Den blide colombianeren ble imidlertid raskt plukket inn nedover.

Kamp om rosa
På toppen av bakken leder Brambilla Giro d'Italia sammenlagt, men Ilnur Zakarin hadde mulighet til å ta inn nok sekunder nedover til å selv komme i rosa.

I favorittgruppen gikk det raskt med hyppige angrepsforsøk, først og fremst fra Valverde. Men heller ikke nedover lyktes det 36-åringen å distansere sine konkurrenter.

Brambilla holdt god stand foran og vant etappen komfortabelt foran Matteo Montaguti.

Brambillas kjøring holdt også til å ta over den rosa ledertrøyen for første gang i karrieren.

Alle favorittene, foruten Dumoulin og Fuglsang, kom inn sammen.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.