Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Italiensk superstjerne overrasket over Northugs væremåte: - Han er gal

Petter Northug og Emil Iversen svarer på Dorothea Wierers tiltale.

OVERRASKET: Dorothea Wierer lar seg forbause og fascinere over Petter Northug. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
OVERRASKET: Dorothea Wierer lar seg forbause og fascinere over Petter Northug. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en tid hvor norsk idrett får mye kritikk for svake resultater i sommer-OL, er det lett å glemme den vinterlige delen av idretten som gjorde at fagnettstedet Greatest Sport Nations rangerte nordmenn til verdens beste idrettsfolk like før lekene i Rio.

Norges prestasjoner om sommeren kontra vinteren er omtrent like kontrastfulle som årstidene selv. Om noen måneder starter vintersesongen hvor Norge setter standarden og er den nasjonen som utenlandske utøvere studerer for å ta nye steg.

En av dem er den italienske skiskytterstjerna Dorothea Wierer. 26-åringen har vært en av verdens beste skiskyttere de siste sesongene og kronet den flotte fjorårssesongen med blant annet VM-sølv på jakstarten i skiskytter-VM i Holmenkollen i mars.

- Jeg har gode minner fra Norge. Jeg liker meg her, og jeg har har sansen for de norske utøverne, både jentene og guttene. Det er flotte og hyggelige folk, men fremfor alt dyktige. Det er de som setter standarden i løypa, sier Wierer til Dagbladet.

VEKKER OPPSIKT: Petter Northug skaper oppmerksomhet. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
VEKKER OPPSIKT: Petter Northug skaper oppmerksomhet. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

Etter suksessen på norsk snø i vinter, var hun tilbake Norge i sommer, blant annet under Blinkfestivalen i Sandnes. Som en av de beste skytterne i skiskyttersirkuset, vil hun med enda litt bedre langrennsform kunne ta steget helt opp som skiskytterdronningen.

- Northug er gal

På veien mot det målet, kan inspirasjon, hjelp og matching fra norske langrennsess være nyttig.

- Både jeg og de andre italienske utøverne kan lære av de norske, både i langrenn og i skiskyting. Det er en av årsakene til at Norge er et av landene hvor vi ønsker å legge treningssamlinger og konkurranser. Det er interessant å få et innblikk i den norske kulturen, forteller Wierer.

Under Blinkfestivalen fikk den italienske skiskytterstjerna komme nærmere innpå norske langrennsstjerner som Petter Northug og Therese Johaug.

- Petter Northug er litt av en type. Han er en spesiell, men jeg liker ham. Han er en kul type som skaper action og underholdning. Vi trenger sånne folk i miljøet, sier 26-åringen.

Wierer forteller til Dagbladet at hun ble forbauset da Northug tok helikopter til Lysebotn under Blinkfestivalen - i motsetning til resten av utøverne.

- Han bare dukker opp i helikopter, mens resten av oss tar båt. Han er gal. Det virker som han er like stor stjerne i Norge som fotballstjernene er i Italia. Men jeg liker det, sier skiskytterprofilen og smiler.

Hun etterlyser imidlertid en invitasjon fra den norske langrennsstjerna.

- Hvorfor inviterte ikke Petter meg på helikoptertur? Du kan hilse og si takk for invitasjonen. Jeg er ekstremt skuffet over ham, sier Wierer og ler.

Nasjonale ulikheter i Sundby-saken

Om den mye omtalte astmamedisinsaken i kjølvannet av Martin Johnsrud Sundby-dommen, er hun imidlertid ikke like snakkesalig. Wierer påpeker at hun ikke har satt seg godt nok inn i saken til å uttale seg og presiserer at hun ikke har noen mistanke.

SKILLER SEG UT: Dette helikopterstuntet overrasket den italienske skiskytterprofilen Dorothea Wierer. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
SKILLER SEG UT: Dette helikopterstuntet overrasket den italienske skiskytterprofilen Dorothea Wierer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Den italienske oppfatningen av Sundby-saken minner om den tyske. I sommer har Dagbladet snakket med store deler av langrenns- og skiskyttereliten og kan konkludere med følgende tendens:

Finnene er mest kritiske, eksemplifisert gjennom blant annet Aino-Kaisa Saarinen. Russerne trekker stort sett bare bare på skuldrene og har ikke noe ønske om å gå ut mot de norske, blant annet i visshet om dopingskandalen de går igjennom.

Franskmennene er imidlertid kritiske og stusser over den norske holdningen, mens svenskene er mer på linje med den norske oppfatningen av saken. Italienerne og tyskerne vegrer seg sin side mot å uttale seg.

- Jeg er redd for å si noe feil eller noe som kan få konsekvenser, sier tyske Nicole Fessel til Dagbladet.

- Hvis man tar mer av medisinen enn normalt, kan det ha en anabol-liknende effekt. Det sier sjefen i det finske antidopingbyrået. Det er doping hvis det har en sånn effekt, men jeg vet ikke om Sundby hadde det eller bare tok det for å bli frisk, sa Sami Jauhojärvi, som også har astma, tidligere i sommer.

- Ikke bra for langrennssporten

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om saken, sier Maksim Vylegzjanin til Dagbladet.

- Saken er litt trist, ikke minst for Martins del. Jeg føler med ham, for det er ingen vanlig dopingsak, mener Dario Cologna.

- Det er ikke bra for langrennssporten at Norge forfekter slike holdninger, sier Maurice Manificat til Dagbladet.

- Det viktigste aspektet her er at vi har klare regler. De må følges. Utover det vil jeg ikke si så mye. Det er ikke min oppgave å dømme andre, sier Matti Heikkinen.

Northugs svar til Wierer

Wierer derimot har ikke endret den positive holdningen til den norske leiren, verken til skiskytterne eller langrennsløperne. Hun har fått med seg at Emil Iversen har et spesielt godt øye til Wierer og synes det var synd at de ikke møttes i Sandnes.

ANGRER: Emil Iversen angrer på at han ikke dro til Sandnes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ANGRER: Emil Iversen angrer på at han ikke dro til Sandnes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg hørte at Emil Iversen likte meg, så jeg hadde håpet at han kom hit til Sandnes. Var det derfor Emil ikke kom hit, fordi han var flau? Det hadde vært hyggelig å møte ham, forteller Wierer og smiler.

Northug svarer spøkefullt når Dagbladet gjenforteller Wierer utsagn til ham:

- Dorothea er på besøk hos Emil Iversen i Meråker nå. De er observert hånd i hånd gående rundt i bygda. Rått! skriver Northug i en SMS.

Iversen angrer

Det benekter naturligvis Iversen selv.

- Det er dessverre ikke sant. Hadde jeg visst at Dorothea var i Sandnes, hadde jeg selvfølgelig dratt dit. Det gikk meg hus forbi. Neste gang skal jeg dra til Sandnes om hun er der, sier Iversen til Dagbladet, før han avslører:

- Dorothea er ikke førstevalget mitt lenger, men en god nr. 2.

- Hvem er førstevalget?

- Det kan jeg ikke si.

Iversen meddeler imidlertid at han får hjelp fra kompisen fra Mosvika på damefronten.

- Petter hjelper meg mye. Han har mye mer erfaring enn meg og kjenner gamet. Han er en gammel mann som er veldig fink med damer. Jeg har mye å lære av Petter, sier Iversen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!