Mongolia
 Idrettstoppene Munktsetseg Mongolbuu (kvinne) og Dagvadorj «Dagva» Chimeddorj innrømmer overfor Dagbladet at de har smuglet unge jenter til Norge. Tolken med briller
Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet

KUN DAGBLADET!
Mongolia Idrettstoppene Munktsetseg Mongolbuu (kvinne) og Dagvadorj «Dagva» Chimeddorj innrømmer overfor Dagbladet at de har smuglet unge jenter til Norge. Tolken med briller Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet KUN DAGBLADET!Vis mer

Italienske myndigheter etter Dagblad-avsløringer: - Vi har blitt bedratt av de mongolske bakmennene

Unge jenter ble smuglet til Norge med falske italienske idrettsvisum.

(Dagbladet): - Det ser ut til at vi har blitt bedratt av de mongolske bakmennene, skriver Massimo Gaudiano, leder for konsulæravdelingen ved den italienske ambassaden i Beijing, i en e-post til Dagbladet.

Da Dagbladet i juni avdekket hvordan to unge jenter var blitt smuglet til Norge, under dekke av å være idrettsutøvere, slo italienske myndigheter full alarm og varslet at de ville granske saken. Jentenes falske idrettsvisum var nemlig utstedt på den italienske ambassaden i Beijing i Kina i 2012.

OL-KONTOR: Her hos den mongolske olympiske komiteen holder skøytetreneren til, som fikset falske visum for to jenter som ble smuglet til Norge. Foto: Gunnar Thorenfeldt  / Dagbladet
OL-KONTOR: Her hos den mongolske olympiske komiteen holder skøytetreneren til, som fikset falske visum for to jenter som ble smuglet til Norge. Foto: Gunnar Thorenfeldt / Dagbladet Vis mer

De to jentene fikk utstedt visum der det framsto som om de var skøyteløpere som skulle delta på toppidrettsstevner i Europa. I virkeligheten hadde de aldri gått på skøyter i hele sittt liv. De to ble smuglet til Norge, der de har forklart at de ble tvunget til tvangsarbeid.

Nå har Italia undersøkt hvordan visumene kunne bli utstedt. Det var ikke mye de fant ut.

- Bedratt

- Etter at vi ble kontaktet av dere har det italienske utenriksdepartementet foretatt en grundig undersøkelse av visumet til den aktuelle jenta. Vi har dessverre ikke funnet noen ny informasjon, siden underlagsdokumentene fra visumsøknaden ble slettet etter to år i henhold til visumreglene i Schengen, skriver Gaudiano i en e-post til Dagbladet.

Overfor Dagbladet har den straffedømte politikvinnen Munkhtsetseg Mongolbuuu innrømmet at hun deltok i smuglingen av jentene til Norge. Det samme har «Dagva» Chimeddorj, mangeårig trener for Mongolias skøytelandslag. Han har hevdet overfor Dagbladet at visumene ble skaffet under dekke av at jentene skulle delta på et skøytestevne i Finland.

- Ut ifra totalbildet, som samsvarer med det som er avdekket i deres artikler, ser det ut til at vi har blitt bedratt av de mongolske bakmennene i menneskesmuglingen, skriver Massimo Gaudiano.

- Vi er interessert i all ytterligere informasjon om saken, så saken kan belyses i enda større grad og ofrene i slike saker kan få bedre beskyttelse.

- Vil dere foreta dere noe overfor de to personene vi har intervjuet om smuglingen?

- De relevante myndigheter i Italia er informert om saken. Artikkelen deres var inkludert i den informasjonen som de mottok.

Kan bli gjenopptatt

Barnevernet i Norge leverte anmeldelser for menneskehandel på vegne av de to jentene. Hos Oslo-politiet ble sakene etterforsket hver for seg - og henlagt.

Dagbladet avdekket i juni at en tolk som politiet brukte i etterforskningen hadde kontakt med miljøet som sto bak smuglingen av jentene. Tolken var til stede under flere konfidensielle samtaler.

Advokat Silje Stenvaag, som var bistandsadvokat for den ene jenta, krevde så at politiet måtte gjenoppta etterforskningen etter Dagbladets funn. Oslo-politiet åpnet for at dette kunne skje - men gikk så tilbake på den vurderingen.

Dagbladet har søkt Mongolbuu og Chimeddorj for en kommentar til Italias uttalelse om at de har blitt bedratt. Henvendelsen er ikke besvart.