Italienske spillere ble spurt om sex, depresjoner og rasisme

Dette er hva som kom frem av undersøkelsen.

ITALIENSK UNDERSØKELSE: Fra venstre: Lorenzo Insigne, Alberto Gilardino, Leonardo Bonucci og Giuseppe Rossi varmer opp på en treningssamling før kampen mot Danmark. 50 spillere i Serie A deltok nylig i en undersøkelse som omhandlet sex, depresjoner og rasisme. Foto: AP Photo/Fabrizio Giovannozzi/NTB Scanpix
ITALIENSK UNDERSØKELSE: Fra venstre: Lorenzo Insigne, Alberto Gilardino, Leonardo Bonucci og Giuseppe Rossi varmer opp på en treningssamling før kampen mot Danmark. 50 spillere i Serie A deltok nylig i en undersøkelse som omhandlet sex, depresjoner og rasisme. Foto: AP Photo/Fabrizio Giovannozzi/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): For første gang skal en anonym undersøkelse blant spillere i italienske Serie A har blitt avslørt. Det er Gazzetto dello Sport som skriver at 50 spillere fra den øverste divisjonen i Italia forteller sannheten om sex, depresjoner og rasisme.

Rasisme har lenge vært et problem i Italia, og det kommer derfor ikke som noen overraskelse at 36 prosent av de spurte sa at de hadde hørt en lagkamerat bli utsatt for rasistiske kommentarer i løpet av en kamp. Samtidig er det bare 2 av 50 som tror at mørkhudede spillere har det vanskeligere med å skaffe seg en karriere innen fotball.

Milan-spiller Mario Balotelli er blant de som har blitt offer for rasistiske ytringer opptil flere ganger i Italia. Stjernespillere ble én gang så hissig at han måtte holdes igjen av flere politifolk.

- Rystet over å lese om rasismen i Serie A i går kveld. Det er et komplekst problem å takle, men vi er forpliktet til handling, ikke bare ord, har FIFA-president Sepp Blatter skrevet om problemet.

Sliter med depresjoner Depresjon er et tema som har blitt diskutert i forbindelse med fotball tidligere. Det er kanskje vanskelig å tro for noen, men suksess, rikdom og en modellkjæreste er ikke alltid nok til at spillere har det bra med seg selv. Hele 29 av de 50 spillerne som ble spurt fortalte at depresjon var et problem.

Men Italia er ingen versting.

En undersøkelse magasinet FourFourTwo gjorde blant engelske spillere i februar viste at 78 prosent av de spurte mente depresjon var et problem, noe som viser hva fotballen har å jobbe med.

I 2009 tok Tysklands landslagskeeper Robert Enke sitt eget liv. Han slet lenge med depresjoner.

Homofili Spillerne ble også spurt om homoseksualitet i undersøkelsen. Tre av de 50 spillerne som ble spurt sa at de har spilt sammen med spillere som har vært åpne homofile. Det er en kontrast til hva den daværende italienske landslagstreneren Marcelo Lippi fortalte i 2009.

- Jeg tror ikke det er noen homofile fotballspillere. I min 40 år lange karriere har jeg ikke møtt noen, sa Lippi.

Italia- og Parma-stjernen Antonio Cassano skapte overskrifter etter det mange oppfattet som homofobe uttalelser da han fikk spørsmål om han trodde det var noen homofile i Italias tropp.

- Om det finnes noen er det deres problem, men jeg håper at det ikke finnes noen. Men om det finnes noen er det deres sak. Finnes det noen i laget? Jeg vet ikke, sa Cassano.

Justin Fashanu er til nå den eneste profesjonelle fotballspilleren som har stått fram som homofil. Det kostet ham livet. Det er kanskje ikke så rart at 34 prosent av de spurte trodde at en spiller ville blitt behandlet annerledes om han kom ut av skapet offentlig.