Italienske spillere truer med streik

Tilskuere på bare én av fem baner.

(Dagbladet.no:) Den italienske regjeringen har bestemt at bare hver femte stadion i Italia er sikker nok for toppfotball med publikum.

Seks av landets 31 toppstadioner - Olympiastadion i Roma og arenaene i Torino, Sienna, Cagliari, Palermo og Genoa - ble godkjent.

Årsaken til denne sikkerhetsgjennomgangen er at politimannen Filippo Raciti ble drept i supporteroppgjør forrige helg.

• Les også Simen Ekerens kommentar: Farlig fotball

Endagsstreik

Dette betyr at de fleste topplagene i Italia inntil videre må spille for tomme tribuner. Beslutingen møtte umiddelbart kritikk.

Ifølge Livorno-spissen Cristiano Lucarelli, som representerer klubben sin i spillerorganisasjonen AIC, kan det bli aktuelt å streike.

- Vi respekterer regjeringens avgjørelse, men vi kan ikke akseptere at noen lag må spille uten publikum mens andre spiller foran fulle tribuner, sier han ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

STORE OPPTØYER: Etter kampen mellom rivalene Catania og Palermo ble det store slag i gatene. Foto: AP
STORE OPPTØYER: Etter kampen mellom rivalene Catania og Palermo ble det store slag i gatene. Foto: AP Vis mer

- Klubbpresidentene spurte oss i AIC om vi er klare for en endagsstreik, og vi svarte ja.

- Vil drepe fotballen

Napoli-president Aurelio de Laurentiis rister på hodet over regjeringens avgjørelse.

- Det er en håpløs idé å stenge stadionene. De kan ikke dytte disse reglene på oss. Vi må gå til streik, sier han.

Det har ikke blitt spilt fotball i Italia siden politimannen ble drept i opptøyene, og AC Milan-kaptein Paolo Maldini synes dette er bedre enn å spille for tomme tribuner.

- Det er bedre å utsette kampene i enda en uke, for det vil være døden for fotballen å spille bak lukkede dører, sier Maldini.

Palermo-president Maurizio Zamparini tror det er nytteløst å stenge banene, for han tror pøblene vil slåss på utsiden uansett.

Kan spille i Newcastle

Italienske spillere truer med streik

Blant klubbene som blir rammet av tomme tribuner er AC Milan og Inter, som deler stadionet San Siro. Regjeringens beslutning betyr også at AC Milan må spille for tomme tribuner mot Celtic i Champions League.

- Jeg synes det er urettferdig å stenge et stadion som San Siro, når vi allerede har brukt over 150 millioner kroner på arbeid som aldri stopper. Vi har gjort alt reglene ber oss om, sier visepresident i AC Milan Adriano Galliani.

Ifølge BBC har både Newcastle og Geneve tilbudt sine stadioner til oppgjøret mellom AC Milan og Celtic, slik at den ikke blir spilt for tomme seter.

Logistikkmessig kan det by på problemer, siden Newcastle kan ha hjemmekamp dagen etter, hvis de går videre i UEFA-cupen.

TOMT IGJEN: For to år siden spilte Inter for tomme tribuner mot Shakhtar Donetsk i Champions League, som følge av bråk under en kamp mot byrival AC Milan.
RYSTET ITALIA: Drapet på politimannen Filippo Raciti har rystet støvellandet.