Ivanisevic slo seg til finaleplass

For første gang siden Wimbledon-starten i 1877 klatret en useedet spiller til finalen. Goran Ivanisevic takker Gud.

Etter den rekordlange semifinalen mot briten Tim Henman vant kroaten til slutt 7-5, 6-7 (6-8), 0-6, 7-6 (7-5), 6-3. Søndag avgjorde han på 14 minutter at han var mannen for Pat Rafter å slå når mandagens finaleoppgjør opprinner.

Tre ganger har Ivanisevic vært i Wimbledon-finalen tidligere, alle tre er tapt. Den 44-timer lange semifinalen ga 29-åringen sjansen igjen.

- Dette er skjebnen. Gud ville at jeg skulle vinne, derfor sendte han regnet. Mandagen blir den hittil største dagen i mitt liv, sier Ivanisevic.

- Genial

Gudstro er blitt sentralt blant de store tennisstjernene i årets Wimbledon. Først gikk Jennifer Capriati ut og erklærte at troen hadde hjulpet henne på beina igjen etter et 1990-tall med flere nedturer enn oppturer.

Søndag skrøt Ivanisevic av det samme. Men han understreket at hans genialitet nok også har hjulpet ham på finaleveien.

- Egentlig er jeg helt genial. Folk mener jeg kun kan serve, og du må være et geni for å komme til Wimbledon-finalen hvis det er det eneste du kan, smiler Ivanisevic.

Kanskje kritikken kommer fra surmagede briter, som fremst av alt gjerne så sin helt Henman i finalen. 26-åringen jaget tittelen «første brite i en Wimbledon-finale siden 1938», men måtte altså gi tapt, til tross for gode sjanser. Fredag leder han 2-1 i sett da regnet, og deretter mørket, ødela kampen.

Tap kan drepe

Lørdag vant Ivanisevic fjerde settet etter tiebreak, og ledet 3-2 da vannet igjen stoppet semifinalen.

Søndag sikret han seg finaleplassen, og møter der sin gode venn fra Australia, Par Rafter. Etter finaletapene i 1992, 1994 og 1998 er Ivanisevic nervøs foran mandagen.

- Pat er en kjempegod venn, en flott fyr, men mandag må jeg spille bedre enn ham. Og jeg vil ikke tape for fjerde gang. Jeg kan ikke - det vil ta livet av meg, sier Ivanisevic.

Ikke bare er han den første useedede som går til finalen i Wimbledon. Heller ikke i Grand Slam-turneringene har en useedet spiller kommet seg til finalen.

Tapende Henman stilte slagen opp for pressen etter kampen.

- Jeg gjorde mitt beste, men det var ikke godt nok denne gangen. Det har vært tre veldig lange dager, men det har vært likt for oss begge. Jeg må gi Goran kredit for måten han spilte på, sier en raus Henman.

(NTB)

TIL FINALEN: Goran Ivanisevic.