VANT I GÅR: Aleksander Terentev tok gullet på sprinten foran nordmennene Ansgar Evensen og Håkon Skaanes, i går. I dag ble det sølv på Terentev, og en annen nordmann på pallen. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari/ NTB Scanpix
VANT I GÅR: Aleksander Terentev tok gullet på sprinten foran nordmennene Ansgar Evensen og Håkon Skaanes, i går. I dag ble det sølv på Terentev, og en annen nordmann på pallen. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari/ NTB ScanpixVis mer

Junior-VM i langrenn Lahti 2019

Iver (18) er yngst på det norske laget, tok bronse i junior-VM

Overrasket alle.

Rustad-løperen Iver Tildheim Andersen (18) er den eneste av Norges fire junior-VM-deltakere på dagens 10-kilometer fristil som er født i 2000.

Sivert Leander Johansen, Håkon Skaanes og Håvard Moseby er alle ett år eldre, men i dag var det yngstemann som var best av de norske.

Andersen gikk sterkt hele løpet, men avslutningen sikret unggutten bronsemedaljen, bak den franske vinneren Jules Chappaz og russeren Aleksander Terentev.

Gikk fort på slutten

På forhånd var Moseby regnet som Norges sterkeste kort på dagens distanse, og Kjelsås-løperen åpnet også veldig sterkt.

Moseby lå på andreplass etter 1,1 kilometer, men fikk det tyngre utover i løpet. Andersen åpnet også sterkt med en sjuendeplass på 1,1, men i motsetning til lagkameratene, gikk Andersen raskere enn konkurrentene på de siste fem kilometerne.

Dermed gikk Andersen seg opp til en soleklar tredjeplass, og var til slutt bare 6,2 sekunder bak sølvmedaljen til Terentev.

Overlegen franskmann

Russiske Terentev debuterte i verdenscupen i Dresden for to uker siden med en syttendeplass på sprinten der, men også han var sjanseløs mot franske Chappaz.

Franskmannen ble nummer fire på sprinten i går, men var helt utilnærmelig utover løpet i dag.

I mål var han 21 sekunder foran Terentev.

- Det her er galskap, jeg er veldig glad nå. Jeg følte meg veldig bra i dag, og skiene mine var fantastiske. Jeg gjør bare det jeg vet jegkan gjøre, og i dag var det veldig bra, sier Chappaz på rennets tv-sending etter løpet.

Ble heiet fram

Chappaz har ennå ikke debutert i verdenscupen, men med resultater som han har hatt de siste dagene kan det ikke være veldig lenge til han får sjansen.

Ikke minst avslutningen hans imponerte i dag. Med siste startnummer hadde han også god kontroll på hvordan han lå an underveis.

- Det var ikke planlagt at jeg skulle avslutte så sterkt, men de franske trenerne jaget meg fram i løypa, og da var det bare å gå på. Jeg visste at jeg ledet, sier Chappaz.

De tre andre norske håpene fikk det ikke helt til i dag. Sivert Leander Johansen ble nummer 16, 1.06,8 minutter bak vinner Chappaz, mens Håvard Moseby ble nummer 19, 1.11,1 bak. Håkon Skaanes, som tok bronse på sprinten i går, ble nummer 28.