BESKRIVES SOM UNIK: Pål André Helland herjet mot VIF på Ullevaal. Neste uke kan RBK-spilleren debutere for Norge på samme arena. Foto: Digitalsport
BESKRIVES SOM UNIK: Pål André Helland herjet mot VIF på Ullevaal. Neste uke kan RBK-spilleren debutere for Norge på samme arena. Foto: DigitalsportVis mer

Iversen: - Helland er Norges råeste fotballspiller

Ber Høgmo bruke RBK-juvelen fra start i EM-kvaliken.

• VIF - RBK 1-2

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Da Rosenborg vant 2-1 over Vålerenga, viste Pål André Helland nok engang fram sine ekstreme ferdigheter. Med to lekre, frekke og effektive lobber sikret 25-åringen serielederen tre nye poeng - samtidig som han økte sitt personlige antall scoringer til åtte for sesongen.

Etter en halvtime i pressesonen, en varm dusj og et par halvkalde pizzastykker har Helland nå sluttet seg til landslaget som ligger samlet på Lillestrøm. Den kommende uka deltar RBK-esset på sin aller første samling med Norge og Per-Mathias Høgmo.

Samtidig tar Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen til orde for at Helland må rett inn i startelleveren til Norges viktige EM-kvalifiseringsmøte med Aserbajdsjan førstkommende fredag.

- Jeg ville brukt ham på kanten. Jeg tror Aserbajdsjan vil ligge lavt og forsøke å gjøre det vanskelig for Norge. Da blir jeg overrasket om du kommer på noen som er bedre enn Pål til å skape ubalanse hos motstanderen og ta seg forbi folk. Dette er Per-Mathias' jobb, så jeg skal ta meg av min, men det er ment som et lite råd, sier Ingebrigtsen til Dagbladet og smiler.

- Norge trenger Helland Før fredagens kamp ligger Norge på den viktige tredjeplassen i gruppe H, som gir minimum playoff til EM i Frankrike neste sommer. Tabellen når halve kvalifiseringen gjenstår, viser ni norske poeng. Det er fire flere enn Bulgaria og fem mer enn Aserbajdsjan har på plassene bak.

Betydningen av oppgjøret er derfor enorm. Ingebrigtsen mener imidlertid at Høgmo ikke tar noen sjanser om han velger å bruke Helland, selv om 25-åringen mangler internasjonal erfaring.

- Hvis du har en hensikt om å vinne fotballkamper, er det alltid en fordel å ha Pål på banen. I Norge er han den spilleren som kan skape noe på egenhånd. Han er en voldsomt bra fotballspiller som Norge trenger, sier Ingebrigtsen.

Det er C More-ekspert og tidligere landslagsspiss Steffen Iversen enig i.

- Jeg tror det blir utrolig vanskelig å ikke sette Helland inn i elleveren. Han har vært god gjennom hele sesongen. Når han har vært skadefri, har han vært helt fantastisk, sier Iversen til Dagbladet.

Tøff konkurranse Til morgendagens treningskamp mot Zlatan Ibrahimovic og Sverige er Helland trolig ikke aktuell fra start, etter som oppgjøret går bare to døgn etter Vålerenga-matchen.

Tar man utgangspunkt i rolletreningen på torsdagens landslagsøkt, er det Martin Ødegaard som får tillit på høyre kant mot svenskene, mens kaptein Per Ciljan Skjelbred tar plass på motsatt side av midtbanen.

-NORGE TRENGER HELLAND: Det sier RBK-trener Kåre Ingebrigtsen etter kantspillerens scoringer mot Vålerenga. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
-NORGE TRENGER HELLAND: Det sier RBK-trener Kåre Ingebrigtsen etter kantspillerens scoringer mot Vålerenga. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Mot Aserbajdsjan kan Høgmo derimot finne plass til både Helland, Skjelbred og Ødegaard - om en av de to sistnevnte for eksempel skyves inn i en mer sentral rolle på banen.

Beskrives som unik Uansett hva landslagssjefen velger å gjøre, mener Iversen at det er ingen av de andre spillerne som besitter de samme kvalitetene som Helland.

- Ingen av de andre spillerne er så rå som Helland. Han tør å utfordre, kan gå begge veier og har en fantastisk venstrefot. For meg ville det vært utrolig vanskelig å ikke ta Helland med i elleveren, sier Iversen.

Han mener heller ikke at Hellands manglende erfaring på landslagsnivå er en faktor.

- Helland er såpass knallhard i hodet at det ikke vil være noe problem for ham. Når du har formspillere, må du bruke dem, sier Iversen.

Frykter ingen Helland ønsker ikke selv å blande seg inn i diskusjonen rundt laguttaket, men RBK-profilen er klar på at han kan lykkes som kant også i Høgmos foretrukne 4-4-2-system - selv om det i utgangspunktet krever mer defensivt av ham enn det Ingebrigtsens 4-3-3-formasjon gjør.

- Jeg må bli tørr bak ørene først før jeg begynner å legge beslag på landslagsplasser - men jeg spiller hvis Per-Mathias mener jeg er god nok, sier Helland diplomatisk.

SKRYTER AV HELLAND: Steffen Iversen mener Helland bør starte for Norge mot Aserbajdsjan. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SKRYTER AV HELLAND: Steffen Iversen mener Helland bør starte for Norge mot Aserbajdsjan. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

I Hellands hode er imidlertid fotball relativt enkelt: Han anser seg selv som bedre enn samtlige backer han møter. Derfor frykter han heller ikke Aserbajdsjan i EM-kvalifiseringen.

- Det er en av mine styrker. Jeg er hundre prosent sikker på at jeg er bedre enn backen jeg møter uansett om vi spiller i Norge eller ute i Europa. Nå skal ikke jeg kaste Aserbajdsjan under noen buss, men jeg tror ikke venstrebacken deres er bedre enn dem jeg møter i Tippeligaen, forteller Helland, som mener han kunne funnet seg noe annet å gjøre om han ikke tenkte på den måten.

MANGE Å VELGE MELLOM: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo kan gi Helland debuten for Norge i løpet av møtene med Sverige og Aserbajdsjan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MANGE Å VELGE MELLOM: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo kan gi Helland debuten for Norge i løpet av møtene med Sverige og Aserbajdsjan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer