Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil Iversen har satt krav og fått lovnader fra Vidar Løfshus

Iversen fikk ønsket avvist - som den eneste. Nå krever han endringer

Emil Iversen fikk ikke være en del av samme lag som Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo og Finn-Hågen Krogh. Iversen har gitt klar beskjed om hvilke endringer han nå vil ha på allroundlandslaget.

ALLE UTENOM ÉN: Samtlige av de hurtige allroundsgutta havnet på sprintlandslaget - bortsett fra Emil Iversen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALLE UTENOM ÉN: Samtlige av de hurtige allroundsgutta havnet på sprintlandslaget - bortsett fra Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Emil Iversen ble nr. 9 i verdenscupen sammenlagt forrige sesong med en 1. og 2. plass som beste enkeltresultater internasjonalt.

I motsetningen til sine gode venn Finn-Hågen Krogh håndterte Iversen overgangen til allroundlandslaget godt, selv om prikken over i-en manglet i en sesong preget av «nesten» da det gjaldt som mest i OL.

Allroundlandslaget er en samling av typer med seige muskelfibre og svært høye treningsmengder. Majoriteten av dem har sin spisskompetanse i lange renn med harde motbakker.

Iversen og Krogh skilte seg sånn sett ut på dette laget forrige sesong, all den tid de er mer hurtige løpere med litt andre spisskompetanser enn Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og co.

- En stor skuffelse

Krogh vender nå tilbake til sprintlandslaget, hvor også Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo vil være neste sesong. Her finner vi blant annet også Sindre Bjørnestad Skar og Pål Golberg, som også er allsidige typer med hurtighet og sterke avslutningsegenskaper.

- Sprintlandslaget er en gruppe som jeg tror passer meg bra. Det er fem løpere som har samme mål som meg. Det er noe jeg savnet på allroundlaget i fjor. Der ville stort sett hele laget bli seige og holde ut lenge, sier Krogh til Dagbladet.

LANGRENNSDEBATTEN: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Emil Iversen blir likevel værende på allroundlandslaget som den eneste av typen langrennsløpere som vil ha mer hurtighet i treningsopplegget, roligere langøkter og mindre mengde enn Sundby og co.

Ville bytte lag

Selv ga Iversen uttrykk for at han gjerne ville være en del av sprintlandslaget, ettersom det er flere typer som trener mer likt ham selv der.

- Jeg har nevnt at jeg kanskje ville bytte lag, men jeg tror dette også vil bli en god løsning, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Kommende sesong blir det mer samkjøring mellom allround- og sprintlaget. Jeg har sagt at jeg ønsker meg noen endringer. Det er ikke store endringer, men å passe på at det er noen økter med litt fart også - og ikke bare motbakker, forteller Meråker-gutten.

Klar beskjed til Løfshus

Iversen har gitt langrennssjef Vidar Løfshus klar beskjed om at treningsopplegget på allroundlaget bør tilpasses ham i litt større grad enn i fjor. Løfshus har lovet Iversen å få ønsket oppfylt.

Kombinasjonen av Løfshus' lovnad og flere fellessamlinger med sprintlandslaget gjorde at Iversen til slutt takket ja til å fortsette på allroundslandslaget. Nå gleder han seg.

- Vidar har lovet at jeg skal få ønskene mine oppfylt. Så får vi håpet han holder det. Ellers blir det nok noen endringer med antall døgn i høyden. I tillegg blir det en knallgod treningsgruppe i Trondheim, sier Iversen til Dagbladet.

- Selv om det står på nettet at Petter er på sprint og jeg er på allroundlaget, ser jeg på det som at vi er på samme lag. Vi skal spille hverandre gode, sier 26-åringen, som påpeker at han trives veldig godt sammen med allroundgutta.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Han tror flere fellessamlinger er veien å gå for begge lag.

- Det har kommet fram gjennom evalueringen at vi vil ha flere fellessamlinger. Den vi hadde i Meråker i fjor, var kanskje den beste samlingene av alle. Da har vi flere strenger å spille på. Det tror jeg begge lag har godt av. Vi får utnyttet hverandres styrker, mener Meråker-gutten.

Føler seg ikke ofret

Han er den med raskest muskelfibre på allroundlandslaget. Hadde Iversen gjort som Krogh og blitt en del av sprintlandslaget sammen med Klæbo og Northug, ville allroundlandslaget vært uten de typiske avslutterne i gruppa.

- Det er kanskje derfor jeg er på allroundlaget også, slik at det ikke bare blir rene distanseløpere. Så kan de bruke litt mer av mine styrker på laget, samtidig som at det kan bli lagt til rette for at jeg også kan vinne noen økter i løpet av oppkjøringen, sier Iversen.

- Føler du at du blir ofret for å sørge for at allroundgruppa også har noen raskere løpere å dra nytte av på treningene?

- Nei, jeg ofrer ikke meg selv. Jeg skal bli godt tatt vare på. Jeg er veldig enig i allround-filosofien, men det er snakk om små justeringer for at jeg ikke skal glemme mine spisskompetanser, sier 26-åringen.

- Du synes ikke det er dumt at alle de andre løperne med liknende kvaliteter som deg er på sprintlaget?

- Nei. Jeg kan heller føle meg spesiell og unik på allroundlaget. Jeg får heller gå alene og subbe bakerst på en del økter. Det skal jeg tåle.

Allround-klimaet

Iversen tydeliggjør at han trives godt på allroundslaget, både sosialt og treningsmessig. Med et par justeringer - som Løfshus har lovet - tror gladgutten at dette skal bli veldig bra fram mot VM i Seefeld.

Tross alt har 26-åringen taklet overgangen til allroundlandslaget godt og gjennomført mange gode skirenn foregående sesong, med 9. plass i verdenscupen sammenlagt og én verdenscupseier under Tour de Ski.

- Jeg har taklet det bra å være på allroundlaget. Det har vært mye svartmaling, men egentlig har jeg hatt en bra sesong med én seier og mange gode plasseringer. Finn har kollapset helt og ikke fått til noe. Jeg har gjort det brukbart, men kanskje ikke tatt noen nye steg. Det er det jeg må klare neste sesong, sier Iversen til Dagbladet.

- Skulle du ønske at din gode venn Petter Northug ble tatt ut på allroundlandslaget i stedet, hvor han tidligere har hatt stor suksess?

- Petter er ikke godt nok trent for å være på allroundlaget. Han er enda dårligere trent enn meg. For Petter er nok sprintlandslaget best. Samtidig vil nok han til høyden sammen med mange fra allroundlaget. Da blir det en samling av dem som vil til høyden og de som ikke vil det. Det blir mer på kryss og tvers mellom lagene enn før, sier Iversen.

Utnevner seg selv som Northugs mentor

Til Dagbladet for over et år siden ytret Meråker-gutten at han mente Northug burde gjøre comeback på landslaget. Da ristet Northug bare på hodet over Iversens oppfordring.

- Emil har sagt til meg mange ganger at han tror jeg hadde gjort det bedre om jeg var på landslaget. Han sier det alltid når jeg går dårlig og så sier han det motsatte når det går bra. Emil klarer ikke helt å bestemme seg, sa Northug til Dagbladet den gang.

Nå er altså Mosvik-ekspressen likevel tilbake på landslaget, 13 måneder senere.

- Petter lytter endelig til deg?

- Ja, jeg bestemmer det meste Petter gjør. Han ser både opp til meg og lytter til mine råd. Petter har tatt det jeg sa til etterretning. Det er veldig gledelig for ham, meg og dere. Nå blir det nok en tidobling av antall saker. Så må jeg stå og svare på dritten han slenger om meg, men det ser jeg bare på som heder. Det er også veldig bra for det norske folk, mener Emil Iversen.

- Jeg fungerer nå som en mentor for Petter. Jeg må prøve å styre ham i rett retning. Petter trenger en robust og skikkelig trønder som kan passe på ham. Jeg har mine tanker om hvordan jeg skal passe på Petter, men det blir mellom oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!