Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drammen-sprinten 2017

Iversen føler seg urettferdig behandlet etter vraking på feil premiss: - En liten skandale

«Dalende form» var argumentet for å vrake Emil Iversen etter lagsprinten i VM. Det var basert på et feil premiss, ifølge Iversen. Petter Northug kaller det en skandale. Iversen støtter kompisens harde ordvalg.

<div>SKUFFET: Emil Iversen tenker fortsatt på VM-fiaskoen hver eneste dag. Han er kritisk uttaksprosessen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet</div>
SKUFFET: Emil Iversen tenker fortsatt på VM-fiaskoen hver eneste dag. Han er kritisk uttaksprosessen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Emil Iversen sto for et av Lahti-VMs mest minneverdige øyeblikk, men dessverre ikke med positivt fortegn da han og Iivo Niskanen kjørte i hverandre og ødela hverandres gullsjanser på lagsprinten.

Det ble også det siste vi så av Iversen i VM, selv om han før fallet var inne på laget både på 15-kilometeren og på herrestafetten. «Dalende form» var argumentet for å vrake Iversen, men hvor reelt var egentlig det?

På VM-sprinten røk Iversen ut i semifinalen etter å ha falt. På lagsprinten mistet han trolig gullet etter å ha falt igjen. Makker Johannes Høsflot Klæbo ga Iversen en luke som Iivo Niskanen tok igjen på Iversen, men var formen hans dalende av den grunn?

Sekundene som Iversen tapte på sin etappe, var til giganter som Niskanen, Sergej Ustjugov og Federico Pellegrino, mens Klæbo møtte fallende stjerner som Sami Jauhojärvi og Nikita Kriukov, som sjelden er topp 20 i verdenscupen lenger.

Derfor er Iversen uenig i vrakingen

Da etappetidene ble sammenlignet mellom Klæbo og Iversen, ga det et resonnement som endte i vraking på det Meråker-gutten mener er feil premiss. Å sammenligne etappetidene på tvers av etappene, gir nemlig ikke et fullverdig bilde av styrkeforholdet.

STØTTER IVERSEN: Petter Northug er enig med budskapet til Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STØTTER IVERSEN: Petter Northug er enig med budskapet til Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Johannes og jeg hadde to ulike oppgaver og møtte ulike motstandere. Han skal gå så fort som mulig. Jeg skal bare komme først over mål og må legge opp taktikken annerledes. Da blir det feil å sammenligne tider, sier Iversen til Dagbladet etter sprinten i Drammen.

- Jeg føler at det var litt sånn at de sparket meg mens jeg lå nede. Jeg tror ikke jeg hadde vunnet 15-kilometeren, men jeg tror jeg kunne ha kjempet om medalje. Det har jeg jo vist tidligere. Og da hadde jeg nok gått stafetten også. Da får det fallet veldig store konsekvenser.

Landslagssjef Vidar Løfshus svarer følgende på Iversens utsagn:

- Det tar vi med Emil på tomannshånd, skriver Løfshus i en SMS til Dagbladet.

- Jeg er irritert

Live-published photos and videos via Shootitlive

Emil Iversen har vært en av verdens tre beste klassiskløpere denne sesongen. De to øvrige, Iivo Niskanen og Martin Johnsrud Sundby, tok gull og sølv på 15-kilomteren i Lahti.

Bare Sundby med resultatrekka 3-1-2-1 slår Iversens klassiskresultater i ordinære verdenscuprenn med rekka 2-4-1-12. To ganger har han slått verdenseneren i rene dueller. Toppnivået er skyhøyt.

- VM var en gedigen skuffelse. I ettertid er jeg irritert over at jeg ikke fikk gå mer. Det er urettferdig å si at jeg er i dalende form. Jeg er vel den skiløperen i verden som har vært nærmest et VM-gull som har fått den beskjeden, forteller Iversen.

- Jeg får prøve å være positiv og bruke det som motivasjon, men jeg skulle helst ha vært uten dette. Jeg skal ta det opp og si at jeg synes uttaket var urettferdig. Jeg er en spurt unna å bli verdensmester i lagsprint. Det snør og det er tungt, så jeg føler det blir stilt litt vel høye krav. Jeg gikk et ganske greit skirenn.

Iversen mener oppsettet var riktig på lagsprinten

Flere stemmer ytret at Klæbo burde ha gått ankeretappen i stedet for Iversen. Det er Meråker-gutten uenig i. Der Klæbos styrke er i løpebakker, er Iversens styrke på oppløpet.

- Jeg mener det var rett å ha meg på den siste etappen. Spurten er min sterke side og jeg klarte å komme i posisjon der jeg kunne ha spurtet ned Niskanen. Jeg hadde alle forutsetninger for å ta gull sammen med Johannes uten det fallet, mener 25-åringen.

- Jeg så at Niskanen var på vei dit. Vi er «pinne stiv» begge to. Da er det vanskelig å tenke klart. Plutselig gikk alt i dass. Jeg tenker på det hver dag, hele tiden. Når man er skiløper, har man det veldig bra i gode stunder, men desto verre i tunge stunder.

- En liten skandale

Om vrakingen av Iversen til 15-kilometeren og stafetten, var Petter Northug nådeløs. Northug satt hjemme i Norge og fulgte kompisen fra TV-stua da han ytret sin mening overfor Dagbladet.

- Emil burde få gått 15-kilometeren med de distanseresultatene han har i år. Det er en skandale at han ikke er på laget, sa Northug til Dagbladet under VM.

Iversen synes ikke ordvalget til kompisen er for drøyt.

- Jeg er egentlig enig i det. Det er en liten skandale med de resultatene jeg har. Jeg fikk bare beskjeden om at jeg ikke skulle gå. Det er meg, Martin og Iivo som har vært de beste i klasssik i år. Men jeg ble likevel vurdert som for dårlig, sier 25-åringen, som synes uttaksprosessen er pussig.

- Det er noen som har gått få gode skirenn som får gå - og noen som har gått mange gode skirenn som ikke får gå. Det er ingen rød tråd, menn sånn er det, sier Iversen, som ble nr. 10 i Drammen-sprinten i dag.

Niskanen sa etter gullet at han var lettet over at Iversen ikke fikk delta.

- Det var godt å høre at Niskanen sa det. Det skal jeg innrømme. Jeg tror ikke jeg hadde tatt gullet, men jeg kunne ha kjempet med Niklas om bronsen, sier Iversen til Dagbladet.

Northug nærmer seg toppformen

Petter Northug leverte sesongbeste med 4. plass på sprinten i dag og imponerte spesielt med en helt overlegen kvartfinale. Også i NM og VM var Northug best i kvartfinalen. Toppfarten er der fortsatt, men utholdenheten til å holde den samme farten i finalen, er fortsatt en måned unna.

- Det gikk rolig i kvartfinalen, så da fikk jeg en fin inngang på oppløpet. Jeg sa takk for støtten fra publikum. Det var en del i heatet som ikke akkurat var kompiser, så da var det bare å banke til, sier Northug til Dagbladet.

- Jeg klarte å slå ut Emil i dag. Det var litt artig, men jeg er ikke sterk nok ennå når Johannes setter høy fart fra start. Om en måned tror jeg at jeg kunne holdt det kvartfinaletempoet i hvert heat.

- Vil du være på topp i NM del to?

- Nei, jeg klarer ikke å motivere meg til slike løp. Jeg klarer ikke å være på topp mentalt når ikke mer står på spill.

Northug krever tydelig kommunikasjon

Han koste seg i drammen. Like morsomt var det imidlertid ikke å se behandlingen som kompisen Iversen fikk under VM i Lahti. Northug er klar på at utøverne bør få tidlig beskjed om hva de kan forvente å gå.

- Det er avgjørende å få forberede seg i god tid, så får man heller si ifra om man blir syk eller mister formen. I tidligere mesterskap synes jeg det har vært tydelig hvem som skal gå hva og hvem som er førstereserver. Da blir det mer senkede skuldre i gruppa, mener Northug.

Denne gang var det knallhard kamp om plassene og uro rundt laguttakene. Blant annet var det snakk om Finn-Hågen Krogh ville bli vraket til VM-tremila. Krogh ble til slutt uttatt og kapret VM-bronsen på distansen.

- Jeg vet ikke om Finn fikk tidlig klarsignal om tremila, men det burde han i hvert fall ha fått, mener Northug.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media