Iversen-hat trick og en knust EM-drøm

Bare Per Ciljan Skjelbred har spilt mot Malta før.

 LAGET I 07:  Disse elleve startet for Norge i kvalifiseringskampen mot Malta i november 2007. Nede fra venstre: Morten Gamst Pedersen, Håkon Opdal, John Arne Riise, Bjørn Helge Riise, Per Ciljan Skjelbred. John Carew, Jarl-Andre Storbæk, Vidar Riseth, Erik Hagen, Brede Hangeland, Steffen Iversen. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix.
LAGET I 07: Disse elleve startet for Norge i kvalifiseringskampen mot Malta i november 2007. Nede fra venstre: Morten Gamst Pedersen, Håkon Opdal, John Arne Riise, Bjørn Helge Riise, Per Ciljan Skjelbred. John Carew, Jarl-Andre Storbæk, Vidar Riseth, Erik Hagen, Brede Hangeland, Steffen Iversen. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix.Vis mer

Følg kampen i Fotball Direkte!

(Dagbladet): I kveld håper/forventer en hel nasjon at Norge slår Malta på ferieøya. Kveldens motstander har bare fire europeiske nasjoner bak seg på Fifa-rankingen, så det er ikke så rart at det er forventet tre norske poeng.

Norge har møtt Malta åtte ganger tidligere, og aldri tapt. Forrige gang var i november 2007. Norge vant borteoppgjøret 4-1. Steffen Iversen scoret hat trick. Likevel klarte han ikke å smile etter kampslutt.

Nedtur Bare dager i forveien hadde Tyrkia gjestet Ullevaal til en avgjørende batalje. Med seier ville Norge være så godt som klare for EM-sluttspillet i Østerrike og Sveits.

Erik Panzer Hagen ga Norge en tidlig ledelse. Tyrkerne kom tilbake og snudde kampen. Dermed var Norge avhengig av hjelp av Bosnia mot Tyrkia, mens de spilte på Malta.

Den hjelpen kom aldri og dermed endte Tyrkia poenget foran Norge i kvalifiseringen. Gruppen vant Hellas suverent.

 FAKSIMILE:  Dagbladet torsdag 22. november 2007.
FAKSIMILE: Dagbladet torsdag 22. november 2007. Vis mer

- Toppscorer i gruppa? Det visste jeg ikke. Men det betyr ingenting. Jeg skulle bytta alle disse målene mot ett mot Tyrkia på lørdag, sa «Ivers» til Dagbladet for sju år siden.

Ciljan var med Dagens Norge-kaptein Per Ciljan Skjelbred er den eneste i dagens tropp som spilte oppgjøret for sju år siden.

- Jeg husker jeg har møtt Malta en gang før. Det var vel fem, seks, kanskje sju år siden. Tror vi vant 4-1, sier Per Ciljan Skjelbred til Dagbladet på spørsmål om hva han vet om Malta.

Rune Almenning Jarstein og Alexander Tettey så hele oppgjøret fra benken.

- Vi skal se litt video av de senere i uken, så vi stiller godt forberedt, sa Ciljan tirsdag.

I likhet med mange andre husker han Michael Mifsud etter flere møter i Tippeligaen. Den raske spissen var også mannen som scoret Maltas mål i oppgjøret for sju år siden.

Ciljan Skjelbred og Steffen Iversen var Norges to beste spillere for sju år siden. Begge spilte til sju på Dagbla-børsen.

Spennende prosess Debuten på landslaget kom i 2007 og på sju år har han fått 25 landskamper. Før møtet med England fikk han også kapteinsbindet etter at Brede Hangeland ga seg.

- Jeg er meg selv hele tiden. Jeg gleder meg til hver eneste samling. Det er interessant å være en del av denne prosessen, sier trønderen.

Bundesliga-proffen er glad for å være en del av utviklingen av norsk fotball.

- Via landslaget får jeg fulgt mer på utviklingen i norsk fotball. Det er mye talent her.

Han er inne i sin andre sesong for Hertha Berlin. Starten på denne sesongen kunne vært bedre.

 KLAR FOR ET NYTT MØTE:  Per Ciljan Skjelbred.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KLAR FOR ET NYTT MØTE: Per Ciljan Skjelbred. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det går litt opp og ned. Det har vært litt kaos. Vi hadde en bra kamp sist der vi skapte mye sjanser, sier han og referer til seieren mot Stuttgart.