Slik vil Ole Morten Iversen endre norske kvinnelangrenn

Iversen må bryte løftet til Nilsson for å hjelpe Johaug. Disse endringene skal han gjøre

Ole Morten Iversen må bryte løftet han ga til Stina Nilsson og de svenske jentene når han nå blir norsk landslagstrener. Iversen er klar på hvilke endringer han vil gjøre med verdens beste skijenter.

YDMYK: Ole Morten Iversen tar over som ny landslagssjef for de norske langrennsjentene. Han tar på seg jobben med stor respekt og ydmykhet og varsler på ingen måte noen treningsrevolusjon. Samtidig ser han et klart forbedringspotensial på visse områder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
YDMYK: Ole Morten Iversen tar over som ny landslagssjef for de norske langrennsjentene. Han tar på seg jobben med stor respekt og ydmykhet og varsler på ingen måte noen treningsrevolusjon. Samtidig ser han et klart forbedringspotensial på visse områder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Det var en svært ydmyk Ole Morten Iversen som ble presentert som ny landslagstrener for norsk kvinnelangrenn mandag formiddag på Ullevaal stadion.

Ikke bare ydmyk fordi han selv snakket om viktigheten av det, men først og fremst i måten han snakket ned seg selv i presentasjonen sammen med Vidar Løfshus og nærmest proklamerte at han ikke hadde noe ny kunnskap å tilføre verdens beste skijenter.

Det er en sterk underdrivelse for en langrennstrener som var sjef for svenskene forrige sesong og reduserte forspranget mellom norsk og svensk kvinnelangrenn flere hakk. Til slutt var de bare ett OL-gull bak Norge i Pyeongchang og hadde vunnet nasjonsduellen om ikke Marit Bjørgen hadde spurtslått Stina Nilsson på kvinnestafetten.

Iversens endringer

Bortsett fra Bjørgen i den nevnte spurtduellen og Maiken Caspersen Falla i sprint generelt, havnet de norske jentene i skyggen av de svenske i spurter og i sprint forrige sesong. De norske skijentene tok to steg tilbake.

Til Dagbladet sier Iversen at det er på dette området han tror han kan bidra til at de de norske essene tar nye steg.

- Hva er den største forskjellen på de norske og svenske skijentene?

HURTIGHET: Therese Johaug og de norske skijentene må bli hurtigere, mener deres nye trener Ole Morten Iversen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HURTIGHET: Therese Johaug og de norske skijentene må bli hurtigere, mener deres nye trener Ole Morten Iversen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- De norske jentene er bedre trent. De trener mer og trener smartere. Det handler om treningskulturen vi har i Norge. Derfor var det enklere å gå inn i det svenske landslaget og vite at jeg kunne bidra med noe nytt. I Norge vet jeg at det som er blitt gjort er veldig bra og det samme som jeg står for, sier Ole Morten Iversen til Dagbladet.

- Samtidig ser jeg at det er områder hvor de norske jentene kan bli bedre. Det gjelder i sprint for eksempel. I Sverige har det gått veldig bra i sprintlangrenn for kvinnene i seinere tid, mens de norske har hatt tilbakegang. Her må det gå an å gjøre noe, altså når det gjelder fartsegenskaper og evne til å vinne spurter.

Mindre mengde?

Norges nye landslagstrener forteller at rundt 95 prosent av treningen de norske jentene har gjort før, vil fortsette som tidligere. Han vil bare gjøre noen små endringer, som handler om tilnærmingen til hurtighetstrening og trolig noen små tekniske nyanseenedringer.

- Før har de trent ekstremt mye, men for noen kan det kanskje være smart å tenke mer på kvalitet. Det er ikke slik at den som trener mest, blir best nødvendigvis. Det er avgjørende å ha god kvalitet på de timene, sier Iversen til Dagbladet.

FORHOLD: Stina Nilsson likte godt Ole Morten Iversen som trener. Iversen lovte Nilsson å heie på de svenske jentene fra sofaen neste sesongen, men nå går ikke det. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORHOLD: Stina Nilsson likte godt Ole Morten Iversen som trener. Iversen lovte Nilsson å heie på de svenske jentene fra sofaen neste sesongen, men nå går ikke det. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Både din sønn Emil og de svenske langrennskvinnene du har trent de siste sesongene har blitt gode avsluttere. Er det noe du står for som trener som gjør at dette er mer enn en tilfeldighet?

- Ja, muligens, men for meg er det standard langrennstrening slik sporten har blitt etter at sprint og fellesstarter tok mer over. Det er nok en del miljøer som ikke har fanget opp betydningen av endringen som skjedde for en del år siden. Betydningen av å vinne spurter er det mange som ikke har tatt på alvor.

- I Sverige hadde vi mye fokus på det, og det var noe nytt for dem. Vi kan nok se noe liknende her. Men jeg skal ikke gjøre de norske jentene til bedre sprintere, men til samlet sett bedre langrennsløpere.

Må bryte løfte til Nilsson

Iversen er imidlertid forsiktig med å kritisere det som har blitt gjort. Tross alt har de norske skijentene vært best i verden med god margin gjennom flere sesonger. Målet er å opprettholde dette hegemoniet.

- Så lenge de norske har prestert så bra skal jeg ikke si at de har trent for mye mengde og fokusert for mye på motbakkekapasitet. Men det er nok visse områder som hver enkelt utøver kan steg på. Men det er noe vi må se nærmere på når jeg blir bedre kjent med dem, sier Emil Iversens far.

Da han sluttet i jobben som svensk landslagstrener, ga han Stina Nilsson og co. et løfte:

- Det var ikke noen dramatikk da jeg sluttet i jobben i Sverige, og jeg lovte jentene der at jeg skulle heie på dem gjennom neste sesong hjemme fra godstolen. Men det blir jo litt verre nå. Det løftet kan jeg ikke holde, medgir Iversen til Dagbladet.

- Det blir likevel spennende å følge med på dem. Vi får håpe de klarer å ta nye steg. Om vi ikke tok igjen Norge forrige sesong, tok vi i hvert fall innpå. Nå er jeg på motsatt side og må forsøke å bidra til å øke forspranget til Sverige igjen.

Håper de norske vil lære av Nilsson

Han tror ikke det er noen hemmeligheter fra svensk kvinnelangrenn som han kan lære bort til de norske.

- Det er ingen hemmeligheter. Først og fremst trente vi bedre enn før. Det er ikke noe hokus pokus. Mye handler om ting som jeg blant annet har snappet opp fra den norske langrennskulturen.

- Jeg tror ikke det er noe på systemnivå vi kan ta med fra Sverige til Norge, men på utøvernivå er det noe. Jeg har jobbet med utøvere som er ekstreme på enkelte nivåer. Stina Nilsson er én av dem. Hun har egenskaper som de norske og alle andre kan lære av, uavhengig av idrett.

Iversen hyller Nilsson for disse egenskapene.

- Måten hun responderer på tips og tar ansvar for egen trening, er helt enestående. Hun har stor forståelse for trening. Det er gjerne noe vi skulle sett enda mer hos de norske. Når Stina får en teknikkoppgave og jeg treffer henne på neste samling, har hun blitt bedre på det nevnte området. Slik er ikke med utøvere flest.

- Utøverne kan få en oppgave de skjønner, men når du møter vedkommende om 14 dager, er de på akkurat samme sted. Her er Stina ekstremt dyktig, målrettet, systematisk og smart. Hun legger inn akkurat de tingene i treningene for å få merkbar framgang på det spesifikke området.

- Skremmende

I tillegg til å hjelpe de norske jentene til å bli like systematiske som Nilsson og gjøre dem til bedre spurtere, tror Iversen at det finnes et forbedringspotensial på den tekniske fronten.

- På det tekniske tror jeg også de norske jentene har noe å hente. Å få en litt annen måte å tilnærme seg teknikktrening på, tror jeg mange kan ha nytte av. Det å få et annet blikk og en annen tilnærming er sunt for mange, sier han.

Men først og fremst vil han bygge videre på den gode jobben som er blitt gjort gjennom en årrekke.

- Det er litt skremmende å gå inn i en slik jobb med tanke på de gode resultatene som har vært her før. Det handler om å ha respekt for det som har blitt prestert og jobben som er blitt gjort. Derfor går jeg inn her med stor ydmykhet, og jeg er fullstendig klar over at jeg ikke kommer her med en programerklæring om at vi skal gjøre sånn og sånn, erkjenner Iversen.

- Samtidig kjenner jeg norsk langrenn godt og har mye erfaring. Jeg kan ganske mye og er flink til å lære bort. Hvis jentene vil det samme som meg, tror jeg dette skal bli bra.

Løfshus håp

Langrennssjef Vidar Løfshus tror Iversen er rett mann til å få de norske langrennskvinnene til å heve seg i sprintlangrenn og i spurter.

- Ole Morten førte norsk treningsfilosofi inn i det svenske laget, så det er nok mye norsk tankegang som lå bak suksessen der. Samtidig så vi at de svenske hadde stor suksess i sprintlangrenn forrige sesong. Det er et område hvor vi håper å få inspirasjon og en ny måte å tenke på. Der ønsker vi å ta nye steg, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Hva tror du er årsaken til at flere norske herrer er gode avsluttere enn på kvinnesiden?

- Det kan ha med medfødte egenskaper å gjøre hos guttene som kanskje en del av jentene mangler. Men vi håper at Ole Morten kan se ting på en annen måte å hjelpe de norske jentene. Utholdenhetsbiten har stått i sentrum i det norske laget, og det har sammenheng med at det gås så utrolig tøft i kvinnelangrenn at de fleste har blitt hektet av før spurten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer