- Iversen mangler respekt for andre utøvere

Thorkildsen-trener provosert av RBK-spissens stikk mot spydesset.

(Dagbladet.no): - Vi har toppfotball i Norge, men jeg er ikke så sikker på at toppfotballen er lik toppidrett. I Rosenborg har vi et stykke igjen. Det går ikke an å prestere hver 15. eller 20. kamp. En topputøver er en som trener på høyde med de beste i verden, på et jevnt høyt nivå, sa RBK-nestor Bjørn Hansen til Dagbladet.no i fjor høst.

I går gjentok han budskapet overfor VG, som følger opp med intervju med Steffen Iversen i dag. Landslagsspissen mener toppidrett i det seg selv er et dumt begrep.

- Det virker som man må holde på alene for at det kan kalles toppidrett. Andreas Thorkildsen løper noen meter og kaster et spyd. I forhold til oss som spiller fotball er altså DET toppidrett, og det vi holder på med er ikke det, sier Iversen til VG.

Forstår ikke utspillet

Treneren til Andreas Thorkildsen, Åsmund Martinsen, skjønner ikke hvorfor Iversen blander inn eleven i en diskusjon om toppidrett. Og sender et stikk tilbake.

- Dette var interessant. Jeg tror ikke helt han har skjønt det. Toppidrett går på prestasjon. Når man ikke kvalifiserer seg til et mesterskap, så er det kanskje ikke toppidrett, sier Martinsen til Dagbladet.no, med klar adresse til fotballandslagets manglende kvaliksuksess.

Han er klar over at fotball i motsetning til spyd er en breddeidrett, og synes det er vanskelig å sammenligne prestasjoner på tvers av idrettene.

Men han tillater seg å minne om Thorkildsen er blant verdens beste friidrettsutøvere.

LØPER NOEN METER OG KASTER ET SPYD: Slik beskriver Steffen Iversen det Andreas Thorkildsen holder på med. RBK-spissen har klare meninger om hva som fortjener å kalles toppidrett, men Andreas Thorkildens trener skjønner ikke poenget med å trekke inn spydesset i diskusjonen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
LØPER NOEN METER OG KASTER ET SPYD: Slik beskriver Steffen Iversen det Andreas Thorkildsen holder på med. RBK-spissen har klare meninger om hva som fortjener å kalles toppidrett, men Andreas Thorkildens trener skjønner ikke poenget med å trekke inn spydesset i diskusjonen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

- Det blir rart av Iversen å dra inn Andreas, som har fire internasjonale medaljer på like mange år. Persen til Andreas er den sjette beste lengden gjennom tidene. Iversen har ikke så stor respekt for andre idrettsutøvere når han sier sånn, det Andreas driver med handler om ganske mye mer enn å løpe noen meter og kaste et spyd.

Nesten like rask som Carew

For å underbygge poenget sitt viser Martinsen til tester som illustrerer litt av den fysiske kapasiteten til Thorkildsen.

På 40 meter har 26-åringen bestenoteringen 4,74. Det er bare sju hundredeler seinere enn en mann som John Carew. Den raskeste testen av en norsk fotballspiller skal tilhøre Lyns Kim Holmen, med 4,63.

Thorkildsen hopper 3,34 meter i stille lengde, løfter 187,5 kilo i benkpress og får opp 22,75 meter når han tar fotballinnkast med en 4-kiloskule.

Martinsen understreker at han ikke har et ønske om å angripe norsk fotball.

- Idrettene vi driver med er veldig forskjellige, og jeg er ikke ute etter å ta fotballspillerne. Men jeg synes uttalelsene til Iversen var merkelige, det må jeg si, sier han.

TOPPTRENT: Andreas Thorkildsen er sju hundredeler treigere på 40 meter enn John Carew, og løfter 187,5 kilo i benkpress. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
TOPPTRENT: Andreas Thorkildsen er sju hundredeler treigere på 40 meter enn John Carew, og løfter 187,5 kilo i benkpress. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer
OPPGITT: Spydtrener Åsmund Martinsen. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
OPPGITT: Spydtrener Åsmund Martinsen. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer
- Iversen mangler respekt for andre utøvere
<B>ROSER TIPPELIGAEN:</B> Iversen mener nivået på fotballen her hjemme er bedre enn noen gang.