Emil Iversen

Iversen med klar Russland-beskjed

- Så lenge Putin sitter med makten, håper jeg vi ser minst mulig til russerne til start i alle idretter, sier Emil Iversen (30) til Dagbladet.

- UAKSEPTABELT: Emil Iversen tror det vil ta lang tid før vi får se russiske utøvere tilbake på start. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- UAKSEPTABELT: Emil Iversen tror det vil ta lang tid før vi får se russiske utøvere tilbake på start. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som en konsekvens av Russlands invasjon av Ukraina 24. februar er hviterussiske og russiske idrettsutøvere utestengt fra all internasjonal idrett på ubestemt tid.

En enstemmig avgjørelse som ble tatt av FIS-styret, etter en anbefaling fra Den internasjonale olympiske komitee (IOC).

- Det må jeg si at jeg støtter 100 prosent, sier Emil Iversen til Dagbladet.

Langrennsesset er tydelig. Og han har tatt sitt standpunkt:

- Idrett er jo TV-underholdning, og da føler jeg det er veldig feil å gjøre det med Russland, sånn som det er nå. Der er jeg veldig tydelig. Det har jeg egentlig vært siden starten.

KLAR TALE: Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR TALE: Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han har så vidt rukket å komme seg hjem fra et kontroversielt OL i Kina. Der han har forholdt seg til å konkurrere i et arrangørland som er sterkt kritisert for sin håndtering av menneskerettigheter.

Rent utenom det sportslige har dette vært vanskelig å forholde seg til i lang tid, forteller Iversen. Der idretten, som først og fremst tenker på sportslige prestasjoner, ble spurt om hvorvidt de skulle ta et politisk standpunkt.

Også Iversen.

Men på grunn av strenge coronarestriksjoner sitter han i likhet med skiskytterne igjen med svært få utenomsportslige minner fra mesterskapet han deltok i.

Få dager etter at avslutningsseremonien i Beijing var over brøt imidlertid krigen i Ukraina ut.

Russland invaderte nabolandet.

Noe som også synliggjorde at idrett og politikk henger tett sammen, mener Iversen.

TAUS: For andre helg på rad unngår Emil Iversen pressen etter en svak sprintprolog. Video: Haarstad/Løkås Vis mer

- Går hånd i hånd

Under OL tok russerne 32 medaljer totalt. Hvorav seks gull. Ett av dem kom på herrestafetten i langrenn. Der Russlands ankermann Sergej Ustjugov krysset målstreken først, foran millioner av TV-seere.

Dette var en av mange dager da langrenn var TV-underholdning på sitt beste.

Der russerne ble hedret i førersetet. Samtidig som Norge sviktet.

Men etter den russiske invasjonen av Ukraina mener trønderen det nærmest vil være umulig å lage TV-underholdning med russerne i nærmeste framtid.

- De russerne som vant OL-gull i stafett, blir jo på en måte hedret verden over. Det følte jeg ble veldig feil, sier han og utdyper:

TUNG SESONG: Emil Iversen brøt sesongen tidlig etter å ha blitt overtrent. Her under førsteetappen under OL-staffetten i Beijing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNG SESONG: Emil Iversen brøt sesongen tidlig etter å ha blitt overtrent. Her under førsteetappen under OL-staffetten i Beijing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- De er jo uskyldige, men noen av dem er jo generaler. [Aleksandr] Bolsjunov fikk jo til og med forfremmelse etter OL. I Norge går kanskje ikke politikk og idrett helt hånd i hånd. Men i Russland er det jo mye statsfinansiert, og der går det mer hånd i hånd. Så lenge Putin sitter ved makta, håper jeg vi ser minst mulig russere til start i alle idretter. Sånn får det bli til det skjer noe nedi der, mener jeg, da, sier han.

Bolsjunov, som Iversen nevner, ble forfremmet til kaptein i den russiske nasjonalgarden etter sine prestasjoner i OL.

Russeren tok suverent gull på tremila. På 30-kilometeren ble det sølv. Og han gikk andreetappen på herrestafetten som Russland vant.

Nasjonalgarden er ikke underlagt de ordinære militære styrkene, men er direkte underlagt Russlands president Vladimir Putin.

FIS med helomvending

FIS ville først avlyse eller flytte de resterende skirennene som var planlagt i Russland. Men så gjorde styret helomvending i slutten av mars, da de omsider besluttet å utestenge alle hviterussiske og russiske utøvere for resten av sesongen.

Hovedbegrunnelsen var at de fryktet for utøvernes sikkert.

Rett før avgjørelsen ble tatt, hadde russerne allerede bestemt seg for å reise hjem fra den kommende verdenscupen i Holmenkollen.

Men etter å ha ankommet Russland raste Bolsjunov i russiske medier.

Der tok han et oppgjør med måten det russiske laget hadde blitt behandlet på i Norge. Han reagerte spesielt på at den russiske smørebussen hadde blitt utsatt for hærverk i Holmenkollen.

SVARER IKKE: Aleksandr Bolsjunov ville ikke svare Dagbladets reporter om FIS-utkastelsen. Reporter: Stian With. Video: Signe Elise Stenersen Vis mer

- Traileren vår ble tilgriset med maling. Nordmennenes oppførsel er veldig uverdig. Jeg er sjokkert over dette, sa den russiske stjerna ifølge Championat.

Videre kom det russiske langrennsesset med et stikk i norsk retning:

- Vi var klare for å konkurrere, men både de norske utøverne og forbundet var imot at vi skulle konkurrere. FIS hørte på dem. De var egentlig på vår side, men de mente det var utrygt for oss der, forklarte han.

Siden den gang har Bolsjunov blant annet blitt hyllet i Putins propagandashow under feiringen av Krim-annekteringen i Moskva.

Et bevis på at idrett og politikk i Russland henger tett sammen.

Bolsjunov har også mistet sponsorer som følge av sin opptreden.

SUVEREN SEIER: Aleksandr Bolsjunov vant OL-gull på 15-kilometer med skibytter under OL i Beijing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUVEREN SEIER: Aleksandr Bolsjunov vant OL-gull på 15-kilometer med skibytter under OL i Beijing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Et regimeskifte må til

Iversen har ikke snakket med noen av russerne siden.

- Nei, er svaret kort og kontant da Dagbladet spør.

Han tror også det vil ta lang tid før han får konkurrere med sine russiske konkurrenter - igjen.

Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta. Men et regimeskifte må til, mener trønderen.

- Nei jeg tror ikke det. Det er mest fordi jeg ikke har troen på at det skal bli regimeskifte der nede. Så lenge Putin styrer og man vet hva han er kapabel til, så er mine tanker at alle skal bidra i den dugnaden om at Russland må bli litt vanskeligere å drive, eller være en del av.

- Da er idrett kanskje en liten del, men likevel viktig. Da håper og tror jeg at vi står ved det, sier han.

Håp om snarlig russisk tilbakekomst

Det tror imidlertid ikke Russlands skipresident Jelena Välbe. Det uttrykte hun i et intervju med den russiske TV-vertinnen Alla Sjisjkina for to uker siden.

Et intervju Dagbladet også har gjenfortalt.

- Jeg håper bare at vi kan begynne å forberede oss til neste sesong fra sommeren av, sa Välbe.

Den russiske skipresidenten har tidligere gått hardt ut mot FIS-avgjørelsen om utestengelse.

Hun har også gått hardt ut mot Norges skipresident Erik Røste. Så langt har hun faktisk gått i å hevde at sistnevnte har «oppildnet løperne og de andre nasjonene til ikke å konkurrere med dem».

Røste har tidligere avvist kritikken overfor Dagbladet.

OPTIMISTISK: Den russiske skipresidenten Jelena Välbe. Foto: Terje Pedersen / NTB
OPTIMISTISK: Den russiske skipresidenten Jelena Välbe. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Jeg oppfatter disse utspillene som gjentatte forsøk på å ta oppmerksomheten vekk fra det som er fakta i denne tragiske situasjonen, uttalte Røste til Dagbladet 5. april.

Til tross for at den russiske invasjonen av Ukraina fortsatt pågår, har altså Välbe håp om at utestengelsen av russiske utøverne vil oppheves før neste sesong.

- Vi er klare for både plan a og plan b. Generelt sett er jeg en optimist, og derfor håper jeg på at alt dette vil ta slutt om noen måneder, og at ting vender tilbake til normalen. Det internasjonale skiforbundet har stengt oss ute fra sesongavslutningen, så sesongen er ferdig for vår del, sa hun videre i intervjuet.

Nylig ble Välbe også ønsket velkommen til gjenvalg i FIS-styret. Selv om russiske og hviterussiske løpere ikke får delta i FIS-arrangementer, gjelder ikke de samme sanksjonene mot styremedlemmene i FIS.

- Vanskelig å si hva enden på vise blir

Til forskjell fra FIS var det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) tidlig ute med å utestenge Russland fra internasjonale arrangementer.

En avgjørelse det norske skiskytterlandslaget støttet. De tok sitt standpunkt.

Men skiskytterherrenes skytetrener, Siegfried Mazet, fortalte også at han fryktet at forholdet til russerne vil rakne. Et tillitsforhold «skiskytterfamilien» har jobbet med å gjenopprette i lang tid, etter den russiske dopingskandalen i 2015.

- Jeg er redd for dette. Jeg prøver å fortsatt ha litt kommunikasjon med trenerne fra Russland, som jeg kjenner. Men de sier det propagandaen sier, de håper at militæroperasjonen snart er ferdig. Selv om de er nærme oss, forstår de ikke hva som skjer, sa Mazet til Dagbladet i mars.

TILBAKELAGT KAPITTEL: Sjur Røthe og Aleksandr Bolsjunov etter herrenes 15 km fellesstart fri teknikk under Tour de Ski i Oberstdorf. Foto: Terje Pedersen / NTB
TILBAKELAGT KAPITTEL: Sjur Røthe og Aleksandr Bolsjunov etter herrenes 15 km fellesstart fri teknikk under Tour de Ski i Oberstdorf. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Emil Iversen, på sin side, kan ikke forestille seg hvordan man kan forholde seg til russiske utøvere så lenge landet er i krig.

- Selv om de verste angrepene kanskje er over, så vet vi hva Putin er kapabel til. Det er vanskelig å se for seg at man kan stille seg bak det. Det har skjedd forferdelige ting, som ytterst få mennesker står bak, men likevel er det Russland som gjør det, poengterer han.

- Hvordan blir det å opprettholde tillitsbåndet til russerne, når de en dag vender tilbake i skisporet?

- Jeg håper det da er et nytt regime og nye tanker. Det er vanskelig å si hva enden på visa blir.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer