KANONFORM: Ingen kunne gjøre noe med Emil Iversen som knuste konkurrentene på dagens Tour de Ski-etappe. Video NRK Vis mer

Iversen med sterk seier. Dette gir Klæbo et vanskelig dilemma

Emil Iversen utklasset konkurrentene i spurten i et fryktelig snøvær på onsdagens 15 kilometer i Tour de Ski.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

OBERSTDORF /OSLO (Dagbladet): Emil Iversen viste klokskap inn mot stadion i Tyskland. Han hang med da russerne satte fart i den siste oppoverbakken, før han kjørte desidert best i nedoverbakkene inn mot stadion.

Det var nok til å sikre seieren. Italienske De Fabiani blir nummer to, mens Ustjugov tar viktige poeng og blir nummer tre.

Sjur Røthe blir nummer fire foran Halfvarsson, Tønseth, Belov og Klæbo.

Dagens seier var Iversens tredje verdenscupseier i tyske Oberstdorf.

- Det var som vanlig et vilt løp her i Oberstdorf. Det passer meg ganske bra. Jeg forsøkte å holde meg i teten på den siste runden, for da måtte folk gå rundt meg for å vinne. Vi gjorde det bra som et lag i dag, men det er alltid deilig å vinne, sier Iversen til FIS.

Tabbe av Iversen

Til tross for seieren, vil nok dagens løp bli husket for noe helt annet av mange.

Den russiske elgen Ustjugov og Iversen rykket opp mot punktet de trodde ga bonussekunder i dagens etappe.

Det hadde de for så vidt helt rett i punktet ga, men det var først på neste runde!

En kjempetabbe som tappet de for unødvendige krefter.

- Enten så var det en blemme, eller så var det et avtalt hurtighetsdrag med Ustjugov. Så kan dere tenke dere selv hva det var. Jeg følte meg som den dummeste skiløperen som har vært her noen gang da jeg så på Nossum at det var feil runde. Jeg telte rett, men tenkte feil, sier Iversen etter løpet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Klæbos dilemma

Dagens resultat gjør at Johannes Høsflot Klæbo leder Tour de Ski med 15 sekunder før morgendagens jaktstart over 15 kilometer i fristil.

Bak lurer Sergej Ustjugov. Det gjør at Klæbo, som fortsatt ikke har bekreftet at han fortsetter touren, får et vanskelig dilemma i morra.

Skal han slippe til russeren eller prøve å beholde ledelsen? Ustjugov har tidligere vist seg som en løper som plukke enormt med sekunder på kort tid, før han trenger litt tid på å hente seg igjen. Å ha russeren bak seg i feltet er ingen enkel oppgave.

Seinest i dag lå Ustjugov nesten 20 sekunder bak 1.-plassen på det meste, før han spiste de sekundene på rekordtid og var med i tetkampen inn på oppløpet.

Klæbo gikk taktisk klokt i dag. Han tok teten ut fra start, og lå langt framme i feltet gjennom hele etappen.

Men på morgendagens etappe går han altså alene ut. Det blir spennende å se hvordan han takler den oppgaven.

- Det kjennes greit ut. Jeg var ikke veldig pigg i dag, men jeg fikk med meg flere bonussekunder enn Ustjugov. Det kommer til å bli tøft, så jeg må tenke gjennom hva som er det viktigste for meg. Mest sannsynlig så starter jeg i morra, sier Klæbo etter dagens løp.

Han fortsetter:

- Hvis jeg stiller til start har jeg ambisjoner om å gå raskest mulig. Men Ustjugov er i bra form, og han kommer til å gå fort i morra også.

Han er likevel klar på at VM er sesongen store mål og det er da han skal være i toppform, så hvis han kjenner at Tour-belastningen blir for stor, kommer han til å hoppe av.

- Planen min har vært å gå de første dagene, og så ta dag for dag. Jeg tar en ny vurdering i kveld angående morgendagen. Hvis jeg reiser til Val di Fiemme går jeg nok begge etappene, sier Klæbo.

Iversen ferdig i Tour de Ski

Til tross for at han nå har en veldig god posisjon inn mot de siste etappene, velger altså Emil Iversen å trekke seg fra Tour de Ski.

Han vil ikke ha en for stor totalbelastning før VM i Seefeld:

- Jeg er ikke noe russer. De er maskiner som gjør som de får beskjed om og trener mest mulig hele tiden. For meg er det en annen strategi som gjelder. I fjor gikk jeg flest verdenscuprenn av samtlige nordmenn, men ingen vet vel at jeg var i Pyeongchang en gang, sier Iversen og flirer av eget OL-resultat.

- Så det er på bakgrunn av det jeg har tatt avgjørelsen min,

TOUR DE SKI

Menn, 15 km klassisk:

  • 1) Emil Iversen, Norge 45.30,3, 2) Francesco De Fabiani, Italia 0.00,9 min. bak, 3) Sergej Ustjugov, Russland 0.02,0, 4) Sjur Røthe, Norge 0.02,1, 5) Calle Halfvarsson, Sverige 0.03,2, 6) Didrik Tønseth, Norge 0.03,6, 7) Jevgenij Belov, Russland 0.04,4, 8) Andrej Larkov, Russland 0.05,5, 9) Johannes Høsflot Klæbo, Norge 0.05,6, 10) Maksim Vylegzjanin, Russland 0.06,8. Øvrige norske: 13) Simen Hegstad Krüger 0.09,1, 21) Sindre Bjørnestad Skar 0.15,8, 33) Eirik Brandsdal 0.19,6, 39) Martin Johnsrud Sundby 0.21,4, 43) Hans Christer Holund 0.23,1, 51) Finn Hågen Krogh 0.30,8.
  • Tour de Ski (4 av 7 etapper): 1) Klæbo 1.20.08,0, 2) Ustjugov 0.15,4 min. bak, 3) Iversen 0.31,0, 4) Aleksandr Bolsjunov, Russland 0.46,6, 5) Skar 1.20,7, 6) Krüger 1.21,7, 7) Tønseth 1.40,7, 8) Halfvarsson 1.54,1, 9) De Fabiani 2.00,1, 10) Krogh 2.03,4. Øvrige norske: 13) Røthe 2.17,9, 18) Sundby 2.31,8, 21) Holund 2.52,7, 47) Brandsdal 4.02,2.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer