<strong>NÆRT FORHOLD:</strong> Petter Northug og Emil Iversen håper å gå VM-stafettene sammen i Lahti. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NÆRT FORHOLD: Petter Northug og Emil Iversen håper å gå VM-stafettene sammen i Lahti. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Iversen om Northug: - Han blir sur og overlegen. Jeg er redd vennskapet vårt ryker om jeg slår ham i VM

Emil Iversen tok første stikk i prestisjeduellen mot Petter Northug i går. I VM i Lahti er trolig et samarbeid eneste løsning for å bevare vennskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

AURE (Dagbladet): I skyggen av OL i Rio de Janeiro måler Norges vinterhelter krefter under Toppidrettsveka. Både italienerne, franskmennene og russerne stiller knallsterke mannskap, anført av profiler som Maurice Manificat og Maksim Vylegzjanin i herreklassen.

- Det er veldig spennende og nyttig å se hvordan man ligger an sammenlignet med de norske, som er best i verden. Dessverre ser det ikke så bra ut nå. Det er altfor mange nordmenn her, sier Manificat til Dagbladet og ler.

Det er kanskje en hyggelig og betimelig påminnelse i en tyngre tid under sommer-OL, helt uten norske gullmedaljer. Heldigvis er det ikke lenge til vinteren.

En av gårsdagens store dueller var mellom kompisene Petter Northug og Emil Iversen. Northug, som vant bonussprintene, men havnet på 85. plass på fellesstarten som Gaute Kvåle vant, så bra ut i sprinten i går kveld.

<strong>DUELL:</strong> &nbsp;Emil Iversen tok første stikk i duellen mot kompisen Petter Northug. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
DUELL:  Emil Iversen tok første stikk i duellen mot kompisen Petter Northug. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

Northug og Iversen kjempet seg videre sammen i heatene. Bare centimetere skilte dem i mål i både semifinalen og finalen. Det ga imidlertid bare 3. og 2. plass til slutt på sprinten som Pål Trøan Aune vant.

Sykdomsplaget

For Northug, som kom nesten rett fra én uke i sykesenga, var imidlertid den tapte duellen mot Iversen tyngst å svelge.

- Det er veldig bittert. Jeg slo han med to centimeter i semifinalen, men han slo meg med like hårfin margin i semifinalen, sier Northug til Dagbladet.

Emil Iversen (25) fikk sitt store gjennombrudd forrige sesong da han slo til med tre verdenscupseirer.

- I år tror jeg Iversen blir hard å slå. Både Iversen og Northug er luringer med meget farlige avslutninger, sier Manificat til Dagbladet.

<strong>OPTIMIST:</strong> Emil Iversen har skumle hensikter før den kommende sesongen. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
OPTIMIST: Emil Iversen har skumle hensikter før den kommende sesongen. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Selv var jeg sengeliggende i to uker i juli på grunn av sykdom. Det tar tid å komme seg etter et sånt avbrekk. Det føltes ikke bra ut i dag, men det kommer seg, håper franskmannen.

Frykter vennskapet med Northug kan ryke

Iversen takker og bukker for franskmannens skryt, men er mest glad for at han slo Northug med noen centimetere i gårsdagens sprintfinale.

- Utrolig deilig. Det betyr mye for meg. Det er tydelig at det går inn på Petter. Nå blir han sur og overlegen. Snart begynner han å mase om VM-gullene sine som kompensasjon, sier Iversen til Dagbladet.

- Du får slå ham i VM i Lahti også da og sette ham skikkelig på plass?

- Hvis jeg slår Petter i VM, tror jeg vennskapet vårt ryker. Det kommer han ikke å takle. Jeg vet ikke om jeg tør å slå ham i VM. Jeg må vurdere om vennskapet vårt er verdt det, sier 25-åringen og smiler lurt.

- Dere får gå sammen på stafettene da?

<strong>UTSLITT:</strong> Så sliten var Heidi Weng da hun spurtet inn til seier i Aure i går. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
UTSLITT: Så sliten var Heidi Weng da hun spurtet inn til seier i Aure i går. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Ja, det var en god idé. Da kan begge vinne gull, samtidig som vennskapet beholdes, konkluderer Iversen.

Northug håper han kan kjempe om gull både med og mot Iversen i Lahti i vinter.

- Det hadde vært moro, og det tror jeg er mulig. Emil blir bare bedre og bedre, sier Mosvik-ekspressen.

Weng eneste kvinnelige stjerne på tur

En annen Emil, med Jönsson til etternavnet, var påmeldt til Toppidrettsveka, men meldte forfall i siste liten. Dermed er Ida Ingemarsdotter eneste svenske deltaker.

- Jeg vet ikke hvorfor Jönsson ikke kom, men jeg syns det er flott å være her, sier Ingemarsdotter til Dagbladet.

Therese Johaug kom heller aldri til startstrek, all den tid hun har blitt syk. Onsdag meldte hun derfor forfall til Toppidrettsveka.

Marit Bjørgen er som kjent ikke tilbake i konkurranse ennå, mens heller ikke Ingvild Flugstad Østberg eller Astrid Uhrenholdt Jacobsen deltar under Toppidrettsveka. Dermed er Heidi Weng det store trekkplasteret på kvinnesiden.

25-åringen fra Ytre Enebakk skuffet ikke under åpningsdagen i går, tvert imot. Selv om det så svært tungt ut under oppvarmingen og Weng klaget over stive bein, vant hun både fellesstarten og sprinten.

<strong>TETT FORHOLD:</strong> Emil Iversen og Petter Northug følger hverandre både i og utenfor løypa. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
TETT FORHOLD: Emil Iversen og Petter Northug følger hverandre både i og utenfor løypa. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Jeg sleit meg gjennom hele dagen, og Kathrine Harsem var den klart sterkeste i sprinten. Det var så vidt jeg klarte å henge på underveis. Men i diagonalgangen er jeg god. Der er det noe som funker veldig bra, sier Weng til Dagbladet og smiler.

To ganger har hun vunnet Toppidrettsveka sammenlagt tidligere. Alt tyder på at det samme skjer i år. I herreklassen er det imidlertid vidåpent med en rekke trønderske ess som vil vinne på hjemmebane når de ankommer Trondheim i dag og avslutter det hele i samme by på lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer