INGEN LØPSSPESIALIST: Emil Iversen innehar jumboplassen langrennsløpernes 3000 meterliste, men er klar på at lista ikke er oppdatert med hans siste personlig rekord. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
INGEN LØPSSPESIALIST: Emil Iversen innehar jumboplassen langrennsløpernes 3000 meterliste, men er klar på at lista ikke er oppdatert med hans siste personlig rekord. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Langrenn og løping

Iversen reagerer på 3000 meter-liste: - Fryktelig. Jeg finner meg ikke i å bli satt i et så dårlig lys

Desidert i bunn av langrennsutøvernes 3000 meter-liste finner vi Emil Iversen. Han mener lista er feil og tror Petter Northug har snakket på seg en for god tid. Iversen får støtte av nettopp Northug.

RISLØKKA (Dagbladet): Det var en gang en tid da langrennsløperne var så gode til å løpe at de kunne utfordre selv friidrettseliten på lengre distanser. Kristin Størmer Steira har NM-gull på 5000 og 10 000 meter, mens det er Anders Aukland som topper langrennsløpernes 3000 meter-liste.

På lista som langrenn.com har utarbeidet, topper Aukland med den knallsterke tiden 8.02. Det er bare 22 sekunder bak Marius Bakkens norgesrekord. Legender som Bjørn Dæhlie (8.18), Oddvar Brå (8.20), Ole Ellefsæter (8.21), Odd-Bjørn Hjelmeset (8.23), Eldar Rønning (8.34), Vegard Ulvang (8,38) og Thomas Alsgaard (8.41) følger deretter.

Av dagens aktive langrennsløpere er løpssterke Didrik Tønseth sterkest med tiden 8.35, ifølge Kondis, noe som er ti sekunder foran hans egen trener Tor Arne Hetland. 8.51 er Petter Northugs rekord, noe som er - interessant nok - sekundet foran landslagssjef Vidar Løfshus.

- Tiden min stemmer. Det var den tiden da skiløpere kunne løpe, sier Løfshus til Dagbladet.

Landslagsløperne Pål Golberg (8.46) og Sjur Røthe (8.47) har sterkere tider enn det som er oppgitt i oversikten. Det opplyser førstnevnte til Dagbladet. Ifølge langrenn.com følger Niklas Dyrhaug (9.01) og Finn-Hågen Krogh (9.11) like etter der igjen.

Iversen: - Det er fryktelig

Men helt og desidert nederst av de 175 langrennsløperne som står oppført med tid på 3000 meter finner vi Emil Iversen - med tiden 11.08. Meråker-gutten rister oppgitt på hodet når Dagbladet nevner lista for ham.

- Det der er en gammel tid. Jeg perset for to-tre år siden. Lista er ikke oppdatert. Jeg har løpt på 9.40. Dette må vi få ryddet opp i. Jeg finner meg ikke i å bli satt i et så dårlig lys. Det er ikke bra, sier Iversen til Dagbladet.

- Hvor ille er det?

- Det er fryktelig å være dårligst i Norge på 3000 meter. Med 9.40 er jeg ikke dårligst i Norge. Da klatrer jeg vel litt opp på lista, sier han og smiler lurt.

Tror ikke Northugs tid stemmer

Iversen løp på 11.08 på kretssamling som 14-15-åring, men satte klar ny personlig rekord med 9.40 for et par år siden da han målte krefter med resten av langrennseliten.

BLIR ALENE: Emil Iversen forbereder seg på ensomhet da Petter Northug tar noen pausedager hjemme. - Det blir ensomt og trist, sier en sliten Iversen som ikke er skuffet etter å ha blitt slått av romkamerat, Petter Northug. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Alle sprang på 8.40, mens jeg sprang på 9.40. Jeg var litt bak, men var godt fornøyd likevel. Jeg er stolt av å løpe på 9.40, forteller 25-åringen, som legger til at han ikke tror at Northug har løpt på 8.51.

- Nei, det tror jeg ikke noe på. Det må jeg se først. At Vidar har løpt på 8.50-tallet kjøper jeg, men ikke Petter. Han har skrytt veldig av løpesteget sitt, men det har jeg ikke sett noe av. Jeg frykter Petter lyver om 3000 meter-tiden. Jeg skulle nok ha slått ham, tror Iversen.

Northugs svar til Iversen

Overfor Dagbladet sier Petter Northug at Iversen har helt rett.

- Det stemmer. Min personlige rekord er 9,54. Det var motvind, overvekt, og jeg hadde spist pasta carbonara med fløtegratinerte poteter og marinert vill laks som var barbequemarinert 12 minutter før start, skriver Northug i en SMS til Dagbladet.

Northugs svar er åpen for fri tolkning, litt som en modernistisk novelle. Når det gjelder løpstidene nå kontra tidligere, er det imidlertid ingen spøk. Der går det nedover, men det er også helt i pakt med de nye treningsprinsippene.

De nye kravene

HÅN: Gullet glapp for Sami Jauhojärvi da norske Emil Iversen kjørte inn i lagkameraten på oppløpet. Nå varsler han krig mot nordmannen. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

I moderne langrenn stilles det nemlig helt andre krav enn tidligere.

- Løping på bane kan jeg ikke. Det øver vi aldri på. Jeg løper bare i myra eller i motbakke og har et veldig dårlig løpssteg. Men jeg skjemmes ikke over det. Jeg er langrennsløper og ikke en løper, sier Iversen.

- Sporten har endret seg. Man må være med eksplosiv og sterkere. Det er annerledes nå enn tidligere.

Samtidig bygger Iversen gradvis opp kapasiteten med stigende mengdetrening fra sesong til sesong.

- Jeg bygger treningsantallet gradvis oppover, kanskje i to-tre år til opp mot rundt 900 treningstimer i året. Jeg har litt å gå på, men ikke så veldig mye. Petter ligger på rundt 800 timer. Det er rett bak meg, men han trener kanskje litt hardere.

  • Se den komplette 3000 meter-lista her.

Jubler for Krogh

Meråker-gutten har tidligere fortalt Dagbladet om utfordringene på det norske allroundlandslaget for en som er mer eksplosiv og trener mindre mengde enn Martin Johnsrud Sundby og co. Derfor jubler han over at han har fått med seg en type som minner mer om ham selv på allround, nemlig Finn-Hågen Krogh.

- Det er en kjempeopptur. Finn er en av mine aller beste kompiser, også utenfor skiløypa. Det blir kjempetrivelig å få ham med på turer. I tillegg er Finn en kjempegod skiløper med spisskompetanse som vil styrke gruppa. Det blir en veldig fin miks og et knallsterkt lag på allround. Vi skal bli sterkere enn noen gang, sier Iversen.

Han håpte også å få Johannes Høsflot Klæbo på allround.

- Vi ville gjerne ha Johannes på allround, men jeg tror det er en fornuftig løsning at han er med sprintgutta. Det er et safe valg. Det er ikke så stor forskjell på sprint og allround. Han gjør nok mye av det som han gjorde i fjor, så det bli bra, tror han.

Anbefaling til Northug

Iversen har også oppfordret sin gode kompis til å komme tilbake på landslaget.

- Jeg tror Petter hadde gjort det bedre om han hadde vært på landslaget. Den ekstreme treningsgruppa på landslaget ville styrket Petter. Da hadde han fått matchingen han trenger, mener 25-åringen.

Northug stusser over Iversens vekslende meninger.

- Emil har sagt til meg mange ganger at han tror jeg hadde gjort det bedre om jeg var på landslaget. Han sier det alltid når jeg går dårlig og så sier han det motsatte når det går bra. Emil klarer ikke helt å bestemme seg, svarte Mosvik-ekspressen til Dagbladet.