MERÅKER: Det ble nok et NM-gull til Emil Iversen da han spurtslo konkurrentene på 30 kilometer skibytte. Video: NRK Vis mer

Emil Iversen vant 30 km med skibytte i NM i Meråker

Iversen tok nytt NM-gull på hjemmebane

Emil Iversen gikk inn til sitt annet NM-gull på tre dager da han spurtet til seier på 30-kilometeren med skibytte lørdag.

Iversen rykket ifra på starten av oppløpet og sikret gull nummer to i kraftig vind på Meråker. Sjur Røthe tok sølvet, mens Martin Johnsrud Sundby knep bronsen like foran Simen Hegstad Krüger.

Med det leverte de fire en solid konkurranse før uttaket til ski-VM i Seefeld skal gjøres.

Etter målgang var det en svært glad og rørt Emil Iversen som feiret sitt andre NM-gull på hjemmebane.

- Jeg er en lettrørt person, så det er lett å se på meg at det betyr mye. Jeg skjønner ikke helt selv hvordan jeg har blitt så god. Det her rangerer jeg høyest av alt jeg har gjort på ski. Jeg er kjempestolt og dette er noe av det beste jeg har gjort. Det er en drøm, sier Iversen.

Iversen innrømmet at han har følt på presset før mesterskapet på hjemmebane. Nå mener han at han skal få gå det aller meste i VM om noen uker. Iversen er høyaktuell til de fem første øvelsene i mesterskapet, men sier det er uaktuelt å stå over noen løp i Seefeld.

- Jeg har kjent på det, men jeg vant på torsdag og det gjorde skuldrene lettere i dag. Jeg går så mye jeg orker, så får jeg hvile i mellom, sier Iversen til NRK.

Stort felt

På klassiskdelen ble det raskt en stor tetgruppe på omtrent 30 mann, deriblant alle de store kanonene. De følte på hverandre, og ingen prøvde å rykke ifra. Inn mot skibytte på 15 kilometer satte flere av de VM-aktuelle opp tempoet og sørget for strekk i feltet.

Krüger gikk først ut på skøytedelen, like foran Røthe. Noen små sekunder bak fulgte en sykdomsplaget Sundby, Didrik Tønseth, Iversen og Johannes Høsflot Klæbo.

I et rolig tempo var det imidlertid en annen hendelse som skulle komme i fokus. I et samlet felt ble Tønseth forbanna og slo med staven mot Magne Haga. Staven til Haga brakk, og han gikk i flere minutter uten å få en ny.

Etter drøye 20 kilometer ble det for første gang tempoøkning på gruppa i front da Chris André Jespersen overrasket og rykket feltet. Iversen tettet luka etter kort tid og sørget for at 24-mannsgruppa var samlet igjen.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Avgjørende rykk

Mot slutten gikk Iversen, Sundby, Røthe og Krüger ifra resten av feltet. På oppløpet var hjemmefavoritten Iversen sterkest og parkerte motstanderne.

Krüger ble nummer fire, mens Jan Thomas Jenssen ble nummer fem.

Finn-Hågen Krogh vant NM-sprinten fredag, men så ut til å falle av rundt halvveis løp. Altaværingen kjempet for å henge på halen av tetgruppa.