Iversen vil vrake seg selv til favorittdistansen

Emil Iversen er betenkt på egne vegne etter å ha slitt tungt på klassiskdelen på dagens 30 kilometer. Nå vurderer han å gi plassen sin til Sjur Røthe.

TUNGT: Det gikk tungt for Emil Iversen på dagens 30 kilometer. Nå er han usikker på om han vil gå den halve distansen. Foto: Bjørn Langsem
TUNGT: Det gikk tungt for Emil Iversen på dagens 30 kilometer. Nå er han usikker på om han vil gå den halve distansen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo så medaljetoget forsvinne allerede på klassiskdelen av tremila med skibytte. Da medaljesjansene hadde forduftet under påskesola i Seefeld roet de to det kraftig ned og begynte heller å forberede seg til morgendagens teamsprint.

- Det var hardt. Da vi sto på skibytte skjønte jeg at det kom til å bli vanskelig å ta igjen de gutta der på skøyting, sier Emil Iversen etter rennet.

På forhånd hadde han plukket ut nettopp denne distansen som hans største gullsjanse individuelt i mesterskapet. Til slutt ble det bare en 31. plass.

- For min del var det mye tyngre enn jeg hadde håpet på. Det var en dårlig dag, men det tar jeg som en mann, jeg var ikke god nok rett og slett, innrømmer Iversen.

For Norges del ble det likevel en jubeldag med gull til Sjur Røthe og bronse til Martin Johnsrud Sundby. Se Eirik Myhr Nossums reaksjon på Røthes gull her.

TOK GULL: Sjur Røthe tok sitt første VM-gull i det som ble en tremilsthriller i Seefeld. Det etter noen kompliserte år der han blant annet fikk diagnosen revmatisme. Det ble ekstra emosjonelt for landslagstreneren. Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vil vrake seg selv

Så tøft hadde Iversen det i motbakkene i de solbefengte løypene i klassiskdelen at han nå vurderer å si fra seg plassen sin på 15-kilometerlaget på onsdag. Den distansen har vært hovedmålet hele sesongen, men etter skuffelsen i dag mener Iversen at om været ikke blir annerledes har han ingenting på laget å gjøre.

- Hvis været og føret er som det her skal jeg gi plassen min til Sjur Røthe med glede, sier Iversen kontant.

- Er det rett og slett for tungt for deg?

- Det er nesten det jeg tenker. Jeg er en fartsløper og det er veldig lite svar å få i snøen her. Du må liksom smyge deg litt fram og det går ikke oppi fjellsida der for å si det sånn.

- Det er jo favorittdistansen din?

- Det er det, men om jeg ikke er god nok er jeg ikke god nok. Da er jeg ikke på start heller. Hvis det er sånn her skikkelig varmt og løst, så er kanskje Sjur Røthe den første man burde ta ut, men vi får se, det er noen dager til, forteller Iversen til norsk presse.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er imidlertid uenig med Iversen. Han mener det er skuffelsen som først og fremst snakker for meråkerbyggen når han nærmest vraker seg selv.

- Han har all grunn til å være litt skuffa på egne vegne i dag. Jeg tror først og fremst han er glad på Sjur og Martins vegne, men når han får summa seg så tror jeg han har veldig lyst til å gå den 15-kilometeren for der mener jeg han har god mulighet på medalje, sier Nossum.

Mannen Iversen forsøker å erstatte seg selv med på onsdag er klar på at han ikke ønsker å ta plassen fra Iversen. Røthe forteller at han skal snakke fornuft i Iversen igjen når de kommer til løperhotellet i kveld.

- De fire som er tatt ut får ta seg av den distansen. Det er vel ikke så lenge siden Emil snakket seg ut av et lag i mixed zone i Lahti, så jeg tror ikke han skal bekymre seg så mye for det. Han viste at han er i kjempebra form i sprintfinalen i forgårs, så han skal gå en femtenkilometer, han. Jeg skal snakke vett i han, beroliger Røthe.

Også Martin Johnsrud Sundby er klar på at Iversen er for kritisk til egne ferdigheter og mener 27-åringen trenger å roe seg litt ned før han tar en slik avgjørelse.

- Av erfaring tenker jeg at vi gir Emil Iversen to timer før han får lov til å vrake seg selv for kommende distanser i et mesterskap. Han har hatt en tendens til å være litt brutal, sånn sett. Jeg tror vi ser en helt annen Emil allerede i morgen.

- Emil Iversen er nok en av de aller sterkeste medaljekandidatene på onsdag, tenker jeg, sier Sundby.

Klæbo også usikker

Også Johannes Høsflot Klæbo er i utgangspunktet inne på det norske laget på 15 kilometer. Også han var usikker på om han kommer til å stå på startstreken til rennet onsdag.

- Så langt har jeg ikke tenkt ennå, men det er klart det så ikke noe særlig lovende ut i dag. Først og fremst får vi ta morgendagen og så må vi tenke oss veldig nøye om før vi bestemmer 15-kilometerslaget. Det er sikkert mange som kan tenke seg å gå der og det er ikke sikkert jeg har like lyst, sier Klæbo.

Det mener NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland er smart tenkt av de to. Aukland mener Klæbo og Iversen må tenke på helheten og at særlig Klæbo bør ha stafetten fredag i bakhodet for det de skal gjøre etter morgendagens sprintstafett.

- Jeg mener det er fornuftig av dem å vurdere nøye etter rennet i morgen om de ønsker å gå på et nytt renn på tirsdag, når du så utfallet i dag. Jeg vet Johannes har sagt at han skulle ta en nøye vurdering etter teamsprinten. Det mener jeg er helt rett, sier Aukland.

Landslagstrener Nossum er imidlertid klar på at han ikke kommer til å ta hensyn til værmeldingen når han tar ut laget til onsdag, og at han fortsatt tenker på de samme utøverne til distansen nå, som etter det siste uttaksløpet til distansen i Otepää for en drøy måned siden.

- Jeg har ikke gjort meg noen nye tanker, nei. Jeg er trygg på at det laget jeg skal ta ut til 15-kilometeren er steike bra, sier landslagstreneren.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer