Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017: Oksygenkrigen

Iversens utsagn om finnenes pustemaskiner skaper harme i Finland: - Pass på hva du sier

Sami Jauhojärvi varsler «krig» mot Norge etter Emil Iversens kollisjon med Iivo Niskanen i dag og utspill om de finske pustemaskinene i høst.

HÅN: Gullet glapp for Sami Jauhojärvi da norske Emil Iversen kjørte inn i lagkameraten på oppløpet. Nå varsler han krig mot nordmannen. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Forrige vinter langet både norske og svenske langrennsstjerner ut mot de finske oksygenmaskene. I høst overtok de norske forstøverapparatene det negative søkelyset i lys av de norske dopingsakene.

Men i verdenscupåpningen i Kuusamo lanserte det finske langrennslaget pustemaskinene som har fått navnet «WellO2». Det skapte sterke reaksjoner. Calle Halfvarsson syntes det hele så suspekt ut. Mathias Fredriksson mente timingen var svært dårlig, mens Emil Iversen omtalte det hele som dobbeltmoralsk.

Det sa Meråker-gutten til Dagbladet, all den tid finnene hadde langet ut mot de norske forstøverapparatene gjennom hele høsten, før de selv dukket opp med pustemaskinene som beveger seg inn i den samme gråsonen.

- Det er damp og saltvann, så jeg mener det ikke er noe galt i det finnene gjør. Men når de kritiserer Norge, er det jo dumt. Det er litt dobbeltmoral å hakke ned på oss, sa Emil Iversen til Dagbladet den gang.

- Men vi vet jo at det er mange andre som bruker forstøverapparat. Det er ikke bare nordmenn som gjør det. Det er ikke bare vi som har litt såre lunger.

Jauhojärvis angrep mot Iversen

Det fikk Finlands svensktalende langrennsløper Sami Jauhojärvi med seg. Da Iversen krasjet med Iivo Niskanen på dagens lagsprint i VM, ødela han gullsjansen for begge nasjonene.

Da benyttet plutselig Jauhojärvi muligheten til å dra fram Iversens utspill i Dagbladet-saken fra november.

- Jeg leste at han ankalte oss for dobbeltmoral. Mitt svar tilbake er at Iversen bør trene mer og ikke få så mye laktat når han går lagsprinter. Nå blir det en «krig» mellom nasjonene, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Anvender dere fortsatt disse omstridte pustemaskinene?

- Jeg bruker fortsatt pustemaskin, ja. Det funker som bare det. Det er litt som å være i en sauna, sier den finske veteranen.

Forklarer effekten av pustemaskinene

Aino-Kaisa Saarinen forklarer effekten av pustemaskinene, som noen eksperter hevder ikke fungerer, slik:

- Det kommer en røyk, som vi puster inn. Det er hardt å puste inn. På den måten trener vi opp lungene til å takle enda mer, forteller Saarinen.

TEMPERATUR: Iivo Niskanen raste mot Emil Iversen etter målgang. Sami Jauhojärvi er heller ikke noe hyggelig med nordmannen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TEMPERATUR: Iivo Niskanen raste mot Emil Iversen etter målgang. Sami Jauhojärvi er heller ikke noe hyggelig med nordmannen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvor lenge har dere holdt på med dette?

- Det ble snakket om i Finland i fjor, men vi brukte det ikke forrige sesong. Vi testet det ut i sommer for første gang. Det er noe helt annet enn oksygenmaskene. Det bruker vi kun i høyden til å trene hardere der, forteller Saarinen.

Pustemaskinene er Finlands nye våpen før denne VM-sesongen på hjemmebane. Hittil i mesterskapet har det gått bra.

Håner Iversen

Krista Pärmäkoski tok en knallsterk sølvmedalje bak Marit Bjørgen i går, mens de finske herrene tok bronse til tross for fall på lagsprinten i dag. I tillegg leverte flere av de finske sprinterne årsbeste på torsdag.

- Vi håper at det har en effekt. Etisk sett er dette bedre enn det de norske gjør med forstøverapparatene, mener Saarinen.

EN SUNDBY: Det var flere løpere som var uheldige under dagens lagsprint. En av dem var finske Aino-Kaisa Saarinen. Hun snublet i bakken. Etter gårsdagens uhell under herrenes tremil, har skiløperne fått et nytt utrykk. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Jauhojärvi er av samme oppfatning. Han ber Iversen bli mer forsiktig i sine uttalelser.

- Vi ler med hverandre og har det morsomt, men han må passe på hva han sier. Emil er fortsatt ung og bør kanskje få medieråd, sier finnen og ler.

- Laktat og melkesyre kan gjøre mye med hodet selv om du er god. Jeg merket at Emil var helt borte, som gjorde at han ikke gjorde det rette valget i den siste svingen i dag. Det ødela for oss, mener han.

Forsøkte å psyke ut Klæbo

Etter fallet sa Iversen at han ville forlate Lahti og VM, noe han har trukket tilbake i ettertid. Jauhojärvi stusser uansett over utspillet.

- Hvorfor sa Iversen at han ville han dra hjem? Han kan godt komme hit og er riktig velkommen til å være med i badstuen til det finske laget, sier 35-åringen.

- Er det en invitasjon?

- Ja, det er det. Ta med cider, oppfordrer Jauhojärvi og ler.

  • Se hele videointervjuene og alle Jauhojärvis stikk i videoen øverst i saken.
MISTET GULLET: Emil Iversen håper ikke Petter Northug så at han glapp gullet på oppløpet. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Han forteller at han forsøkte å psyke ut den norske unggutten Johannes Høsflot Klæbo (20) på førsteetappen. Det fungerte dårlig. Klæbo var i en egen klasse.

- For meg gir laktat bare positiv energi, men det gjelder tydeligvis ikke for Iversen. Jeg forsøkte å psyke ut Klæbo før vi skulle gå. Jeg sa: «hør, alle heier på meg» til Klæbo, forteller finnen og smiler lurt.

Skjelte ut Iversen

Hjemmenasjonen raste etter krasjen mellom Norge og Finland. Ankermann Iivo Niskanen hudflettet Iversen i målområdet og ropte flere ikke-siterbare banneord og spørsmålet:

«Er du seriøs? Gjorde du virkelig det der?».

«Sorry», svarte Iversen.

Til Dagbladet bekrefter Niskanen utbruddet mot Iversen.

- Ja, jeg var rasende. Vi så alle at det var Iversen sin feil. Jeg følte meg råsterk og tror jeg kunne ha vunnet det gullet. Derfor klarte jeg ikke å holde meg. Jeg måtte bare få det ut. Jeg var skikkelig forbannet, sier Niskanen.

SKUFFET: Johannes Høsflot Klæbo er skuffet over at laget mistet gullmedaljen på oppløpet, men tror han hadde gjort akkurat det samme som Iversen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media