Iwelumo søkte trøst hos datteren

Skottland spolerte den største sjansen, men Norge misbrukte flest.

HAMPDEN PARK (Dagbladet.no): Skottland - Norge 0-0

Sist Norge møtte Skottland i VM-kvalik gikk det skeis. Norge spilte en elendig kamp, tapte 1-2 på Ullevaal og kom aldri til VM. Den gangen.

Komme til VM kan vi fortsatt klare nå, men det ser ikke lyst ut før møtet med Nederland på onsdag.

Trøsten får være at det kunne sett enda verre ut, hvis det ikke var for at en skotsk debutant sto for det som må være en av fotballhistoriens verste misser foran mål.

• Se video av gigantmissen på YouTube

- Ballen kom inn, jeg var sjølsikker. Jeg skulle kanskje ha skutt med venstre, men den traff meg i hælen og gikk utafor, beskriver Iwelumo for Dagbladet.no.

- Når tror du at du klarer å smile av denne situasjonen?

- Nå skal jeg se datteren min etterpå nå, så da klarer jeg iallfall å smile, svarer Iwelumo.

Men det kunne også sett atskillig bedre for Norge hvis de, og da særlig John Carew, hadde satt en av sine mange sjanser mot et skotsk lag Åge Hareides menn burde klart å slå.

ER DET MULIG?:  Det vil trolig gå inn i historiebøkene som tidenes miss på en skotsk fotballbane. At Chris Iwelumo greide å sette denne ballen utenfor var en langt større prestasjon enn det ville vært å sette den i mål. Foto: ANDREW MILLIGAN/PA/SCANPIX
ER DET MULIG?: Det vil trolig gå inn i historiebøkene som tidenes miss på en skotsk fotballbane. At Chris Iwelumo greide å sette denne ballen utenfor var en langt større prestasjon enn det ville vært å sette den i mål. Foto: ANDREW MILLIGAN/PA/SCANPIX Vis mer

Landslagssjefen greide likevel å glede seg over den spillemessige framgangen.

- Vi skaper nok sjanser til å vinne, men sånn er fotball. Det er det å score flest mål som teller. Jeg er utrolig godt fornøyd med spillet. Gutta jobbet godt, og taktikken fungerte. Vi fikk overganger og skapte sjanser, sier han til Viasat 4.

Hareide ville ikke si mye om enkeltspillere, men gjorde et unntak for å skryte av Morten Gamst Pedersens forarbeid til Steffen Iversens gigantmulighet mot slutten av kampen.

- Morten Gamst Pedersen, som er vant til å spille Premier League, gjør et fantastisk forarbeid for Steffen Iversen, sier Hareide.

- Vi har en ny kamp på onsdag. Nå må vi bare samle oss, sier landslagssjefen.

Frisk Carew

Norge startet riktignok kampen usikkert og slurvete. Før fem minutter hadde gått var rødtrøyene allerede blitt tvunget til å gi bort to hjørnespark. Det lovet ikke godt.

Likevel fikk ikke Norges keeperdebutant Jon Knudsen sin første inngripen før etter sju minutter da Skottland fikk skyte fra faretruende god posisjon, men rett på målvakta.

Iwelumo søkte trøst hos datteren

Rett etterpå fikk også Norge sin første sjanse da Carew ble spilt fri i bakrommet av Bjørn Helge Riise. Carew så ut til å komme alene med Skottland-målvakt Craig Gordon.

Men Aston Villa-angriperen ble hindret på veien mot målgården, uten å gjøre noen forsøk på filme, og ballen trillet til slutt over dødlinja til corner.

Etter dette så det ut til at de norske spillerne senket skuldrene litt, og etter knappe kvarteret trengte også de mange tilreisende norske supporterne gjennom lydmuren på Hampden Park.

Omtrent samtidig fosset Carew opp langs den venstre sidelinja, i retning hjørnet for bortefansen. Løpet endte med en corner som Brede Hangeland headet like utafor.

Neste mulighet kom etter 20 minutter, igjen etter at Carew stormet igjennom.

Skuddet hans ble løsnet fra en posisjon skrått til venstre på mål, og returen banket Bjørn Helge Riise høyt over mål. Likevel var det et nytt tegn på at Norge hadde tatt over.

Norge best før pause

Men vertene hadde heller ikke sluttet å være farlige. Etter flere vellykkede raid opp langs Jon Inge Høilands høyre forsvarsside, lyktes de omsider med å komme rundt til venstre i det 23. minutt - mest fordi Hangeland gjorde et mislykket forsøk på å bryte foran.

Til alt hell sto Høiland akkurat der det harde innlegget landet foran mål.

Neste gang Norge slapp til noe, etter en corner i det 28. minutt, var det keeper Knudsens tur til å rydde opp.

Stabæk-keeperen fikk sin første skikkelige test i luftrommet, og besto den med glans.

Samtidig, på motsatt side, fortsatte Carew å terrorisere Skottland-forsvaret til den grad at det begynte å lukte mål. Og Norge kom nær igjen i det 39. minutt.

Fredrik Winsnes’ silkefot var da sentral i oppbyggingen av et angrep som ga Carew sjansen til å skyte fra kort hold. Denne gang ble skuddet blokkert av en skotsk forsvarer.

Etter de første 45 minuttene så det uansett lovende ut for Norge - og i garderoben satt John Carew og følte seg trygg på at det ville gå veien.

- Jeg hadde en god følelse, og syntes vi hadde et godt tak på dem. I pausen var jeg sikker på tre poeng, men vi detter nesten helt sammen i 2. omgang. De vinner alle første- og andreballer. Jeg vet ikke om det skyldes mangel på selvtillit eller hva det var, sier Carew til Viasat 4.

Store norske sjanser

Norge, og da særlig Carew, startet godt også etter det skotske allsangkvarteret, som også kan kalles pausen.

Rett etter at lagene hadde kommet på banen, stusset Steffen Iversen til en feilvendt Carew, som rettvendte seg og avsluttet kjapt - men rett på keeper nok en gang.

Uansett var det en flott prestasjon av kampens store spiller.

Og igjen, etter 50 spilte minutter - for sjette gang i kampen: Carew på fullt firsprang inn bak det skotske forsvaret, men uten å få til noe annet enn et skudd i kroppen på keeper.

Men Norge bare fortsatte å pøse på, støttet av gruppen av gjestesupportere som ble stadig mer hørbare. I det 54. minutt stanget Kjetil Wæhler ballen like til venstre for krysset etter en god corner fra høyre. Der og da ble det bom stille på Hampden Park.

Mottrekket for Skottland var å sette inn sin joker: 193 centimeter høye Chris Iwelumo, for grinete James McFadden.

Samtidig kom Daniel Braaten inn for en høyst varierende Bjørn Helge Riise.

Rett etterpå skjøt Barry Robson fra langt hold på halv volley, men Knudsen holdt ballen i sikkert grep.

- Det kan være at vi blir tatt på senga av at de legger om til to spisser, men det skal ikke skje. Vi hadde fine kombinasjoner i 1. omgang, og egentlig skulle vi bare fortsatt. Det var en halvtime der i 2. omgang hvor de var på vår halvdel hele tiden, oppsummerer Carew.

Debutnerver?

Avslutningen ble uansett startskuddet for en periode med mye skotsk aktivitet i og rundt Norges boks - for første gang i andre omgang.

Og at ikke det resulterte i scoring for Skottland, skyldes rett og slett en sleiv at de ytterst sjeldne.

I det 65. spilleminutt sto Chris Iwelumo for et skikkelig YouTube-øyeblikk (videoklippet kommer snart til en PC nær deg):

På 100 - ETT HUNDRE - prosent åpent mål presterte han å sette ballen til venstre for venstre stolpe - i det som var 30-åringens debut for Skottland.

Men Skottland fortsatte å kjøre på, i en kamp Norge helt hadde mistet taket på nå. Det skiftet kom akkurat da de første tre byttene ble gjort.

Flere skudd snuste på Knudsens stolper uten å snike seg på innsida. I stedet kunne Norge ha reist seg skikkelig da en ball gikk gjennom hele feltet ti minutter før full tid.

Wæhler stupte fram, men nikket ballen like til venstre for mål.

Samme resultat, altså en misbrukt mulighet, fikk et Steffen Iversen-skudd og et påfølgende Daniel Braaten-skudd etter returen fire minutter før slutt.

Begge skuddene gikk i blokka.

Kunne blitt helt

Men den største norske sjansen som ble misbrukt i dag - som selvfølgelig ikke kunne måle seg med den til ulykkelige Chris Iwelumo - må Carew ta ansvaret for.

Ett minutt før full tid skulle Lørenskog-mannen bare sette ballen i mål alene med keeper, men løftet den i stedet hårfint over tverrliggeren, via en motspiller.

På overtid var Iwelumo deretter nær å rette opp alt da han kastet seg fram etter et innlegg fra høyre. Men han kom noen hundredeler for seint, og Norge slapp med skrekken igjen.

Nå bør Norge slå Nederland på Ullevaal til onsdag for å henge godt med i gruppa.

- Det er en stor kamp for oss. Og det er en kamp vi bør ta tre poeng i hvis vi skal kvalifisere oss. Det er en stor utfordring, men vi får ta med oss det positive. Vi skaper mye i dag. På hjemmebane og med litt mer tro på oss selv kan vi ta tre poeng, sier Carew.  

PS! Stabæk-keeper Jon Knudsen (33) debuterte i det norske målet og gjorde en god kamp. Etterpå var han fornøyd med egen innsats.

- Jeg hadde en bra tenning. Men man må være kontrollert, og jeg føler jeg klarer det greit. Det var deilig å holde nullen i debuten, sier Jon Knudsen til Viasat 4.

NORSKE SJANSER:</B> Også gjestene hadde store sjanser på Hampden Park. Her skyter John Carew mens Steffen Iversen forsøker å rydde vei for skuddet.
FIKK GAMST-DRAKT: Uheldige Chris Iwelumo byttet trøye med Morten Gamst Pedersen, som på elegant vis skapte en av Norges største sjanser for Steffen Iversen.