-  Ja, blondiner er kaldere i huet

Sykkelesset Anita Valen får professorstøtte i ønsket om å bli blondine. Men viktigere er det at håret er kort.

I gårsdagens avis røpet Valen at hun blant annet skal klippe og farge håret blondt og kort for å takle varmen i Athen-OL.

- Lyst hår vil absorbere mindre varme enn mørkt hår, sier forskningssjef Randi Eidsmo Reinertsen ved SINTEF Helse til Dagbladet.

Men hun tror effekten vil bli marginal siden Valen bruker hjelm når hun sykler.

Feberhett

Under OL som starter 1. august, kan temperaturene komme opp i mot 40 grader. I en slik hete risikerer utøverne som driver intens fysisk aktivitet, at deres egen kroppstemperatur også stiger. Og da må kroppen kvitte seg med varme.

- Dette skjer mest effektivt gjennom fordampning av svette. Svetten tar fordampningsvarmen fra kroppen - det er det som gir den avkjølende effekten. For at svetten skal kunne fordampe, må luften omkring ikke være mettet med vanndamp. Fordampningen skjer lettere når luften rundt kroppen skiftes ut, og dette skjer jo når syklisten beveger seg i stor fart, påpeker professor Reinertsen.

Og det er der Anita Valens OL-triks spiller inn: Minst mulig hindringer mellom kroppen og omgivelsene, luftige klær og minst mulig hår som isolerer.

- Hvis de er smarte, klipper de håret. Og for eksempel i et maratonløp, vil også håret utøve en vekt, utdyper Reinertsen.

- Marginal effekt

Toppidrettssjef Jarle Aambø vil ikke klappe OL-håp Valen helt etter hårene. Han mener hårfargen bare vil ha marginal effekt og fokuserer heller på væske og ernæring.

- Jeg tror ikke det er her vi skal sette inn energien. Vi har fokusert mye på væske og ernæring, sier Aambø til Dagbladet. Men Olympiatoppen er svært bevisst på varmen som vil møte de norske OL-deltakerne i Athen.

- Vi kommer til å ha mest mulig lyst tøy i konkurransedraktene, og draktene må være lette og luftige. I forbindelse med syklistene, har vi testet ut et kjøletelt til oppvarmingen.

Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, sier følgende:

- Det vi vet er at lyse klær absorberer mindre sol enn mørke. Men om blondt hår vil ha positiv effekt i forhold til varmen, har jeg ingen formening om.

STØTTES: Delte meninger om Anita Valens blondineprosjekt, men hun får støtte fra professorhold.