Krisa i Rosenborg

- Ja, det brenner

Men Eirik Horneland tenker ikke på at kampen mot Mjøndalen i kveld kan bli hans siste med Rosenborg.

HARDT PRESSET: Eirik Horneland har fått en forferdelig start som Rosenborg-trener. I kveld venter Mjøndalen på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
HARDT PRESSET: Eirik Horneland har fått en forferdelig start som Rosenborg-trener. I kveld venter Mjøndalen på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer
  • Rosenborg - Mjøndalen, kl. 18.00

LERKENDAL (Dagbladet): Styreleder Ivar Koteng sto på sidelinja i shorts. Sola skinte på treninga. Og det var en god lørdag å være fotballspiller på. Men under overflaten på Lerkendal var det alvor. Dypt alvor.

Vinner ikke Rosenborg hjemme mot Mjøndalen i kveld, tyder alt på at styret må foreta seg noe. Omgivelsene vil kreve at den elendige sesongstarten får konsekvenser. På et eller annet nivå i Rosenborg-hierarkiet.

Hvis ikke kan ordet «handlingslammet» bli brukt mot Koteng og co. Og er det noe Koteng ikke vil bli beskyldt for, så er det å være handlingslammet.

RINGSIDE: Styreleder Ivar Koteng (til høyre) fulgte lørdagens trening fra sidelinja. Til venstre: Organisasjonsleder Trond Alstad. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE: Styreleder Ivar Koteng (til høyre) fulgte lørdagens trening fra sidelinja. Til venstre: Organisasjonsleder Trond Alstad. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Frykter du at dette blir din siste kamp som Rosenborg-trener?

- Nei, sånn går jeg ikke rundt og tenker, svarer Horneland.

- Men det brenner?

- Ja, det brenner. Og det sier seg selv når vi ikke vant mot Haugesund. Hver gang du ikke vinner, så brenner det.

Psykologi

Det er mange paradokser i situasjonen: Alle som har peiling på fotball, er ikke i tvil om at Horneland er en dyktig fagmann. Han kan fotball. Problemet er bare at han ikke får det ut i Rosenborg, som ligger nest sist på tabellen.

Trolig koker det ned til psykologi. Tar vi spiller for spiller, er Rosenborg god nok for seriegull 365 dager i året. Men stjernene er ribbet for selvtillit. Dagbladet lar seg fortelle om voldsomme følelser i garderoben etter tapene.

Metaforen er muligens lettvinn, men likevel: Som den kjekkeste gutten i klassen, klarer du ikke å kapre den peneste dama. Du forstår det ikke. Sånn er det også for Rosenborg: Som klubben med størst ressurser, klarer den ikke å kapre nok poeng. Det er uforståelig. Det gjør noe med selvtilliten. Med stoltheten. Du havner i en vond spiral. Og akkurat nå virker det som om det ikke er en utgang.

- Alle ser at vi sliter. Men det er bare å brette opp ermene og gå på. Heldigvis kommer kampen mot Mjøndalen kjapt etter den forrige mot Haugesund, sier Alexander Søderlund.

Absurd

Tabellen er absurd lesning. På åtte kamper har Rosenborg scoret fire mål og sluppet inn 12. Ingen av spissene har scoret ennå. Mot Haugesund 16. mai kokte det over for enkelte. På et banner het det:

«Fuck off, Søder. Reis hjem med FKH.»

Stemningen på Lerkendal var sjelden aggressiv. Spørsmålet er hva som skjer hvis laget får en ny, dårlig prestasjon mot Mjøndalen i kveld.

RBK-KRISE: Rosenborg-supporterne er fortvilet over situasjonen på Lerkendal, og mener noe må gjøres for å løfte klubben tilbake til gamle høyder. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Om banneret sier Søderlund:

- Du får som regel som fortjent. For meg personlig gjør det ingenting. Men det er viktig at vi står samlet og hjelper hverandre i den tida her. Så får vi se hva framtida bringer. Vi skal gjøre alt for å få ting på rett kjøl igjen.

Horneland sier:

- Et sånt banner er ikke særlig oppbyggende. Det er nok mye frustrasjon bak det. Så får vi som jobber med fotballen akseptere at det blir uttrykt meldinger rundt produktet. Det håndterer vi på en grei måte.

Må vinne dueller

Mjøndalen har fått en god start og ligger på 9. plass i Eliteserien. Blant annet har de en rappkjeftet spiller som heter Christian Gauseth. Når Dagbladet spør Pål André Helland om han har en melding til Gauseth, svarer han med et smil:

- Nei, nå er jeg ikke i posisjon til å melde noe som helst.

RBK-KRISE: Rosenborg står bokført med én seier etter åtte serierunder. Daglig leder i RBK, Tove Moe Dyrhaug, mener Horneland ikke er problemet. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Om kampen sier han:

- Vi må være med i duellspillet. Vi må være med i krigen. Og vi må løpe like langt som dem. Vi må vise at vi er bedre fotballspillere. Vi må tvinge fram troen på Lerkendal igjen. Det kan ikke være sånn at vi føler at vi har tapt når vi slipper inn et mål. Litt sånn var det mot Haugesund (0-2).

Kampstart: Klokka 18.00.

Eliteserien
Molde961220-919
Odd861112-619
Bodø/Glimt852118-1117
Vålerenga952217-1017
Kristiansund951311-1016
Viking842212-814
Brann942312-1114
Haugesund832312-811
Mjøndalen823312-149
Lillestrøm82337-129
Sarpsborg81436-87
Ranheim82159-147
Stabæk82156-137
Strømsgodset81349-136
Rosenborg81344-126
Tromsø81167-154